Power lifter Rina: Power vrouw

“Mijn werk is mijn hobby”, zegt bijna elke chauffeur. Maar voor sommigen is er meer. De één trekt tussen twee losadressen even snel de hardloopschoenen aan, de ander maakt in de vrije uren enorme Lego-bouwsels. De hobby van Rina Kirindongo is powerliften.

Rina Kirindongo (45) uit Amsterdam werkt lange tijd als fotografe. Maar van trouwfotografie wordt ze niet gelukkig. Daarom kiest deze stoere dame twee jaar geleden voor een loopbaan in het transport. In haar vrije tijd staat chauffeur Rina ook haar mannetje. Elke zaterdag ontspant ze tijdens het powerliften.

 

Hoe kwam je op het idee om chauffeur te worden?

“Ik vond het leuk om te werken als documentaire-fotograaf. Maar omdat ik daar niet veel mee verdiende, fotografeerde ik ook bruiloften. Dat vond ik verschrikkelijk! Toen mijn moeder drie jaar geleden overleed, wilde ik een baan met meer vrijheid. Voor mij betekent dat: buiten werken, de weg op. Via een uitzendbureau begon ik bij Peter Appel Transport. Ik heb ook nog een tijdje voor PostNL gewerkt, maar die bedrijfscultuur past niet bij me. Wel merk ik dat ik me helemaal thuis voel in de transportwereld. Op het moment dat ik aan het rijden ben, voel ik me helemaal zen.”

Waar werk je nu en hoe bevalt dat?

“Sinds februari 2023 werk ik bij H&S Group in Barneveld. Ik vervoer vloeibare levensmiddelen in tankcontainers. Het is een groot bedrijf, maar met een toegankelijke en warme sfeer. Ik rijd voor verschillende opdrachtgevers, vaak naar Duitsland en België. Het liefst blijf ik in Nederland, want hier ken ik beter de weg. Door de week overnacht ik altijd in mijn wagen. Dat heb ik eerst goed met mijn vriendin besproken, want ik ben nu alleen maar in de weekenden thuis. Ik zeg altijd: op het moment dat het een dingetje dreigt te worden tussen ons, stop ik er gelijk mee. Maar toen ik haar leerde kennen, werkte ik overdag en zij in de nachtdienst. Toen zagen we elkaar ook alleen in het weekend. Elke avond beeldbellen we, om samen de dag door te nemen.”

Hoe is het om als vrouw in een mannen­­­wereld te werken?

“Ik vind het leuk om met mannen te werken. Ik heb goede mensenkennis en zie wel of iemand openstaat voor een gesprek. Dat vind ik ook zo leuk aan dit werk. Je kunt alleen zijn, maar niet eenzaam. Ik kan mij afzonderen van iedereen, maar als ik contact wil met mensen kan dat ook. Eigenlijk voel ik me niet extra speciaal tussen de mannen. En er zijn steeds meer vrouwelijke chauffeurs.”

Heb je weleens te maken met vooroordelen?

“Nee, eigenlijk niet. Maar dat heeft misschien ook te maken met mijn instelling. Ik zoek altijd het positieve in iemand. Overal waar ik kom voor mijn werk, ben ik wel de enige donkere vrouw. Ik kom uit Curaçao en daar wordt dit echt als mannenwerk gezien. Toevallig zat er vandaag bij een klant een Afrikaanse dame achter de balie. Ze noemde me een ‘strong woman’ en vond het stoer wat ik doe. Maar dan denk ik: jij kunt het ook leren, het is echt niet zo speciaal!”

Je bent ook letterlijk een ‘strong woman’.

“Ha ha, mijn hobby is powerliften. Daar komt heel wat kracht bij kijken. In 2016 besloot ik te stoppen met roken en wilde ik gaan sporten. Ik eet onregelmatig en hou van zoetigheid. Dus ik moet oppassen dat ik niet dichtslib. Ik koos voor crossfit, een combinatie van fitness, atletiek en gymnastiek. Later ben ik gaan powerliften.

Je begint dan met een lege stang. Ik doe er telkens vijf en daarna twee kilo per zijde bij. Mijn record is negentig kilo. Bij powerliften komt veel techniek kijken. Ik kan misschien wel beter tillen dan menig man, hoewel mannen in de basis sterker zijn. Maar het is zeker niet alleen een hobby voor mannen. Bij ons in de sportschool traint de 76-jarige Ina. Ze is wereldkampioene in haar leeftijdsklasse en tilt 140 kilo!”

Dongen 08/07/2023 DSCF7248 Rina Kirindongo © Marco Hofste

Wat voor gevoel geeft powerliften jou? 

“Ik voel me sterk door deze hobby. Het is een goede uitlaatklep. De mensen op de sportschool zie ik elke zaterdag, het zijn mijn vrienden geworden. Als ik geen chauffeur was, zou ik mee willen doen aan wedstrijden powerliften. Maar die tijd heb ik nu niet. De werkweken van vijftig tot vijfenzestig uur vind ik soms wel pittig. Toch weet ik zeker: ik blijf in het transport.

In de toekomst wil ik nog ADR rijden, of misschien mijn bus-rijbewijs halen. Dan heb ik zowat alle rijbewijzen die je kunt halen. Ik vind dat het nooit een excuus hoeft te zijn dat je vrouw bent. Als je iets wilt omdat je het leuk vindt, moet je er gewoon voor gaan. Dat doe ik in mijn werk en in mijn hobby. Vrouwen zien vaak te veel obstakels. Ga er gewoon voor en laat je niet tegenhouden door jezelf!”

 

Rina op de cover van TON 109

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *