Pensioenvragen: “Ik ga voor onze tweede leg zorgen”

pensioenvragen

Richard Spoelder – 51 jaar – woont in Apeldoorn – werkt bij Beekman Transport in Apeldoorn – is getrouwd met Corry (44) – twee kinderen: Daisy (19) en Ferron (17) – krijgt AOW in mei 2039 (hij is dan 68 jaar)

“Ik ga voor onze tweede leg zorgen”

Richard Spoelder (51) is ruim twintig jaar vrachtwagenchauffeur. Hij vraagt zich af of hij minder kan gaan werken. Of misschien zelfs eerder kan stoppen. Wat betekent dat voor zijn pensioen? Na een gesprek met pensioenconsulent Ben Kerkhof blijkt dat Richard op zijn 64e met pensioen kan. Zonder al te veel in te leveren. “Dat is iets om naar uit te kijken.”

Tot zo’n vijf jaar geleden werkte Richard zestig uur in de week. Het opgroeien van zijn kinderen Daisy en Ferron maakte hij amper mee. Die zorg kwam vooral op de schouders van Corry terecht, die ook nog eens twee dagen in de week in de kinderopvang werkte. Totdat Richard vijf jaar geleden een burn-out kreeg.

File

De vele files braken hem op en hij was net gestopt met roken, wat een groot gemis was voor Richard. Noodgedwongen moest hij terug naar een werkweek van rond de 45 uur. “Ik vond mezelf daarmee geen echte chauffeur meer. En ik voelde me schuldig omdat collega’s wél vaak langere dagen maakten.” Richard rijdt distributie met stukgoed binnen Nederland, ‘variërend van het vervoer van een envelop tot een container.’ En op het moment rijdt hij pendelwerk binnen Apeldoorn, van de fabriek naar de opslag van Beekman Warehousing.

Truckstar-weekeind

Na de middelbare school werkte Richard eerst tien jaar als contractbeheerder bij Centraal Beheer. Een bureaufunctie dus. Hij kreeg fysieke klachten en ging op zoek naar ander werk. “Ik ging met een kennis mee naar een Truckstar-weekeind, omdat ik altijd al gek was van auto’s. Alle merken kon ik zonder problemen opsommen.” Hij was meteen verkocht. Richard haalde zijn groot rijbewijs en sloeg aan het solliciteren.

Hij begon bij Vos Transport, toen nog in Apeldoorn. Daar reed hij dagritten naar België en Duitsland. Het bedrijf verhuisde naar Deventer en Richard stapte over naar werkgever Beekman Transport. Daar werkt hij nu vijftien jaar. Richard: “Het mooie van rijden op de vrachtwagen vind ik dat je in je spiegel kijkt en dat lange end van een wagen ziet. Maar vooral ook het buiten zijn, niet meer achter een bureau in een gebouw.’ Op het moment rijdt hij pendelwerk binnen Apeldoorn, van de fabriek naar de opslag van Beekman Warehousing.

Kanjerdag

De lol van het werken voor een transportbedrijf is binnen het gezin Spoelder overgeslagen: dochter Daisy werkt in de avonduren op de planning van Beekman Transport. Zoon Ferron wast donderdag- en vrijdagavond en op zaterdag de auto’s van het transportbedrijf. De liefde voor de truck draagt Richard ook maar al te graag over tijdens de jaarlijkse Kanjerdag in Apeldoorn, waarbij chauffeurs in konvooi mensen met een verstandelijke beperking meenemen in hun truck. “Ik hoop elk jaar dat ik er weer voor ingeloot word.”

Hondjes

Ondanks zijn liefde voor het rijden kijkt Richard uit naar minder ‘moeten’. Hij wil minder werken. Met Corry heeft hij afgesproken dat hij meer gaat zorgen voor hun ‘tweede leg’: de hondjes. Hij heeft een gesprek aangevraagd met Ben Kerkhof, pensioenconsulent van Pensioenfonds Vervoer.

Via een videogesprek laat Ben op het computerscherm zien wat Richard kan verwachten. De leeftijd is in 2023 66 jaar en 10 maanden. Omdat Richard nog jong is, krijgt hij pas rond zijn 68e AOW: de AOW-leeftijd gaat namelijk geleidelijk omhoog. Richard is benieuwd hoeveel hij krijgt als hij op zijn 64e met pensioen gaat, Ben kan dat direct laten zien. Richard vindt dat niet genoeg.

Bijverdienen tijdens pensioen

Ben vertelt dat je kunt schuiven met je pensioen: “Je kunt een deel gebruiken om de periode te overbruggen tot je AOW krijgt. Als Richard zijn pensioen op zijn 64e laat ingaan, mag hij onbeperkt bijklussen, voor het geval hij nog wat extra’s wil verdienen.” Belangrijk, vindt Richard: “Vooral omdat je nog niet weet hoe de gezinssituatie dan zal zijn.” Je mag alleen bijverdienen als je niet eerder dan vijf jaar voor je AOW krijgt je pensioen laat ingaan. Volgend jaar is dat niet voor je 61e jaar en tien maanden, maar voor Richard zal dat wat later zijn.

Hoog-laagpensioen

Er is nóg een mogelijkheid om het pensioen die eerste jaren te verhogen, vertelt Ben. “Dat is een aanrader voor mensen die van de eerste, hopelijk fysiek nog goede jaren van het pensioen maximaal willen genieten. Je kunt je pensioen gedurende de eerste vijf of tien jaar verhogen en na die tijd verlagen. Dat noemen we het hoog-laag-pensioen.” Richard krijgt dan voorbeeld van zijn 64e tot zijn 69e een hoger pensioen en vanaf zijn 69e zo lang hij leeft een iets lager pensioen. Ben laat zien hoeveel Richard krijgt als hij kiest voor vijf jaar of tien jaar een hoger pensioen.

Technisch Lego

Richard krijgt van Ben alle berekeningen per e-mail toegestuurd en als hij vragen heeft, kan hij ook altijd naar een van de pensioenspreekuren komen, bijvoorbeeld in Deventer. Voor nu wil Richard alles even laten bezinken. “Op m’n 64e stoppen met werken, dat is iets om naar uit te kijken.” Want dan is er bijvoorbeeld meer tijd voor hond Bibi. Richard straalt als hij over haar vertelt. Er is een pup op komst: Suus. En Richard loopt halve marathons, waarvoor hij twee tot drie keer in de week traint. Ook het technisch Lego lonkt. Op de kast straat een enorme truck om in elkaar te zetten. Het liefst bouwt hij er zelf een motortje in om de wagen te laten rijden. Dan is er nog de muziek: hij is een groot fan van Elvis Presley. En Richard is al sinds 1988 een vaste bezoeker van de concerten van Bruce Springsteen in Nederland. Tot slot wil hij ooit nog eens een zeilboot om de rust en de wind op het water te ervaren. Maar dat is een droom die zijn vrouw Corry niet deelt.


Het hoog-laag pensioen

Je kunt de eerste vijf of tien jaar na je pensionering een hoger pensioen ontvangen en daarna een iets lager pensioen voor de rest van je leven. Een pensioenconsulent kan je precies vertellen hoe het hoog-laag pensioen uitpakt. Je kunt ook zelf een pensioenplan maken om te zien wat een hoog-laag pensioen voor jou betekent.

Meer weten?  pfvervoer.nl/ik-bouw-pensioen-op/jouw-pensioenpakket/keuzes-die-je-hebtNog even over je hogere pensioen …

In TON 104* las je dat de pensioenen bij Pensioenfonds Vervoer omhoog zijn gegaan. In juli 2022 is er 3,24% bijgekomen. Eén deel in de uitleg klopte niet. Er stond dat de pensioenen niet meer omhoog konden dan de stijging van de prijzen. Dat moet de stijging van de lonen zijn. 

De lonen zijn tussen 1 juli 2020 en 2 juli 2021 met gemiddeld 3,24% omhooggegaan. Het gaat om de lonen in het beroepsgoederenvervoer, het besloten busvervoer en het taxivervoer volgens de cao.  

En goed om te weten: niet alleen de pensioenen van de gepensioneerden zijn omhooggegaan. Ook van iedereen die nog werkt. Iedereen hoopt natuurlijk dat de pensioenen volgend jaar weer omhoog kunnen. Maar helaas is dat nog niet te zeggen. Zodra duidelijk is wat er in 2023 met de pensioenen gebeurt, laat Pensioenfonds Vervoer het weten.  

 

* de TON op papier, op de website is de onjuistheid meteen gecorrigeerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *