TON reportage: Nog lang en gelukkig, Martijn de Roon

TON is 65. In vroeger tijden was dat het moment om met werken te stoppen.
Maar dat was toen. Tegenwoordig moet – of mag – je langer doorgaan. En dan het liefst gezond van lijf en leden, met plezier in een baan die bij je past. Daar kun je zelf iets aan doen. Daar kan je werkgever iets aan doen. Daar kan de bedrijfstak iets aan doen. Vandaag deel 2 van een drietal voorbeelden van deze ‘duurzame inzetbaarheid’.

Voorbeeld 3: Vinger aan je pols

Wie?

Martijn de Roon – 30 jaar – woont in Dronten, samen met vriendin Mascha – is 10 jaar chauffeur – werkt sinds 4 jaar bij Koopman Autotransport in Nijkerk.

Tienduizendste

Hij wilde wel eens weten hoe hij ervoor stond, lichamelijk, psychisch, qua leefstijl en loopbaan. “Dus heb ik Inzetbaarheidscheck online ingevuld. En toen bleek ik de tienduizendste deelnemer te zijn. Dat is leuk”, lacht Martijn. Op zijn vrije zondag ziet Martijn er uitgerust uit. Hij heeft een lange werkweek achter de rug. Zaterdagmiddag om vijf uur kwam hij pas thuis bij zijn vriendin Mascha. Alleen vandaag heeft hij vrij. Morgen gaat de wekker weer in alle vroegte. Martijn rijdt voor Koopman Autotransport. “Ik ben de hele week van huis. Rijd veel op het buitenland, voornamelijk Zuid-Duitsland, België en Frankrijk. Mooi werk.”

Martijn met zijn vriendin Mascha.

Martijn met zijn vriendin Mascha.

Nieuwsgierig

Van zijn werkgever ontving Martijn een e-mailbericht waarin hem op de Inzetbaarheidscheck werd gewezen. “Ik was wel nieuwsgierig wat voor vragen ik zou krijgen. Het gaat over je gezondheid, over drank, drugs, je energie en zo verder. Ik heb alles waarheidsgetrouw ingevuld. Vervolgens krijg je meteen de uitslag. Die verbaasde me niet. Je kunt precies zien wat je sterke en zwakke kanten zijn. Ik scoorde over het algemeen goed.”

Beweging

Uit de check blijkt dat Martijn geen overgewicht heeft en dat hij genoeg beweging krijgt, ook al heeft hij geen tijd om te sporten. “Dat zit er gewoon niet in. Ik ben de hele week onderweg en in het weekend wil ik samen met Mascha leuke dingen doen. Zij werkt in de zorg en is om het weekend vrij. Dan blijft er weinig tijd samen over. Ik heb een tijdje zeecontainers gereden en dan zit je alleen maar achter het stuur. Bij Koopman Autotransport krijg ik voldoende beweging. Op die immens grote terminals loop ik twee uur lang mijn benen onder mijn lijf vandaan om auto’s op te halen en in te laden.”

Martijn de ROON

Stressvol

Aan drugs doet Martijn niet. “Daar heb ik helemaal niets mee. Wel pak ik af en toe een biertje. Vooral na een lange werkdag is het ontspannend om een pilsje te drinken, samen met collega’s in een chauffeurscafé. Even relaxen, want dit is wel een stressvol beroep.” Vanaf de bank vult Mascha lachend aan: “Op vrijdagavond vraag ik wel eens voor de grap of Martijn elke avond bier drinkt. Af en toe prima, maar het moet geen gewoonte worden. Want als wij samen thuis zijn, doen we het ook niet.”

Vijftien sigaretten

En heeft Martijn nog zwakheden? Hij grinnikt. “Mijn zwakke punt zal geen verrassing zijn. Ik rook zo’n vijftien sigaretten per dag en daar moet ik echt mee gaan stoppen. Op lange ritten rook ik minder, maar als ik veel moet laden en lossen steek ik vaak een peukje op. Het is een automatisme. Een paar jaar geleden heb ik geprobeerd te stoppen, maar daar kreeg ik een erg kort lontje van. Van nature ben ik een driftkop; ik kan me snel ergeren. Toen ik niet rookte, ging ik bij het minste of geringste uit mijn dak. Dat was wel heftig. Ik wil graag stoppen en daarom ga ik met mijn huisarts overleggen hoe ik dat het beste kan aanpakken. Want ik ben nu fit en gezond en dat moet zo blijven.”

Fotografie: Marco Hofsté

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *