De pensioenconsulent antwoordt …

Heb je een vraag over je pensioen, dan kun je op de website van Pensioenfonds Vervoer een antwoord vinden. Maar je kunt ook een afspraak maken met een pensioenconsulent van het fonds. Er zijn drie consulenten, ieder met een eigen regio. Zij spreken veel mensen in het beroepsgoederenvervoer. In deze rubriek beantwoorden zij veelgestelde vragen.

 

Ben Kerkhof is consulent voor de regio Deventer/Groningen. Wat is een vraag die hij geregeld hoort? “Voor veel mensen is niet duidelijk wat het verschil is tussen de ingangsdatum van de AOW en de 68 jaar die op je pensioenoverzicht staat.”

  

 


Hoe zit dat dan?

Ben: “Als je inlogt op mijnpensioenoverzicht.nl, zie je dat je op verschillende leeftijden pensioen gaat ontvangen. Zo gaat je AOW-leeftijd in op bijvoorbeeld je 66ste, terwijl je pensioen van Pensioenfonds Vervoer ingaat op je 68ste. Wat de AOW-leeftijd betreft, heb je weinig te willen. Dat bepaalt de overheid. Maar de leeftijd van 68 waarop je pensioen van Pensioenfonds Vervoer ingaat, is een ander verhaal: dat is een ‘richtleeftijd’. Je kiest namelijk zelf wanneer je je pensioen laat ingaan. Dat kan op je 64e, maar bijvoorbeeld ook op je AOW-leeftijd. Vroeger was het wat makkelijker: toen was de richtleeftijd in de pensioenregeling 65 jaar en je kreeg ook AOW vanaf je 65e. Daarna werd de richtleeftijd 67 jaar. En vorig jaar dus 68. Toen zijn alle pensioenen omgerekend naar die van 68 jaar. Daarbij zijn mensen geen pensioen kwijtgeraakt. Het bedrag op je overzicht werd wat hoger.”

Met welke van die twee leeftijden moet je rekening houden?

Ben: “Als je een pensioenplan maakt, kijk je altijd eerst goed naar je AOW. Daarna ga je kijken wanneer je je pensioen van Pensioenfonds Vervoer wilt laten ingaan. Sommige mensen bedenken eerst hoeveel ze nodig hebben. Daarna kijken ze hoe lang ze door moeten werken om dat bedrag te krijgen. Andere mensen hebben een leeftijd in hun hoofd. En kijken daarna of ze rond kunnen komen met het bedrag dat ze ontvangen als ze hun pensioen dan laten ingaan. ”

Dus je bepaalt zelf wanneer je pensioen ingaat?

Ben: “Jazeker. Ik krijg trouwens vaak vragen van mensen die denken dat ze tot hun 68ste moeten doorwerken, omdat ze anders alleen van hun AOW moeten rondkomen. Dat beeld klopt dus niet! Ook bestaat het idee dat je te veel inkomen inlevert als je met pensioen gaat vóódat je AOW ontvangt. Maar je kunt een deel van je pensioen naar voren halen, zodat je het verschil in inkomen tot AOW-datum overbrugt. Kortom: dan kun je juist eerder stoppen met werken.”

Hoe maak je een goede keuze?

“Die vraag kun je uiteindelijk alleen zelf beantwoorden”, zegt Ben. “Maar wij kunnen je er uiteraard wel bij helpen. Je kunt thuis al een pensioenplan maken op de website van het pensioenfonds: pfvervoer.nl. Of je maakt zo’n pensioenplan samen met mij of een van mijn collega-consulenten, in een persoonlijk gesprek.”

 

Wil je een vrijblijvend gesprek met een van de consulenten van Pensioenfonds Vervoer? Maak een afspraak via pfvervoer/afspraak


Fotografie: Harry Linker

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *