Groepsportret: De aanpakkers van internationaal verhuisbedrijf De Haan

Groepsportret

Inpakken, doorpakken en uitpakken

Je moet het samen doen. Dat gaat makkelijker met goede collega’s en een prettige werksfeer. Dat het een team van aanpakkers is, laat het groepsportret van internationaal verhuisbedrijf De Haan in Alblasserdam zien. Een bedrijf dat na 245 jaar en acht generaties nog steeds een familiebedrijf is.

 

Van bestelbus naar management

Jan-Eric Bos – 41 jaar – woont in Alblasserdam

Vanaf zijn 21ste werkt Jan-Eric Bos (41) bij De Haan. “Ik begon op een bestelbus, haalde het vrachtwagenrijbewijs en heb toen heel wat jaren als internationaal chauffeur/verhuizer gewerkt. Maar toen ik kleine kinderen had wilde ik meer thuis zijn. Zeven jaar geleden stopte ik daarom met EU-rijden en werd voorman projectverhuizingen in Nederland. Toen ben ik ook taxaties gaan doen en de verhuizingen gaan plannen in het buitenland.

Door mijn werkervaring kan ik alle facetten van het verhuizen goed overzien. Dat komt uitstekend van pas in mijn huidige functie als manager operations. Ik stuur de buitendienst aan en maak de planning. Daarnaast heb ik de verantwoording over de loods, het wagenpark, de kleding en het verpakkingsmateriaal.”

Het is nooit Jan-Erics ambitie geweest om zo ver te komen. “Ik doe wat mij gevraagd wordt en vaak iets meer. Dat wordt beloond. Via cursussen en opleidingen kom je dan steeds verder. Dat laat zien hoe je bij dit bedrijf door kunt groeien.” Samen met collega Patrick sprak hij met verhuizers om vervolgens een praktische opleiding voor nieuwe medewerkers op te zetten.

 


 

Dertigers-dilemma

Pieter van Loij – 38 jaar – woont in Papendrecht

 

De vader en een oom van Pieter van Loij (38) werkten bij De Haan. Na kort gewerkt te hebben voor een ander verhuisbedrijf, startte Pieter ook bij De Haan Verhuizingen.

“Hier haalde ik mijn grootrijbewijs en werd voorman /chauffeur. Maar dat valt niet mee met jonge kinderen en een vrouw die vier dagen in de week werkt. Door files kwam ik vaker te laat op privé-afspraken. Maar ik wilde niet weg bij De Haan omdat het leuk is om hier te werken.”

Toen zich de mogelijkheid voordeed om als warehouse-supervisor aan de slag te gaan, aarzelde hij niet. “Dat paste uitstekend.”

Kenmerkend voor het bedrijf vindt Pieter de betrokkenheid van de mensen, inclusief de directeur. “Onze directeur heeft een groot rijbewijs. Is het ‘s zomers erg druk, dan kunnen we hem inplannen als verhuizer. Dat lukt door zijn eigen werk natuurlijk niet altijd. Maar alleen al dat hij er om half zeven ’s morgens staat om met de vrachtwagen op pad te gaan, geeft het gevoel dat we met z’n allen de schouders eronder zetten.”

 


Op naar de vijftig!

Ab Jakobs – 62 jaar – woont in Alblasserdam

Als het aan Ab Jakobs (62) ligt, maakt hij zijn vijftig jaar bij De Haan beslist vol. Hij werkt er nu 45 jaar. “De sfeer en het werk maken het leuk bij De Haan. Ik zeg wel eens dat verhuizen mijn hobby is. Vooral nu ik het onderdeel projectverhuizingen heb mogen uitbouwen naar het verhuizen van complete magazijnen bij bedrijven. Dat zijn klussen die zomaar twee weken kunnen duren. In het nieuwe magazijn moeten alle artikelen weer in de juiste volgorde staan. En vaak ook met een strakke planning, want er kan bijvoorbeeld tijdsdruk door een winkel achter zitten.”

Dat Ab van school af meteen bij de Haan kon beginnen, kwam mede door zijn broer. “Die werkte hier en had het naar zijn zin.” Ab haalde alle rijbewijzen en was buitenland-chauffeur totdat hij verkering kreeg. “Twintig jaar geleden was er de mogelijkheid om taxateur op de afdeling projectverhuizingen te worden. Dan kijk je wat er bij de mensen staat, maak je een calculatie van de benodigde uren en het materiaal. Met die gegevens maken ze op kantoor de offerte.

Als het project loopt, dan ga ik ook regelmatig bij de jongens kijken hoe het gaat en of mijn aannames inderdaad kloppen.” Ab heeft het werk in de loop der jaren flink zien veranderen. “Vroeger ging veel met de hand. Takelen bijvoorbeeld. Dan knoopten we een kabel om een schoorsteen. Tegenwoordig zijn er mobiele liften en is het gewicht van de verhuisdozen wettelijk beperkt.”

 


 

Lekker afwisselend werk

Dennis Nijssen – 33 jaar – woont in Alblasserdam

Eigenlijk wilde Dennis Nijssen (33) iets heel anders gaan doen. Hij volgde de opleiding sportmarketing. “Maar het bleek heel lastig om in die sector een baan te vinden. Ik had bij De Haan een fijne meewerkstage gedaan en besloot in 2013 te solliciteren.” Dennis begon als move-coördinator, maar deed ook ruim twee jaar taxaties.

Hij is nu sinds vier jaar move-manager. “Dat houdt in dat ik het eerste contact verzorg met de klanten om te zien wat ze wanneer willen. Daarna plan ik de afspraak voor de taxateur in en help ik inschatten wat het verhuisvolume is en wat er nodig is aan materiaal. Dat werk ik uit in een offerte. Als de vraag een opdracht is, coördineer ik het werk verder. Dan overleg ik met de planning wanneer er verhuizers beschikbaar zijn.

Je maakt alle facetten van verhuizen mee. Van begin tot eind. In mijn functie heb ik veel in eigen hand. Dat vind ik fijn. Ik regel graag veel zelf.”

Dat verhuizen een vak apart is, merkt Dennis aan zendingen uit andere landen. ”Die zijn heel anders verpakt. Verhuizers zijn echt vakmensen. Het is niet alleen fysiek werk, maar het gaat ook om zorgvuldig inpakken en de omgang met soms gespannen mensen. Je moet goed zelfstandig kunnen werken, maar ook een teamspeler zijn.”

 


Steeds ergens anders

André van Vliet – 56 jaar – woont in Dordrecht

André van Vliet (56) is sinds 1991 internationaal verhuizer bij De Haan. “Ik verhuis vooral particulieren, waaronder veel expats. Meestal ben ik in het weekend thuis. Soms zijn het wat kortere weekends, bijvoorbeeld omdat ik op zondagavond weg moet. Het leuke van het vak is dat je steeds ergens anders bent en telkens andere mensen ontmoet. Je moet er ook zelf wat van maken.

Ik ga uit van ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Ook als je tegenvallers hebt, zoals lastige klanten of zware spullen. Adressen waar de wagens niet goed kunnen komen, vind ik juist een leuke uitdaging. En dan proberen om zo dicht mogelijk voor de deur te komen. Lopen doen we immers al genoeg.”

 


Aanbevolen door klasgenoten

Mike de Niet – 18 jaar – woont in Alblasserdam

Mike de Niet (18) is BBL’er. “Op maandag ga ik naar school. De rest van de week werk ik bij De Haan als verhuizer. En soms in het magazijn. Ik volg de opleiding logistiek medewerker niveau 3. Tijdens niveau 2 leerde ik op school jongens kennen die bij De Haan stage liepen en er heel positief over waren. Dus heb ik contact opgenomen.” Het bevalt hem goed. Een exacte functie heeft Mike nog niet voor ogen. “Het is niet mijn doel om internationaal chauffeur te worden. Maar een baan als binnenlandverhuizer lijkt me wel leuk.” Om ervaring op te doen, krijgt elke leerling bij De Haan een buddy toegewezen. “Dat is in mijn geval Mark van der Linde, een ervaren medewerker. Aan het begin van mijn traject heb ik ook de introductie-training met Jan-Eric gevolgd.”

 


Hart voor de zaak

Linda Rovekamp – 44 jaar – woont in Alphen aan de Rijn

Als global manager household moves heeft Linda Rovekamp (44) met haar team flink wat verantwoordelijkheid. “Ik zorg voor een goede balans van (inter)nationale verhuizingen van onze zakelijke klanten, particulieren en partners. Ook onderhoud ik de contacten met partners waarmee, in opdracht van collega-verhuisbedrijven, in het buitenland verhuizingen worden uitgevoerd.

Al die activiteiten moeten goed verdeeld blijven om te zorgen dat De Haan ook in de toekomst steeds door kan. Daarbij komt ook de marketing, waarbij ik kijk naar ontwikkelingen en trends in de branche. En ik onderhoud contacten met leveranciers van verhuismaterialen en rederijen die onze containers transporteren.”

Linda werkt bij De Haan omdat het bedrijf goed bij haar past. “Door de goede zorg van collega’s onder elkaar en voor de klanten heb ik snel hart voor de zaak gekregen. De collega’s en klanten maken het werk aantrekkelijk.”

 

Meer over De Haan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *