Meer olé, minder AOW
Pensioen en het buitenland
De Zeeuw Kees Hagenaars wil eind dit jaar met zijn partner Bianca emigreren naar Spanje. Kees wil dan meteen met pensioen. Omdat hij zes jaar vóór zijn AOW-leeftijd naar het buitenland gaat, bouwt hij minder AOW op. Maar dat maakt hem niet uit. “We willen gaan genieten in de zon, juist nu we allebei lichamelijk achteruitgaan.”
Kees Hagenaars 🛞 is 60 jaar 🛞 woont in Heinkenszand samen met Bianca (53)
🛞 werkt als chauffeur bij Bosman Transport uit Nisse 🛞 vier volwassen kinderen, een hond en vijf katten
“We zijn net terug van een week in Spanje om te kijken naar huizen. Dat was al de vijfde keer Spanje in anderhalf jaar tijd”, vertelt Kees in de keuken van hun huis in Heinkenszand. “Mijn zus is vier jaar geleden verhuisd naar Spanje. Ze woont tussen Alicante en Almeria, een kilometer of dertig van de kust. Wij willen in datzelfde gebied iets zoeken. Niet bij de costa’s. Daar betaal je wel 1.400 of 1.500 euro huur per maand. Mijn zus huurt een prachtig groot huis in een landelijk gebied voor slechts 500 euro per maand. Eerst gaan we huren. En als het goed gaat, willen we een huis kopen.”
Lagere kosten
Kees rijdt sinds zijn vierentwintigste op de vrachtwagen. “Ik ben overal tussen Napels en Stockholm geweest, maar de Spanjaarden springen er voor mij echt uit in gemoedelijkheid. Ook de kosten zijn in Spanje lager dan in Nederland. Wegenbelasting voor de auto kennen ze amper en voor honderd euro heb je een volle kar met boodschappen. We moeten wel minimaal 1.700 euro per maand hebben om rond te komen in Spanje. Dat is het gemiddelde inkomen van de Spanjaard.” Om te kijken of dat lukt, hebben ze een afspraak gemaakt met pensioenconsulent Richard Dudink van Pensioenfonds Vervoer. Speciaal voor het TON-artikel komt Richard bij Kees en Bianca op bezoek. Maar normaalgesproken komen zijn collega’s en hij niet bij de mensen thuis, vertelt Richard. “Met vragen kun je bij ons op een pensioenspreekuur komen of videobellen.”
Pensioen met 61 jaar
Kees vertelt Richard dat hij per 1 november 2025 met pensioen wil. Hij is dan 61 jaar. “Dat is vrij jong om met pensioen te gaan”, reageert Richard. “Dat zie ik niet vaak.” Kees: “Dat weet ik, maar ik merk dat ik lichamelijk erg achteruitga. En Bianca ook. Ik rijd losgestorte agrarische producten, zoals maïs, wortels en bieten. Een bietencampagne van vier maanden, daar kom je helemaal versleten uit. De auto trouwens ook. Die draait 24 uur per dag.”
Genieten
“Het gaat allemaal niet meer zo snel-snel als vroeger. Drie jaar terug deed ik bij het uitvegen van de trailer één stapje te ver naar achter en viel, precies op de stortput bij een boerderij. Mijn kop kapot en mijn schouder gebroken. Ook ben ik gedotterd. Bianca en ik slikken allebei veel medicijnen.” Bianca: “Ik ben compleet afgekeurd nadat ik een zwaar hartinfarct heb gehad. Sinds een aantal jaar krijg ik een WIA-uitkering van 1.150 euro per maand. We willen gaan genieten van de zon en de rust, samen met onze hond en katten.”
Ticket voor verjaardag
Kees en Bianca zijn allebei eerder getrouwd geweest en hebben samen vier volwassen kinderen. “De kinderen willen niet mee naar Spanje,” vertelt Bianca.
Kees: “Ik heb een geestelijk gehandicapte zoon van 28. Hij woont doordeweeks in een gezinsvervangend tehuis en in het weekend bij zijn moeder. Ik zie hem af en toe, omdat hij toch het liefst bij zijn mama is. Hij heeft het intellect van een kind van een jaar of acht, negen. Ik denk dat hij het verhaal van de emigratie naar Spanje niet snapt. Eén van de nadelen van de emigratie is dat ik hem dan nog minder zie.” Bianca: “Tegen mijn kinderen hebben we gezegd dat ze elk jaar voor hun verjaardag een ticket naar Spanje krijgen, zodat ze ons op kunnen zoeken.”
Minder AOW
Pensioenconsulent Richard slaat aan het rekenen. “Kees, jij krijgt AOW als je 67 jaar en drie maanden bent. Ga je zes jaar vóór je AOW naar het buitenland, dan bouw je voor die jaren geen AOW op. Dat betekent in totaal 12% minder AOW-opbouw. Bianca krijgt AOW als ze 67 jaar en negen maanden is. Als zij in november naar Spanje gaat, heeft ze veertien buitenlandjaren vóór haar AOW. Bianca levert dus 28% AOW in.”
Netjes
Richard laat zien wat Kees aan pensioen en AOW zou krijgen als hij doorwerkt tot aan zijn AOW en in Nederland blijft wonen. “Je zou dan 2.265 euro netto aan pensioen plus AOW per maand ontvangen.” In de gewenste situatie is dat bedrag een stuk lager. “Als jullie in november emigreren en Kees laat dan zijn pensioen ingaan, ontvangt hij zo’n 750 euro netto aan pensioen. Samen met de WIA-uitkering van Bianca komen jullie dan op 1.900 euro uit. Kees ontvangt zes jaar later zijn AOW. Je krijgt dan 1.659 euro netto per maand aan pensioen plus AOW. Samen met Bianca’s WIA-uitkering zitten jullie dan op zo’n 2.800 euro netto per maand. In 2039 krijgt Bianca AOW en vervalt haar WIA. Tegen die tijd hebben jullie samen zo’n 2.400 euro netto per maand.” Kees: “Dat is netjes. Zo zat het ongeveer in mijn hoofd.”
Huis verkopen
Kees vertelt dat het huis waarin ze wonen, is afbetaald. “Vergelijkbare huizen die hier in de buurt te koop stonden, brengen wel vier tot vijf ton op.” “Dan heb je een heel aardig zakcentje”, reageert pensioenconsulent Richard. “Dat vind ik geruststellend om te horen. Als ik het zo omreken, en je gaat uit van het Spaanse inkomensgemiddelde van 1.700 euro per maand, kun je ruim twintig jaar leven van de verkoop van jullie huis. Dan heb je bij wijze van spreken je pensioen helemaal niet nodig, haha!”
Wandelen
Kees vertelt dat hij verhalen kent over chauffeurs die omvallen als ze stoppen met werken. “Ik werk al sinds mijn vierentwintigste vijftien uur per dag. Je lichaam is niet gewend om niks te doen, voor mij zou dat ook gevaarlijk zijn.” Plannen voor zijn leven in Spanje heeft hij nog niet. “Ja, wandelen met de hond in die mooie bergachtige omgeving daar. En misschien dat ik in Spanje op den duur eens kan invallen bij een transportbedrijf. Een paar dagen, of af en toe een week. We gaan het eerst maar eens twee jaar proberen. Kijken hoe het gaat. Als het niks wordt, weet ik bijna zeker dat mijn werkgever zegt: ‘Kom maar terug’.”
Minder AOW door buitenlandjaren
Verhuis je vóór je AOW krijgt officieel naar het buitenland? Dan bouw je minder AOW op. Elk jaar in het buitenland betekent 2% minder AOW. Want iedereen in Nederland bouwt jaarlijks 2% AOW op. Dat doe je vanaf je zeventiende jaar.
Woon je in het buitenland, dan ben je niet meer verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Je betaalt dan ook geen premie meer voor de AOW. Woon je in het buitenland en werk je in Nederland? Dan wordt je AOW niet lager. Je betaalt dan nog gewoon premie voor de AOW.
Woon of werk je in het buitenland en wil je zelf sparen voor de AOW? Lees dan meer over vrijwillig verzekeren op de website van de Sociale Verzekeringsbank SVB.nl.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!