Minder werken en pensioen

De pensioenconsulent antwoordt …

 

Heb je een vraag over je pensioen, dan kun je op de website van Pensioenfonds Vervoer een antwoord vinden. Maar je kunt ook een afspraak maken met een pensioenconsulent van het fonds. Er zijn drie consulenten, ieder met een eigen regio. Zij spreken veel mensen in het beroepsgoederenvervoer. In deze rubriek beantwoorden zij veelgestelde vragen.

 

 

Michael Bührs is consulent voor de regio Utrecht/Weert. Wat is een kwestie die mensen vaak bij hem aankaarten? “Deeltijd. Regelmatig krijg ik de vraag wat het voor je pensioen betekent als je minder gaat werken.”

 

Hoe zit dat dan?

“Eigenlijk zijn er twee misverstanden. Het eerste misverstand: mensen denken dat als ze een dag minder gaan werken – bijvoorbeeld als ze teruggaan naar een contract van 32 uur – ze ook maar over 32 contracturen pensioen opbouwen. Maar je bouwt op over de uren die je werkt. Draai je dus 40 uur in die vier dagen, dan bouw je ook over die 40 uur pensioen op.”

 

Wat gebeurt er met je overuren?

“Als je een contract hebt voor 32 uur, dan begin je pas boven de 40 uur overuren te maken. Heb je dus een contract voor 32 uur en werk je in een week 44 uur, dan tellen de 40 gewerkte uren en de 4 overuren mee voor je pensioen. Let wel op: maximaal tellen 364 overuren per jaar mee. Dat is omgerekend 7 uur per week.”

 

Minder overuren betekent niet per se veel minder pensioen?

“Het effect van minder overuren is klein als je de laatste jaren voor je pensioen minder gaat werken. En zo zijn we meteen bij misverstand nummer twee: mensen denken dat ze veel pensioen mislopen als ze kort voor hun pensioen minder uren maken. Als je een jaar lang geen overuren hebt, scheelt dat je de rest van je leven ongeveer 10 euro pensioen bruto per maand. Daar is dus wel overheen te komen, zeker ook omdat je lasten vaak afnemen als je ouder wordt. Het huis is afbetaald, de kinderen zijn uit huis; dat soort veranderingen.”

 

Dus een dag minder werken heeft weinig effect op je pensioen?

“Ja, dat kun je in algemene zin zo stellen. Als je de laatste jaren een dag minder gaat werken, is het effect gering. En je kunt ook als je richting pensioen gaat een dag minder gaan werken en een deel van je pensioen naar voren halen. Zo ga je niet in inkomen achteruit en zijn de gevolgen voor je pensioen redelijk beperkt.”


Wil je een vrijblijvend gesprek met een van de consulenten van Pensioenfonds Vervoer? Maak een afspraak via pfvervoer/afspraak

 

Aanvraagtermijn verkort
De aanvraagtermijn voor deeltijd-)pensioen bij Pensioenfonds Vervoer is sinds kort 1 maand in plaats van 3 maanden. Als je dus op 26 oktober bedenkt dat je met (deeltijd-)pensioen wilt, dan kun je op 1 december al stoppen met werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *