Pensioenvragen: Straks kan ik uitslapen

Henk Kasteel is een man die het leven neemt zoals het komt. Over niet meer werken – of minder werken – had hij eigenlijk nooit zo nagedacht. Op aanraden van zijn kinderen maakte Henk toch een afspraak met pensioenconsulent Ben Kerkhof. “Gewoon om eens te horen wat voor bedrag er voor me uit de bus rolt.” Dat gesprek vond plaats in februari. Een maandje later kijken Henk en Ben erop terug. Via de telefoon, vanwege corona.

 

Henk Kasteel

  • 64 jaar
  • woont in Elburg
  • is getrouwd met Truus, ook 64 jaar
  • is vrachtwagenchauffeur bij Slo-Va Transport in Harderwijk
  • gaat met pensioen op 1 september 2020
  • krijgt AOW op 28 december 2021 (66 jaar en 4 maanden)

 

Brommertje

Chauffeur Henk Kasteel rijdt al bijna 33 jaar met kalkzandsteen van de fabriek naar nieuwbouwprojecten overal in Nederland. “Altijd vroeg op, zo rond een uur of half vier. Dan stap ik hier in Elburg op mijn brommertje en rijd ik naar de vrachtwagen in Harderwijk. Om half vijf ga ik de weg op. Alleen op dagen met korte ritten kan ik een uurtje langer blijven liggen. ’s Middags tussen half vijf en half zes ben ik meestal wel weer rond de deur.”

 

Ben Kerkhof: “Dat zijn lange dagen, Henk. Zeker voor iemand van jouw leeftijd.”

Henk: “Het scheelt dat ik gezond ben. Lichamelijke klachten heb ik niet. Als ik op de fabriek ben, zet ik nog op een normale manier de auto vol. Ik vlieg natuurlijk niet meer als een jonge jongen over de bak heen. Maar ik kan op een prima manier mijn werk doen. Alleen die ochtenden, dat héle vroege mijn bed uit. Dat begint me echt op te breken.”

Ben: “Dat is ook niet zo vreemd, je werkt al vijftig jaar.”

Henk: “Ik ben inderdaad al begonnen in 1970, toen ik vijftien was. Mijn vader zei: ‘Kom maar jongen, het lukt niet best met jou op school. Ga maar werken.’ Ik werd bijrijder van een grossier in groente en fruit. We haalden onze handel op uit de haven van Rotterdam en bij veilingen in het Westland. Die leverden we dan weer af bij groenteboeren in Elburg en omgeving. De een moest bananen hebben, de ander sinaasappelen, en dat zette ik dan bij ze neer. Alles door het handje, want heftrucks hadden we toen nog niet.”

 

Aardappelauto

Henk wilde zelf rijden. “Maar ik moest tot mijn achttiende wachten voordat ik mijn rijbewijs mocht halen. Ik weet nog goed hoe ik op een dag voor het eerst alleen de weg op mocht. Dat was met straatstenen, in een truck met aanhanger en kraan. Ik was toen twintig. Een paar jaar daarna ben ik op een aardappelauto gestapt. Tien jaar lang niks anders gedaan dan aardappels rijden, in binnen- en buitenland. Vaak was ik de hele week van huis. Maar je vroeg je niet af of je daar schik aan had of niet. Je bent chauffeur, je doet wat je wordt opgedragen.”

 

Op zijn 34ste komt Henk in dienst bij Slo-Va Transport in Harderwijk. Daar rijdt hij vanaf het begin alleen maar binnenlandse ritten. “Ik vind het wel leuk om op tijd bij huis te wezen. In augustus werk ik er 33 jaar en nog altijd heb ik het er grandioos naar mijn zin.”

 

Opstaan

Toch wil Henk er niet blijven totdat hij 66 jaar en 4 maanden oud is en zijn AOW krijgt. “Nee, en ik zal je vertellen waarom niet. Dat vroege opstaan, dát begint dus echt hoog op te spelen. Mijn oudste zoon is 38 en die werkt in het leger, maar ik moet veel vroeger op dan hij. De kinderen zeggen daarom weleens: ‘Man, gooi die boel toch aan de kant.’ Maar ja, dan ga ik toch weer verder. Een tijdje geleden had ik het daarover met een oud-collega. Die zei: ‘Joh, jij moet toch makkelijk kunnen stoppen, wat geld betreft. Je moet Ben Kerkhof bellen, van het pensioenfonds. Die man rekent het allemaal voor je uit. Dan hoor je vanzelf welk bedrag er voor jou uit de bus rolt.’ Van die collega kreeg ik dus Bens telefoonnummer.”

Daar was het ook bijna bij gebleven. “Want eerlijk gezegd, ik had er in eerste instantie niet zoveel oren naar. Maar toen zeiden de kinderen: ‘Pa, je hebt je hele leven hard gewerkt en altijd langs de weg gelegen. Zet het spul aan de kant, als dat kan. Ga genieten. Je bent nu nog gezond.’ Zij vonden dat ik gelijk moest bellen. Dus ja, zodoende heb ik dat maar gedaan. Een paar weken later zat ik al bij Ben op zijn kantoor.”

 

Verjaardag

Ben vertelt wat er gebeurde: “Om uit te rekenen wat iemands pensioeninkomen is, moeten we van een datum uitgaan. Dus ik vroeg aan Henk: Wat denk je, wat zou

voor jou een goed moment zijn om te stoppen met werken? Gaandeweg kwam het gesprek toen op zijn aankomende verjaardag, eind augustus.”

Henk: “Dan hoop ik dus 65 te worden. Maar om dan al met pensioen te gaan? Ik verwachtte niet dat het zou kunnen, financieel gezien.”

 

Ben ging rekenen. Eerst met het pensioen van Henk. “Dat is in Henks geval een mooi bedrag, want hij heeft bij het Pensioenfonds Vervoer maar liefst 42 jaar pensioen opgebouwd. En wat het extra mooi maakt is dat Henk ook recht had op een ‘voorwaardelijk ouderdomspensioen’, VOP. Dat is bij hem inmiddels helemaal omgezet naar extra gewoon pensioen, omdat hij ouder is dan 63 jaar. Door de combinatie van zijn gewone pensioen en dat bijkomende extra pensioen wordt zijn pensioenuitkering gewoon heel goed.”

 

Sommetje

Een pensioenconsulent als Ben kijkt altijd naar het grote plaatje. Wat heeft iemand opgebouwd? Hoe hoog is de maandelijkse uitkering die daaruit voortvloeit? “En dan kijk ik naar wat die persoon nodig heeft om van te leven. Dat sommetje pakt voor iedereen weer anders uit.” Ben maakt die som ook voor Henk. Zijn opbouw levert een flink bedrag op, maar is het genoeg? Henk krijgt pas AOW vanaf december 2021. Nu wil hij zijn pensioen in laten gaan vanaf september 2020. Is dat te doen?

 

Ook dit plaatje ziet er voor Henk goed uit. Zijn vrouw Truus verzorgt dementerende ouderen. Ze heeft dus ook inkomsten, en straks een eigen pensioen. “En we leven bescheiden”, zegt Henk. “Dure hobby’s hebben we niet. Truus en ik zijn geen van beiden opgevoed om het geld over de balk te gooien.”

Ben: “Wat ook in Henks voordeel uitpakt, is dat zijn vrouw ongeveer even oud is als hij. De eerste vijftien maanden heeft hij zijn pensioenuitkering. Vanaf eind volgend jaar krijgen ze bijna tegelijk AOW. Henk kiest ervoor om de periode tot hij AOW krijgt te overbruggen met tijdelijk extra pensioen. Daarna komt er toch zomaar elke maand ruim 1600 euro AOW bij en stopt het extra pensioen. Zo blijft het inkomen van Henk en Truus gelijk.”

 

Lachen

Toen Ben klaar was met rekenen, zei hij tegen Henk: “Als je ziet welk bedrag er voor jou uitrolt, dan lach je tot achter je oren”. Daar had hij gelijk in, zegt Henk. “Ik heb van oor tot oor gelachen. Want als je nou kijkt wat er op tafel ligt, dan zeg ik: Met dat geld hoef ik ‘s morgens niet meer om half vier mijn bed uit. En bij goede gezondheid komt er dus over een jaartje nog een partijtje bij, van de AOW. De kinderen zeiden het ook al: Daar kunnen jullie toch prima van leven met zijn beidjes?’”

 

Henk vertelt dat zijn collega’s er wel een beetje van opkeken dat hij zo plotseling – al na de zomer – weggaat. “Maar mijn werkgever wist van tevoren dat ik met Pensioenfonds Vervoer zou gaan praten. En daarna heb ik op een nette manier gezegd: Moet je luisteren Jan, op 1 september leg ik mijn werk bij jou neer. Dan hoop ik ervan te gaan genieten. Hij vond het plezierig dat ik het hem tijdig vertelde. Dat deed ik bewust. Ik wou op een fatsoenlijke manier weggaan. Nu heeft hij maanden de tijd om eventueel een andere chauffeur te zoeken.”

Ben: “Dat is inderdaad heel netjes van je.”

Henk: “Slo-Va is gewoon een gigantisch goede werkgever. Hij heeft altijd keurig geld afgedragen. Ook voor mijn pensioen dus. Want anders had ik nu niet zo’n mooi bedrag gehad.”


Gratis spreekuur

Heb je vragen over je pensioen bij Pensioenfonds Vervoer? Wil je stoppen met werken, maar weet je niet zeker of dat kan? Of wil je weten wat er voor je partner geregeld is bij Pensioenfonds Vervoer? De pensioenconsulenten geven je antwoord. Maak een afspraak voor een – gratis – persoonlijk gesprek.

Op pfvervoer.nl/afspraak zie je hoe je dat doet.

Let op: in verband met de coronacrisis houden de consulenten sinds half maart alleen nog telefonische spreekuren. Mogelijk is de situatie inmiddels veranderd. Kijk op pfvervoer.nl voor de actuele situatie.

 


Telefonisch contact opnemen

Heb je een praktische vraag over je pensioen? Dan kun je altijd bellen met het algemene nummer van Pensioenfonds Vervoer. Bel je vanuit Nederland, dan is er het nummer: 088-322 999. Vanuit het buitenland bel je +31 50 582 98 76.

Wil je jouw situatie doorpraten? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met een consulent.

  • Richard Dudink (regio Amsterdam, Rotterdam): 06 15 05 30 99
  • Michael Bührs (regio Utrecht en Weert): 06 53 93 04 12
  • Ben Kerkhof (regio Groningen en Deventer): 06 30 40 29 68

 

Ook voor jou

De consulenten staan klaar voor iedereen die bij Pensioenfonds Vervoer pensioen opbouwt of opgebouwd heeft. Ook als je pensioen nog ‘ver weg’ is. Ga je bijvoorbeeld scheiden en wil je weten hoe je het beste afspraken kunt maken over de verdeling van je pensioen. Neem contact op met een consulent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *