Vergeten pensioen

Pensioenverhaal

Bernard en zijn vergeten pensioen

Wat gebeurt er als iemand recht heeft op pensioen van Pensioenfonds Vervoer maar ‘onvindbaar’ is? Bernard Wiegman uit Groningen was zo iemand. Twee medewerkers van het pensioenfonds wisten hem op te sporen. En dat levert hem toch maar mooi zo’n vijftig euro per maand op.

Niet opgevraagd pensioen, heet het officieel. Lin Deelstra en Gertjan Herrema van Pensioenfonds Vervoer vertellen dat een paar duizend mensen hun pensioen niet hebben opgevraagd. Het gaat daarbij om bedragen van een paar tientjes tot nabetalingen van enkele duizenden euro’s.

Lin: “We hebben van deze mensen geen rekeningnummer en ze reageren niet op onze brieven. Vaak zijn het mensen die een kortere periode in het vervoer hebben gewerkt. Maar het kan ook gaan om mensen die niet weten dat ze nog recht hebben op een arbeids­­ongeschiktheidspensioen van ons. Of het gaat om niet opgevraagd partnerpensioen of bijzonder partnerpensioen voor ex-partners.”

Bernard Wiegman is 71 jaar, woont in Groningen, was zo’n vijf jaar chauffeur

Ongeopende brieven

Bernard is zo iemand. Hij kreeg meerdere brieven van Pensioenfonds Vervoer, maar verdiepte zich er niet in of liet de enveloppen dicht. Bernard: “Ik heb een tijdje met schulden te maken gehad. Dan krijg je zo ontzettend veel brieven in de bus. Je hebt dan de moed niet om ze open te maken.”

Discovloer

Bernard heeft heel wat baantjes in zijn werkende bestaan. Bij veel banen bouwde hij geen pensioen op. In Groningen heeft hij voor de horeca de verlichting in een aantal discovloeren gemaakt. Op zo’n vloer heeft hij zijn vrouw ontmoet toen hij 28 was. Zij was zeventien. Ze kregen samen twee dochters.

Bernard: “Ik zou eigenlijk profvoetballer worden, maar dat liep anders omdat ze me te brutaal vonden. Daarna ben ik van alles gaan doen. Ik ben medeoprichter van omroeporganisatie Groningen. Ik heb voor de horeca gokkasten en jukeboxen gerepareerd, bij een legerkerncentrale in Duitsland gewerkt, stroomgeleiders voor de technische dienst van de NS vervoerd.”

 

Aanbellen

Bernard: ”Ik heb me nooit verdiept in mijn pensioen. Ik dacht altijd dat het pensioen vanzelf met de AOW meekomt, die ik vanaf mijn 67ste ontvang.” Totdat Lin en Gertjan van Pensioenfonds Vervoer op een dag aanbellen bij zijn huis. Het is het adres in Groningen dat bij het pensioenfonds bekend is. Gelukkig woont Bernard daar nog.

Het blijkt dat hij in enkele banen pensioen heeft opgebouwd voor het Pensioenfonds Vervoer: hij deed koerierswerk en vervoerde kinderen van en naar het bijzonder onderwijs. Voor dit pensioen heeft hij samen met zijn werkgever ruim vijf jaar geld opzijgezet. Dat geeft hem recht op een pensioen van duizend euro bruto per jaar en dus bijna vijftig euro netto per maand.

Speuren

Hoe gaat zo’n speurtocht in z’n werk? Lin: “Ik ben één dag in de week bezig met speuren naar mensen met niet opgevraagde pensioenen vanaf ongeveer duizend euro. We sturen deze mensen brieven. En om meer op te vallen, zijn we vier jaar geleden begonnen met het sturen van een kerstkaartje. Ook kies ik elke maand tien mensen uit die ik een bloemetje stuur om ze te attenderen op hun pensioen. Sinds anderhalf jaar gaan samen we naar de huisadressen toe. Wij zijn het eerste pensioenfonds dat dat doet. Een ander pensioenfonds volgt nu ook ons voorbeeld.


“Het hoogste niet-opgevraagde bedrag? 

Bijna 100.000 euro”

 


Handgeschreven kaartje

“Eens in de twee maanden gaan we een dag op pad. Dan proberen we tien adressen te bezoeken. Als we niemand thuis treffen, doen we een handgeschreven kaartje in de bus met onze namen erop. Dat maakt toch een andere indruk dan een voorgedrukte brief van het pensioenfonds. En dat werkt goed. Van de tien kaartjes die we in de bus doen, krijgen we acht reacties terug.

We zijn ooit begonnen in Groningen, omdat wij daar werken. Maar inmiddels reizen we door het hele land.” Gertjan: “Het hoogste niet opgevraagde bedrag waar we mee te maken hadden, was bij elkaar bijna 100.000 euro. Dat was van een man uit Zeeland, die reageerde op een bloemetje van ons. Voor dat bedrag doen ze de deur wel open.”

Huurtoeslag

Gertjan: “We maken ook weleens mee dat mensen toch ‘nee’ zeggen tegen het pensioen. Uiteindelijk moeten we ons daarbij neerleggen. We gaan dan niet doordrammen. Iemand kan het pensioen dan altijd nog opvragen. Er wordt niets anders met dat geld gedaan.”

Bernard snapt wel dat niet iedereen het geld wil hebben. “Mijn vrouw was er ook huiverig voor. Want we hebben huurtoeslag. Raak je die kwijt als je het pensioen krijgt, waardoor je uiteindelijk slechter uitkomt? Bij ons was dat niet zo, maar ik denk dat veel mensen daar bang voor zijn.” Lin: “Dat begrijpen we. Daarom bieden we altijd aan om samen te kijken wat de gevolgen zijn.”

Miljonair

In de flat van Bernard en zijn vrouw staan diverse jukeboxen en orgels die hij op wil knappen. Ook al is Bernard gepensioneerd, hij kan niet stilzitten. “Van oorsprong ben ik productontwikkelaar. Ik ben heel technisch aangelegd. Op dit moment ben ik vooral bezig met een grote vinding op het gebied van zon- en windenergie. Let maar op, volgend jaar kan ik zomaar miljonair zijn. Binnenkort komt de vinding op de landelijke televisie en er wordt al een proef gedraaid met de NOM, de investerings- en ontwikkelings­maatschappij voor Noord-Nederland. Ik hoop zo extra geld te verdienen voor mijn kinderen en klein­­­­kinderen.”

Privacywet

Zijn hoofd loopt over van de ideeën. Zo komt hij tijdens het gesprek met Lin en Gertjan met allerlei voorstellen om niet-bereikbare mensen tóch te vinden. En dan vooral de mensen met een kleine beurs. Bernard: ”Leg bijvoorbeeld eens contact met de Kredietbank Nederland, die mensen met geldproblemen helpt.” Lin: ”Helaas lopen we al snel tegen de privacywetgeving aan. Voor veel werkgevers is dat ook de reden om geen persoonsgegevens van oud-werknemers door te geven. Daarom roepen we mensen op om hun gegevens bij ons zo actueel mogelijk te houden. En bij twijfel: altijd bellen!”


Oproep

Denk jij dat je nog pensioen tegoed hebt van Pensioenfonds Vervoer? Omdat je een paar jaar in het vervoer hebt gewerkt, of nog recht hebt op (bijzonder) partnerpensioen? Of ken je andere mensen die misschien pensioen tegoed hebben?

Neem dan contact op met Pensioenfonds Vervoer. En zorg dat je altijd een actueel telefoonnummer en e-mailadres aan het pensioenfonds doorgeeft. Dat kan via de website van het pensioenfonds of met een mail of telefoontje. Verder zijn er pensioenconsulenten om je te helpen.

Bel naar  088 33 22 999 of mail naar  pensioen@pfvervoer.nl

Lees meer op  www.pfvervoer.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *