Na een vervelend gesprek zit je anders in je wagen

Bij 90 procent van zware ongelukken spelen vermoeidheid en afleiding een belangrijke rol. Dat is genoeg reden om kritisch te kijken naar je eigen gedrag achter het stuur. Want afgeleid ben je sneller dan je zelf beseft. Dat ervaren ook de chauffeurs van Van der Haas uit Kwintsheul. Zij volgen een training in het Trucksimulatiecentrum van het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Vandaag: Wim de Vries (50).

“We rijden soms op plekken waar je met je luxewagen niet eens wil komen. Kleine boerenweggetjes op het platteland van Engeland bijvoorbeeld. Keren gaat er bijna niet. Dáár ben je gefocust, daar gebeuren de ongelukken eigenlijk ook niet. Maar op de doorgaande wegen neemt de routine het weer over. Ik ben me er nu meer bewust van, maar ik ben wel bang dat ik na verloop van tijd weer in dat automatisme verval. Dat neemt niet weg dat ik hier vandaag wat geleerd heb en dat dat op een vrolijke manier gaat. Concentratie heeft ook te maken met hoe je ‘s ochtends van huis of werk vertrekt. Als je een vervelend gesprek achter de rug hebt, ben je net zo afgeleid als dat je zit te bellen. En als ik in Engeland ben en ik weet dat ik moet opschieten om bij de boot te komen, dan ga ik net wat sneller te werk.”

Chauffeurs van Van der Haas Transport uit Kwintsheul volgen een cursus bij het Trucksimulatiecentrum van het Sectorinstituut Transport & Logistiek in Houten. Tijdens de cursus krijgen ze theorie en praktijkonderwijs met in dit geval extra aandacht voor afleiding tijdens een rit.

Fotografie: Arthur van Beveren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *