Barbecue

Zondagmiddag. Een barbecue met meerdere chauffeurs en een monteur. Mannen die houden van transport en alles wat erbij komt kijken. Iedereen die dit leest, weet hoe zo’n barbecue verloopt. Grote verhalen over wat er is meegemaakt die week. Of een week daarvoor. Of zelfs van een paar jaar geleden. Eén van de heren werkt bij een bedrijf waar 80 km per uur rijden ernstig gestimuleerd wordt. Die krijgt natuurlijk veel commentaar te verduren. De echte barre gaander van de groep haalt zo iemand sowieso in, inhaalverbod of niet. Hij krijgt op zijn beurt daar weer veel commentaar op, want wat kost dat wel niet en je wordt per uur betaald!
Dezelfde barre gaander, die daar in zijn bedrijfskleding rondloopt, heeft het hoogste woord over wat hij allemaal nog wil in zijn prachtig gepimpte truck. Lampje hier en een sticker daar. Gewoon het standaard stuur of toch een wit stuur. Vooral de bijbehorende boetes die je voor het personaliseren van je eigen werkplek krijgt, gaan uitgebreid over de tong. Zelfs het lampje onder je Poppy luchtverfrisser kan al een bon opleveren. Belachelijk als je het mij vraagt. Ik lach mijn kameraad uit om hoe hij weer uit alle macht heeft zitten poetsen om zijn mooie bolide te laten shinen. Terwijl ik diezelfde kostbare tijd liever gebruik om niks of iets anders te doen. Als het maar niet poetsen is.
Nee, ik val niet onder de barre gaanders. Die met hun klompjes op de treeplank op slofjes in hun prachtig gestoffeerde roodverlichte brandschone cabines achter het stuur zitten. Die elke dag hun velgen en tank poetsen. Integendeel, diezelfde barre collega’s zullen hoofdschuddend mijn truckje voorbijlopen. Zeker als ze de met duck tape vastgezette blauwe lichtslang en de ouwe verkleurde gordijnen zien, om over mijn velgen en tank nog maar te zwijgen. Tja, na zo’n samenzijn besef je het weer: we genieten allemaal van dezelfde vrijheid die ons werk ons biedt. Het zijn juist de verschillen in ons werk en ons karakter die de barbecue alleen maar gezelliger maken. Proost!

Erik Pathuis (39) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

1 antwoord
  1. Bieman
    Bieman zegt:

    O jee, wat zal er gebeuren met de mooie gordijnen die precies goed hangen als de vaste ” GAANDER ” een dagje of week vrij is en een andere chauffeur met ” ZIJN” truck op pad moet. Die mag nergens aankomen en alles laten hangen en liggen zoals het was. Inmiddels weet ik wel beter. Prima als de GAANDER zuinig op zijn truck is maar met een kale cabine weet iedereen waar hij, zij aan toe is en in een volgehangen niet. Ik ben een voorstander van een neutrale cabine

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *