“Steek je kop niet in ‘t zand”

Budgetcoach

Budgetcoach Nienke Oostra over schulden:
“Ik geef mensen inzicht, overzicht en uitzicht”

Door de stijgende prijzen komen veel mensen in geldproblemen. En dat is toch nog een taboe. Met als gevolg: kop in het zand en doorgaan. Maar zo gaan de problemen niet weg. Sterker nog, de schulden lopen verder op. Budgetcoach Nienke Oostra helpt mensen op weg naar een schuldenvrij leven.

“Hoe je voorkomt dat je in de problemen raakt? Een gouden regel is er niet”, begint de 51-jarige Nienke uit Leidschendam. “Wel spelen er bijna altijd andere dingen mee. Financiële problemen krijg je niet zomaar. Ze komen bijvoorbeeld na een scheiding of overlijden. Maar ook een lage eigenwaarde kan leiden tot geldproblemen. Er is altijd een reden waarom mensen hun administratie laten versloffen. Want niemand kiest voor schulden. En als je eenmaal schulden hebt, dringt het pas tot je door wat het écht betekent. Belangrijk dus om bij geldproblemen niet de kop in het zand te steken!”


Post niet openmaken

Nienke komt regelmatig mensen tegen die hun post niet meer durven openmaken. Nienke: “Ze doen dat omdat ze bang zijn de rekeningen niet te kunnen betalen. Maar deze angst is lang niet altijd terecht. Ik heb wel eens blauwe enveloppen met mensen opengemaakt waarin stond dat ze veel geld terug zouden krijgen. Ook is het zo dat de rekeningen die niet betaald kunnen worden, vaak veel minder in aantal zijn dan iemand denkt. Het helpt dan om alles op een rijtje te zetten.” Nienke spreekt ook mensen die denken dat ze niet zelf hun administratie kunnen bijhouden. “Ze werden eerst geholpen door iemand, bijvoorbeeld een ouder. Maar als die persoon wegvalt of het niet meer kan doen, moeten ze het toch zelf oppakken. Hulp vragen is lastig. In onze maatschappij wordt toch vaak gezegd: ‘als je schulden hebt, ben je stom’. Onterecht natuurlijk!”

Nienke Oostra, budget Coach

Drie stappen
Nienke biedt hulp. De budgetcoaching gaat uit van drie stappen. “Ik geef mensen inzicht, overzicht en uitzicht. Met inzicht bedoel ik dat we samen de inkomsten en uitkomsten inzichtelijk maken. Vaak denken mensen dat ze het financieel niet meer redden. Maar als we het inzichtelijk maken, valt het soms mee. Stap 2 is overzicht: wat kun je verwachten van je schuldeisers? Komt er loonbeslag aan? Moet het huis naar de veiling? Samen brengen we dat soort vragen en de antwoorden daarop in kaart. Vervolgens bedenken we samen hoe iemand zo snel mogelijk weer controle krijgt over de financiën. Ik maak samen met de cliënt een afbetalingsplan. Dat is het uitzicht op een financieel gezonde toekomst.”

Rekening op de mat

De begeleiding van Nienke duurt meestal een jaar. “In die tijd zijn al een heleboel dingen opgelost. Veel mensen kunnen in een jaar tijd hun gedrag aanpassen. Ze hebben geleerd om hun nieuwe vaste lasten, de schulden die ze af moeten betalen, maandelijks over te maken. Dat gaat niet altijd goed. Sommige mensen vervallen in oude gewoonten. Als dan de eerste herinnering van een rekening op de mat valt, schieten ze in de stress en denken dat het hele overzicht weg is. Terwijl dat vaak reuze meevalt. Als ze er maar over praten.”

Emotie en cijfertjes
Nienke begon in maart 2013 als budgetcoach. Wat spreekt haar aan in haar werk? “De verbinding tussen emotie en de cijfertjes geeft mij voldoening. Ik ben met heel concrete zaken bezig: de cijfertjes. Maar ook met emoties van mensen. Ze hebben vaak veel last van de schulden en krijgen er lichamelijke klachten van, bijvoorbeeld hoofdpijn. Ik vind het interessant om met de cliënt te onderzoeken: waarom overkomt je dit? En hoe kunnen we dat gaan oplossen in de toekomst? Het mooiste is als ik ze kan loslaten omdat hun financiële situatie onder controle is.”

 


 

Vier budgettips van Nienke

  • Kijk rustig naar je eigen inkomsten en uitgaven. Merk je dat je iedere maand structureel geld tekort komt? Kijk kritisch naar je uitgaven. En trek op tijd aan de bel. Laat de schulden niet te lang oplopen!
  • Bepaal wat voor jou het juiste bedrag aan huishoudgeld is. Zet je inkomen en uitgaven op een rij en bepaal een realistisch bedrag aan leefgeld per maand. Bijvoorbeeld 400 euro. Zet dat op een speciale leefgeldrekening of pin aan het begin van de maand dit bedrag. Als het op is, ben je over je leefgeld heen en moet de rem erop!
  • Koop zorg slim in. Zo’n 95% van onze zorg zit in de basisverzekering. Alleen de aanvullingen kun je extra verzekeren. Zoals alternatieve geneeswijzen, brillen en beugels. Hierdoor wordt de verzekering duurder. Dat realiseren veel mensen zich niet. Ook mensen die chronisch ziek zijn, hebben vaak genoeg aan de basisverzekering.
  • Krijg je een aanmaning? Maak het bedrag zo snel mogelijk over of spreek een betalingsregeling af. Als je dit niet doet krijg je al snel extra kosten, soms wel 1000 tot 1500 euro meer. Dat komt door executiekosten, incassokosten et cetera.

Wil jij begeleiding van een budgetcoach?

Via STL kun je online of aan huis persoonlijke begeleiding krijgen van een budgetcoach. Dit is kosteloos als je aan SOOB afdraagt. Je werkgever wordt hiervan niet op de hoogte gebracht. Meer informatie vind je hier: stlwerkt.nl/budgetcoach

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *