Koekjes of konijnenvoer …?

coverstory

Jan volgde een vitaliteitsprogramma

Al een paar jaar wil internationaal chauffeur Jan Hoogendoorn (53) gezonder leven. Zijn overgewicht zit hem dwars. Via Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) kreeg hij een half jaar coaching om fitter te worden en af te vallen. Nu probeert hij zijn gezondere leefwijze op eigen houtje door te zetten. “Ik doe mijn best, maar ben er nog lang niet.”

Jan Hoogendoorn 🛞 is 53 jaar 🛞 is getrouwd met Belinda (53)
en heeft een tweeling van 24 jaar 🛞 woont in Biddinghuizen
🛞 werkt als chauffeur bij AB Texel Distribution


“Eind 2021 begon ik bij AB Texel met het rijden van aardappels. Ik voelde me meteen op mijn plek. Het is een fijne werkgever die de zaakjes goed op orde heeft. Hier wil ik graag mijn pensioen halen. Na twee jaar aardappels heb ik een paar maanden silotank-bulkvervoer gedaan. Dat bleek iets te belastend voor mijn rug. Nu rijd ik distributie: zakgoed en bigbags met de kooiaap. Ik lever onder meer kunstmest en veevoer af bij boerenbedrijven en particulieren. Ik maak tussen de 55 en 65 uur en ben de hele week van huis.”

Geen puf
“Al een hele tijd wilde ik wat aan mijn eet- en beweegpatroon doen. Het bedrijf was met het vitaliteitsprogramma van STL bezig. Omdat er niets concreets gebeurde, nam ik zelf het initiatief en vroeg ik STL of ik mee kon doen. Ik kreeg begeleiding van een diëtist, een mental coach en een beweegcoach, vooral online. We weten allemaal: als chauffeur moet je echt moeite doen om gezond te leven. En na een dag lang op de baan zitten, heb je soms de puf niet meer om nog wat te sporten. Maar dat probeer ik nu dus wél te doen. Ook onderweg in het buitenland.”

Massagestoel
“Mijn collega Huseyin Caner inspireerde me om onderweg te gaan sporten. Nu hoop ik op mijn beurt anderen te inspireren en te motiveren, zodat we allemaal langer en gezonder ons mooie werk kunnen blijven doen.
Ik heb een abonnement bij een sportschool met vestigingen door heel West-Europa, waar je dag en nacht toegang hebt. Je kunt daar ook lekker douchen. Ik probeer twee keer per week naar de sportschool te gaan. Van mijn beweegcoach leerde ik, dat je niet direct voluit hoeft te gaan als je eenmaal de drempel van de sportschool over bent. Ik loop twintig tot dertig minuten op de loopband. Daarna beloon ik mezelf met tien minuten op de massagestoel voordat ik met een ander apparaat verder ga.”

Kleine doelen stellen
“Toen ik met het programma begon, wilde ik er dertig kilo af hebben. Nu ben ik blij met elke stap. Vanochtend gaf de weegschaal 125 kilo aan. Toch weer twee kilo eraf. Het gaat langzaam, maar kleinere doelen stellen werkt beter. Ik merk dat ik meer ga eten als ik me gestrest of depressief voel. En daar had ik veel last van de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld door het faillissement van een bedrijf waar ik werkte en teleurstellende ervaringen bij voorgaande werkgevers. Ook nu ontstond er wat onenigheid. Gelukkig is dat opgelost. Het zit in mijn karakter om mijn werk perfect te willen doen en af te maken voor ik aan mezelf denk. Dan begin ik te laat met eten en ontspannen.”

Peptalk
“In het weekend ga ik ook wel eens samen met mijn vrouw Belinda naar de sportschool hier in de buurt. Dat zij meegaat, helpt me echt.” Belinda: “Ik geef Jan dan een peptalk om tóch te gaan. Dat helpt soms wel, soms niet. Ik vind het heel belangrijk dat hij gezonder leeft. Als we ooit kleinkinderen krijgen, wil ik dat hij mee gaat wandelen en niet bij de drempel van de voordeur al stopt.”

 

Konijnenvoer
Jan heeft ook zijn eetpatroon veranderd. “Ik ontbijt nu. Eerder schoot dat erbij in. Mijn ontbijt bestaat uit yoghurt met cruesli of een gekookt ei met een banaan en mandarijntjes. Twee keer per week eet ik ’s avonds een magnetronmaaltijd die Belinda heeft gemaakt. Daarnaast schuif ik twee keer in een restaurant aan om contact te houden met andere chauffeurs. En vrijdag eet ik thuis. In mijn cabine heb ik snoeptomaatjes, radijsjes, wortels, dat soort konijnenvoer. En ik drink water en frisdrank met weinig calorieën.”

Tijdslot op de koelkast?
Gezond eten blijft een worsteling, merkt Belinda. “Laatst ging ik een week met je mee en zag ik toch weer de koektrommel langskomen als je even niets te doen hebt”, zegt ze tegen haar man. Jan: “Ja, dat is vaak de ellende. In een file wil ik toch wat met mijn handen doen. En dan draai ik ook regelmatig een shagje. Ik ben nu wel begonnen met nicotinepleisters. Weet je wat het is: de koelkast staat naast me in de cabine. Met mijn hand krijg ik te makkelijk de koelkastdeur open. Er zou eigenlijk een tijdslot op moeten zitten.”­


Het STL-vitaliteits­programma biedt hulp bij onder meer stoppen met roken, afvallen, meer bewegen en geldzaken op orde stellen. Ook is er een programma om te leren hoe je met stress om kunt gaan. Het is gratis voor iedereen die onder de cao Beroepsgoederenvervoer valt. Het traject varieert van een eenmalig gesprek tot begeleiding van maximaal 26 weken.

Meer info vind je op stl.nl/werknemers/gezond-leven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *