Mankement

Mijn pa was een goede chauffeur. Maar aan één oog zag hij weinig tot niks. Toch reed hij al die jaren zo goed als schadevrij. Hij heeft zelfs meerdere oorkondes ontvangen van ‘Ridder van de Weg’. Volgens mij doe je het dan niet heel verkeerd. Bij medische keuringen babbelde hij zich er altijd weer doorheen. Niks aan de hand.

En dan lees je over Gerrie. Gerrie, van wie het rijbewijs werd afgepakt omdat hij maar één arm heeft met twee vingers. Wat een verhaal! Hij stuurt al dertig jaar lang een tankwagen met melk door het land en ineens daar die brief…. Uw rijbewijs is ongeldig verklaard! Zonder dat ze de man ooit gezien hebben. Vreselijk!

Maar dan denk ik aan dertig jaar terug. Hoe heeft de beste man dat gedaan met schakelen en sturen? En de rest: knipperlichten, lampen? Ik besluit hem maar gewoon te bellen. Het is 21:15 uur; dan kan dat nog wel, toch? Ik zoek zijn nummer op. Er woont maar één G. Pol in zijn dorp. Ik druk op ‘bel nummer’. Hij gaat over … “Gerrie Pol!”, hoor ik aan de andere kant. Ik leg hem uit waarom ik bel. Dat ik nieuwsgierig ben naar hoe hij de afgelopen dertig jaar de truck bestuurde. Hij vertelt dat hij nooit heeft geschakeld. Elke auto die hij kreeg, was aangepast met een automaat. Het knipperlicht bediende hij met zijn teen en met zijn hak de ruitenwisser, claxon en lichtschakelaar.

Ik vind dat fantastisch, hoe trucks kunnen worden omgebouwd om het de chauffeur zo makkelijk mogelijk te maken. En dat de firma MTT, waarvoor hij reed, daar aan wil meewerken. Zelf heeft Gerrie ook wat dingen bedacht, bijvoorbeeld hoe de slangen aan elkaar te koppelen en melkmonsters te nemen. Of zoals hij zegt: “Hoe meer je mankeert, hoe creatiever je wordt!”

Ik maak een diepe buiging voor Gerrie. En voor alle anderen die met handicap nog elke dag met plezier hun plek achter het stuur innemen en professioneel hun werk doen. Laten we vooral naar de talenten van eenieder kijken … en niet naar de mankementen.

Erik Pathuis (41) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela

1 antwoord
  1. Elly
    Elly zegt:

    Zeker respect voor deze chauffeur. En ook voor zijn werkgever. Mooi dat je contact gezocht hebt. Hoop dat hij zijn rijbewijs alsnog krijgt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *