Hier vind je het antwoord op de belangrijkste Pensioen-vragen in de transport en logistiek van TON-lezers. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur een e-mail en TON laat het voor je uitzoeken.

Hoe zit het met mijn pensioen als ik arbeidsongeschikt word?

Als je door ziekte of een handicap niet meer (volledig) kunt werken, betaalt je werkgever de eerste twee jaar je loon door. Ook bouw je gewoon pensioen op.

Als je na twee jaar nog niet helemaal hersteld bent, kun je (voor een deel) arbeidsongeschikt worden verklaard. Je werkgever betaalt dan je loon door voor het deel dat je nog werkt. Voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent, krijg je een WIA-uitkering van UWV. Ook kun je bij het pensioenfonds een aanvulling op deze uitkering aanvragen.

Je hoeft bij Pensioenfonds Vervoer niet door te geven dat je arbeidsongeschikt bent. Het pensioenfonds krijgt dit automatisch door via UWV.

Je bouwt automatisch ‘premievrij’ pensioen op
Als je 35 procent of meer arbeidsongeschikt bent, betaalt Pensioenfonds Vervoer een deel van de premie voor de opbouw van je pensioen.

Hoeveel premie het pensioenfonds voor je betaalt, hangt af van de mate van je arbeidsongeschiktheid. Ben je minder dan 35 procent arbeidsongeschikt? Dan betaalt het pensioenfonds geen premie voor je.

Op pfvervoer.nl/arbeidsongeschikt vind je meer informatie over premievrij pensioen opbouwen.

Vraag zelf een aanvulling op je WIA-uitkering aan
Als je een WIA-uitkering krijgt, dan kun je bij het pensioenfonds een aanvulling aanvragen. De aanvulling is 10 procent van het loon dat je ontving voordat je arbeidsongeschikt werd. Je krijgt automatisch bericht van het pensioenfonds als je in aanmerking komt voor een aanvulling op je WIA-uitkering.
Meer informatie over de WIA-aanvulling én het aanvragen van deze aanvulling? Kijk dan op pfvervoer.nl/wia-aanvulling

Meer weten?
Ga naar pfvervoer.nl

Of neem contact op met de Pensioendesk via 0900-1964 (0,0 eurocent per minuut). De medewerkers van Pensioenfonds Vervoer zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur bereikbaar.

Een (heel) klein pensioen? Wat verandert er in 2019?

Vanaf 1 januari 2019 veranderen de regels voor (heel) kleine pensioenen. Hieronder lees je wat een klein en heel klein pensioen is en wat het voor jou betekent als je zo’n pensioen hebt.

Wat is een (heel) klein pensioen?
De overheid bepaalt elk jaar wat de grens is voor een klein pensioen. In 2018 heb je een klein pensioen als je pensioen lager is dan 474,11 euro bruto per jaar. Je hebt een heel klein pensioen, als je pensioen 2 euro bruto per jaar of lager is.

Dit verandert er vanaf 2019 voor (heel) kleine pensioenen
Vanaf 2019 kunnen pensioenfondsen kleine pensioenen (meer dan 2 euro en maximaal 474,11 euro) automatisch overdragen naar andere pensioenuitvoerders. Als je nu buiten het vervoer gaat werken, moet je dat zelf regelen. Dat hoeft straks niet meer.

Pensioenen van 2 euro of lager vervallen vanaf 2019 aan het pensioenfonds (dat gebeurt alleen als je niet meer bij het fonds pensioen opbouwt).

Wat betekent het als ik een (heel) klein pensioen heb en nog in het vervoer werk?
Als je in het vervoer blijft werken, dan gebeurt er niks. Je bouwt je pensioen verder op. De kans is groot dat je straks geen (heel) klein pensioen meer hebt. Heb je dat wel als je later je pensioen laat ingaan? Dan kun je je pensioen in één keer uitgekeerd krijgen in plaats van maandelijks.

Wat gebeurt er met mijn (heel) kleine pensioen als ik niet meer in het vervoer werk?
Stel, je stopt met werken in het vervoer en je gaat in een andere branche aan de slag. Dan stopt je pensioenopbouw bij Pensioenfonds Vervoer. Als je op dat moment een pensioen hebt tussen 2 euro en 474,11 euro, dan draagt Pensioenfonds Vervoer jouw kleine pensioen over naar de organisatie waar je op dat moment pensioen opbouwt. Je hoeft hiervoor zelf niks te doen.

Is je pensioen 2 euro of kleiner? Dan wil Pensioenfonds Vervoer de waarde van het pensioen in één keer aan je overmaken. Je hoeft hierover geen contact op te nemen met het fonds. Het fonds stuurt je eind 2018 een brief met meer informatie.

 Nu al meer informatie?
Alle informatie over (heel) kleine pensioenen vind je op pfvervoer.nl/kleinpensioen

Privacy: wat doet Pensioenfonds Vervoer met mijn gegevens?

Pensioenfonds Vervoer bewaart en gebruikt jouw persoonsgegevens. Dit zijn gegevens die iets zeggen over jou. Bijvoorbeeld je naam, of het IP-adres van je computer. Wat doet Pensioenfonds Vervoer eigenlijk met deze gegevens?

Pensioenfonds Vervoer ‘verwerkt’ persoonsgegevens
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie verwerkt Pensioenfonds Vervoer verschillende soorten persoonsgegevens. Denk aan je adres en telefoonnummer. Ook als je bijvoorbeeld bent gescheiden, wordt dit verwerkt in de administratie. Een scheiding heeft namelijk invloed op de hoogte van jouw pensioen en het pensioen voor je ex-partner.

Wat is ‘verwerken’?
‘Verwerken’ is een verzamelnaam voor alles wat Pensioenfonds Vervoer met jouw gegevens kan doen. Denk aan het verzamelen en bewaren van gegevens. Of het gebruiken van gegevens in een brief of een overzicht. Ook voor verzending van deze TON gebruikt Pensioenfonds Vervoer jouw persoonsgegevens. TON Magazine wordt gratis toegestuurd aan werknemers die onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verstuurt, is de privacy van je adresgegevens gewaarborgd.

Alleen bewaren zolang nodig
Pensioenfonds Vervoer is verantwoordelijk voor een goede bescherming van jouw persoonsgegevens. Je gegevens worden goed beveiligd volgens regels in de wet. Als jouw gegevens niet meer nodig zijn, worden ze verwijderd. Pensioenfonds Vervoer verzamelt en bewaart niet meer gegevens dan nodig. En als er gegevens worden uitgewisseld met anderen, dan gebeurt dat onder strenge voorwaarden.

Jouw rechten als je gegevens worden verwerkt
Je hebt het recht om je gegevens in te zien wanneer je wilt. Je mag je gegevens verbeteren, aanvullen en laten verwijderen. Denk je dat jouw gegevens zonder goede reden worden verwerkt? Dan kun je de verwerking stop laten zetten. Je gegevens worden alleen niet verwijderd wanneer Pensioenfonds Vervoer deze nodig heeft voor zijn taak volgens de wet.

Meer weten?
Ga naar www.pfvervoer.nl/privacybeleid voor meer informatie.

Wat krijgt mijn partner als ik overlijd?

Mogelijk heeft je partner een eigen inkomen en is dit voldoende om van rond te komen. Maar het komt ook vaak voor dat dit niet zo is.
Bij Pensioenfonds Vervoer is er een uitkering voor je partner geregeld als je overlijdt. Voor je kinderen is er een wezenpensioen. Deze uitkeringen noemen we ‘het nabestaandenpensioen’. Naast het nabestaandenpensioen krijgt je partner misschien een Anw-uitkering van de overheid. 

Hoogte van het nabestaandenpensioen
De hoogte van het nabestaandenpensioen is onder andere afhankelijk van het moment dat je overlijdt. Bouwde je op dat moment nog actief pensioen op bij Pensioenfonds Vervoer, dan is het nabestaandenpensioen circa 70 procent van het pensioen dat je had kunnen opbouwen tot je 68e. Bouwde je geen pensioen meer op bij Pensioenfonds Vervoer, dan is het nabestaandenpensioen circa 70 procent van het pensioen dat je daadwerkelijk hebt opgebouwd.

Kijk samen eens wat het inkomen van je partner is als jij er niet meer bent
Op je Uniform Pensioenoverzicht zie je wat je partner en kinderen krijgen als jij komt te overlijden. Op svb.nl/anw vind je de regels waaraan je partner moet voldoen om een Anw-uitkering te krijgen van de overheid. Denk verder eens na over de vraag of je partner meer of minder wil gaan werken na je overlijden als hij of zij een baan heeft.

Extra pensioen voor je partner
Denk je dat je partner extra inkomen nodig heeft als jij komt te overlijden? Dan kun je bij Pensioenfonds Vervoer een Anw-pensioen verzekeren. Je bepaalt zelf welk bedrag je verzekert. Afhankelijk van de hoogte van het verzekerde bedrag, krijgt je partner van Pensioenfonds Vervoer een extra pensioen tussen 5.100 en 14.600 euro per jaar als je overlijdt, bovenop het nabestaandenpensioen. Je partner ontvangt het Anw-pensioen totdat hij of zij AOW ontvangt.
Je werkgever kan voor je uitrekenen hoe hoog de premie van de verzekering voor jou is. Je werkgever betaalt de premie aan Pensioenfonds Vervoer en houdt het bedrag in op je salaris.

Meer weten over het Anw-pensioen?

Bekijk dan de brochure op pfvervoer.nl. Voor vragen kun je ook terecht bij je werkgever of contact opnemen met Pensioenfonds Vervoer.

Wat doet het Pensioenfonds eigenlijk voor mij?

Als je met pensioen bent, heb je een inkomen nodig om van rond te komen. Daarom bouw je pensioen op bij Pensioenfonds Vervoer. Wat doet het fonds nu eigenlijk voor jou? 

 1. Je krijgt een complete pensioenregeling

De pensioenregeling van Pensioenfonds Vervoer is met zorg samengesteld door werkgevers en werknemers in de vervoerssector. Naast een pensioen voor later is er meer geregeld. Zo is er bijvoorbeeld een uitkering voor jouw partner en kinderen als je overlijdt. Check het Pensioen 1-2-3 op pfvervoer.nl voor een compleet overzicht van het hele pensioenpakket. Hier wordt uitgelegd wat er voor je is geregeld tijdens je pensioenopbouw en welke keuzemogelijkheden je hebt wanneer je je pensioen aanvraagt.

 1. Lage kosten betekent meer pensioen

Het pensioenfonds doet er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het fonds onderhandelt scherp over de kosten voor de uitvoering van de pensioenregeling en het beleggingsbeleid. Van de premie die je betaalt, wordt bijna alles gebruikt om jouw pensioenpot te laten groeien en de verzekeringen te betalen.

 1. Verantwoord beleggen met een maximaal rendement

Het geld dat het pensioenfonds ontvangt voor jouw pensioen wordt belegd. Als je met pensioen gaat is iedere euro ongeveer 3 euro geworden. Waarom het pensioenfonds niet kiest voor ‘een veilige spaarrekening’? Het antwoord is simpel: als het fonds alleen zou sparen, zou je pensioen veel lager zijn.

 1. Veel informatie en hulpmiddelen

Pensioenfonds Vervoer vindt het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Daarom zijn er handige hulpmiddelen, waarmee je inzicht kunt krijgen in je pensioensituatie. Het Uniform Pensioenoverzicht is daar een goed voorbeeld van. Maar kijk vooral ook eens op www.pfvervoer.nl. Daar vind je het pensioendashboard. Met het dashboard kun je allerlei keuzemogelijkheden doorrekenen. Ook kun je een afspraak maken met een van de consulenten. Handig voor je pensioenplanning.

Hoe krijg je inzicht in je pensioen?

Het is verstandig af en toe te checken hoe je ervoor staat, ook als je pensioen nog een flink aantal jaren voor je ligt. Zo voorkom je verrassingen tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

Als je in het beroepsgoederenvervoer werkt, bouw je pensioen op bij Pensioenfonds Vervoer. Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een totaaloverzicht van je pensioenopbouw. Je vindt hier ook het pensioen dat je eventueel elders hebt opgebouwd.

Als je al wat langer werkt, is het zinvol om te kijken of je wel genoeg pensioen opbouwt. Dit kan op verschillende manieren.

 1. De Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud De Pensioenschijf-van-vijf zet jouw inkomsten en uitgaven na pensioneren op een rij. In drie stappen zie je of je inkomsten voldoende zijn als je straks met pensioen bent. Inloggen is niet nodig. Je moet wel zelf je pensioengegevens invoeren.
 2. Het pensioendashboard op pfvervoer.nl Op de website van het pensioenfonds staat het pensioendashboard. Je kunt je uitgaven en inkomsten met elkaar vergelijken. Daarnaast kun je verschillende keuzemogelijkheden doorrekenen. Zo zie je bijvoorbeeld hoe hoog je pensioen is als je eerder stopt met werken. Na inloggen zie je al je pensioengegevens bij elkaar. Inloggen kan eenvoudig met DigiD.
 3. Een afspraak met een pensioenconsulent Wil je precies weten hoe het zit en wat er kan, maak dan een afspraak met een van de pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer. Dat kan via de website: pfvervoer.nl/pensioenconsulenten.

Tip Ben jij vaak online? Geef dan bij het pensioenfonds aan dat je voortaan via e-mail informatie wilt ontvangen. Pensioenfonds Vervoer kan je dan snel en op maat berichten over zaken die voor jou belangrijk zijn.

Kan ik mijn pensioen afkopen?

Het is wettelijk niet mogelijk je pensioen zelf af te kopen. Een klein pensioen wordt door Pensioenfonds Vervoer afgekocht. Het afkopen van je pensioen gebeurt nooit eerder dan het moment dat je met pensioen gaat. 

Wat is afkopen?
Bij afkoop ontvang je de waarde van het pensioen dat je hebt opgebouwd in één keer. Het eenmalige bedrag is ongeveer 15 keer zo hoog als je jaarlijks pensioenuitkering. Je ontvangt na afkoop geen maandelijkse pensioenuitkering. Kom je voor afkoop in aanmerking, dan ontvang je automatisch een brief van Pensioenfonds Vervoer. 

Afkoopgrens
Pensioenfonds Vervoer kijkt op het moment dat je met pensioen gaat of je een klein pensioen hebt opgebouwd. Is je opgebouwde pensioen minder dan 465,94 euro per jaar (de afkoopgrens in 2016), dan wordt je pensioen afgekocht. De afkoopgrens wordt elk jaar door de overheid opnieuw bepaald.

Weten hoeveel jij hebt opgebouwd?
Ga voor meer informatie over jouw pensioen naar pfvervoer.nl. Log hier in met je DigiD. In ‘Mijn pensioen’ vind je jouw pensioenoverzicht (UPO).

Hoe zit het eigenlijk met mijn pensioenopbouw?

Als je werkt in transport en logistiek, bouw je pensioen op. Vakbonden FNV, CNV Vakmensen en werkgeversorganisaties KNV en TLN hebben dat voor jou geregeld. Jouw salaris en het pensioen dat je opbouwt, hangen nauw met elkaar samen. Maar hoe zit dat eigenlijk precies?  

Hoeveel pensioen je in een jaar opbouwt, wordt berekend in een aantal stappen.

Stap 1: Hoeveel verdien je?

Bij de berekening van je pensioenopbouw in een jaar wordt uitgegaan van het ‘pensioengevend salaris’. Dat is je bruto jaarsalaris op 1 januari van dat jaar, inclusief vakantietoeslag en toeslag voor het werken op zaterdag/zondag. Daarnaast behoren ook de vergoeding voor overuren, onregelmatigheidstoeslag en ploegentoeslag in het voorafgaande jaar tot je pensioengevend salaris. 

Stap 2: Welk bedrag telt mee voor de opbouw van je pensioen?

Niet je hele pensioengevend salaris. Je ontvangt later namelijk ook een AOW-uitkering. Er wordt daarom een deel (de franchise) afgetrokken van je pensioengevend salaris. Ook wordt gekeken of je niet meer verdient dan het maximumsalaris (52.763 euro in 2016). 

Stap 3: Hoeveel pensioen bouw je op in een jaar?

Het deel van je salaris dat meetelt, wordt vermenigvuldigd met een percentage. In 2016 is dat 1,77%. De uitkomst is het bedrag dat je aan pensioen opbouwt in een jaar. Ga je het jaar daarop meer verdienen en kom je niet boven het maximumsalaris? Dan zal je opbouw in dat jaar ook hoger zijn. Je uiteindelijke pensioen van Pensioenfonds Vervoer is de optelsom van alle bedragen die je zo jaarlijks hebt opgebouwd. 

Tip

In het Pensioen 1-2-3 op pfvervoer.nl lees je meer over pensioenopbouw. Ook staat daar een aantal voorbeelden, waarin je ziet hoe de opbouw wordt berekend. 

Jouw pensioenopbouw in 2015

Benieuwd naar de gegevens die zijn gebruikt voor de berekening van jouw pensioen in 2015? Je vindt ze in het uniform pensioenoverzicht (UPO) op pfvervoer.nl. Log in met je DigiD en bekijk je pensioenoverzicht in ‘Mijn dossier’.

Hoe gebruik je jouw Pensioenoverzicht 2017?

Binnenkort ontvang je van Pensioenfonds Vervoer je pensioenoverzicht 2017. De bedoeling van dit overzicht is je inzicht te geven in het pensioen dat je nu al hebt opgebouwd en het pensioen dat je naar verwachting gaat opbouwen. Deze berekening is gemaakt op basis van je huidige salaris. Je verwachte pensioen moet je nog verder opbouwen en is dus nog niet zeker.
Hieronder zie je hoe je het pensioenoverzicht kunt gebruiken om snel inzicht te krijgen in je pensioensituatie.

 1. Hoeveel pensioen?

Op het overzicht zie je het pensioen dat je Pensioenfonds Vervoer hebt opgebouwd tot 1 januari 2017. Heb je eerder buiten het vervoer gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk ook een pensioen bij een ander fonds of verzekeraar. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je het totaal aan pensioen dat je hebt opgebouwd.

 1. Genoeg pensioen?

Is het pensioen dat je naar verwachting gaat opbouwen straks ook genoeg om van rond te komen? Ga voor het antwoord op deze vraag naar pfvervoer.nl en log in met je DigiD. Je krijgt dan toegang tot ‘Mijn pensioen’. In het pensioendashboard kun je een inschatting maken van je uitgaven na je pensionering. En je ziet of je naar verwachting elke maand geld overhoudt of te kort komt. Als je nu en dan kijkt hoe je ervoor staat, kun je op tijd actie ondernemen als je dat wilt. Ook kom je dan niet voor verrassingen te staan tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

 1. Nabestaandenpensioen

Mocht jij overlijden, dan krijgt je eventuele partner van Pensioenfonds Vervoer een partnerpensioen. Op je pensioenoverzicht zie je hoeveel dit is. Kan je partner hier niet van rondkomen? Denk dan eens na over het verzekeren van een Anw-pensioen. Deze verzekering vult het nabestaandenpensioen aan. Meer informatie vind je op pfvervoer.nl bij ‘Keuzes die je hebt’.

 1. Jij bepaalt zelf wanneer je met pensioen gaat

Op je pensioenoverzicht worden diverse leeftijden genoemd. Deze ‘standaard’-leeftijden worden gebruikt om je pensioen te berekenen. Maar: de leeftijden die op het overzicht staan zijn geen verplichte leeftijden. Je kiest zelf wanneer je stopt met werken. Je pensioenuitkering wordt uiteindelijk berekend op basis van de leeftijd waarop je daadwerkelijk met pensioen gaat.

Waarom vraagt het pensioenfonds mijn e-mailadres?

De wereld verandert snel. Ook de manier waarop je communiceert en hoe je je zaken regelt. Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Keek je vroeger trouw naar het weerbericht van het 8 uurjournaal, tegenwoordig check je gewoon met buienradar.nl of het ’s avonds lekker genoeg is om te BBQ‘en.

Steeds minder post

Ook Pensioenfonds Vervoer wordt steeds digitaler. Jij hebt bij het fonds je eigen online dossier, waar je brieven en pensioenoverzichten kunt bekijken. Wel verstuurt het fonds het overzicht nog steeds per post. Het aantal mensen dat overstapt naar e-mail wordt echter steeds groter. Van alle pensioenoverzichten die in mei zijn verzonden, werden er 13.500 stuks niet meer geprint en per post verzonden. Dat levert een flinke besparing op. Deze kostenbesparing komt weer ten goede aan jouw pensioen en dat van je collega’s. Mailen is ook nog eens beter voor het milieu. Genoeg redenen om te kiezen voor digitale post.

Hoe werkt digitale post?

Pensioenfonds Vervoer wil graag iedereen via e-mail berichten in plaats van per post. Heb je hier geen bezwaar tegen? Log dan in op pfvervoer.nl, ga naar het onderdeel ‘Mijn pensioen’ en kies vervolgens ‘Mijn profiel’. Geef hier aan dat het pensioenfonds je mag e-mailen en vul het e-mailadres in waarop je bereikbaar bent. Je ontvangt daarna een e-mail wanneer er digitale post voor je klaarstaat in ‘Mijn pensioen’. Alle digitale post blijft trouwens gewoon in je dossier staan, ook als je het bekeken hebt. Handig om zo alle pensioenoverzichten en brieven van Pensioenfonds Vervoer overzichtelijk bij elkaar te bewaren.

Meer weten?

Ga naar pfvervoer.nl
Of neem contact op met de Pensioendesk via 0900-1964 (0,0 eurocent per minuut). De medewerkers van Pensioenfonds Vervoer zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur bereikbaar.

Wat gebeurt er met een klein pensioen?

De overheid stelt elk jaar opnieuw vast wat een ‘klein’ pensioen is. In 2017 is dat een pensioen van minder dan 467,89 euro bruto per jaar. Wat gebeurt er met deze kleine pensioenen?

Als je met pensioen gaat

Als je met pensioen gaat en je een klein pensioen hebt opgebouwd, betaalt Pensioenfonds Vervoer je pensioen in één keer uit. Dit heet afkopen. Wordt je pensioen afgekocht, dan krijg je in één keer de waarde van het pensioen dat je hebt opgebouwd. Dit betekent dat je geen pensioen meer krijgt van Pensioenfonds Vervoer.

Als je uit dienst gaat

Je kunt je pensioen niet eerder afkopen. Ook niet als je uit dienst gaat. Ga je bij een ander pensioenfonds of andere verzekeraar pensioen opbouwen? Dan kun je je pensioen meenemen. Dit heet waardeoverdracht. Zodra je pensioen is overgedragen aan een ander fonds, krijg je geen pensioen meer van Pensioenfonds Vervoer.

Vanaf 1 januari 2018 wordt een klein pensioen waarschijnlijk zelfs automatisch overgedragen naar je volgende pensioenfonds. Zo houd je als je van baan wisselt al je pensioenen bij elkaar. En: meerdere kleine pensioenen kunnen samen veel waard zijn wanneer je met pensioen gaat.

Weten hoeveel jij hebt opgebouwd?

Ga voor meer informatie over jouw pensioen naar pfvervoer.nl. Log hier in met je DigiD. In ‘Mijn pensioen’ vind je jouw pensioenoverzicht (UPO). Daarop zie je hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd.

Meer weten?

Ga naar pfvervoer.nl

Of neem contact op met de Pensioendesk via 0900-1964 (0,0 eurocent per minuut). De medewerkers van Pensioenfonds Vervoer zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur bereikbaar.