Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Blijk van waardering

 

Donderdag 12 december 2019 gaat de geschiedenis in als de eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Zo’n tweehonderd bedrijven en organisaties zetten de mannen en vrouwen van het transport in het zonnetje. Een bedankje, een schouderklopje, een kleine attentie. Een blijk van waardering voor de onmisbare schakel in Nederland distributieland: de vrachtwagenchauffeur.

 


Bedrijven als Albert Heijn, Jumbo, BP, TVM, Mercedes-Benz en Randstad. Transporteurs als Klok Logistics, Cornelissen Transport, Jan Krediet en Germo Logistiek. Pleisterplaatsen als Frans op de Bult en Joost Truckshop. Partijen van allerlei snit dragen bij aan het succes van de eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

TON vraagt vier transportbedrijven hoe zij de dag invullen.

Een buff bij Zandbergen Transport

“Al onze chauffeurs, ruim vijfhonderd, hebben een exclusieve ‘buff’ gekregen. Dat komt tijdens de koude maanden goed van pas. De nekwarmers zijn supercomfortabel én aangenaam. Ze zijn een extraatje, dat ook goed past bij onze jassen uit de nieuwe kledingcollectie. Vanaf januari 2020 starten wij met het uitleveren van de nieuwe jassen. Gaan we dus goedgekleed en trots het nieuwe jaar in!”

Eric Stam is HR manager bij Zandbergen Transport in Limmen. Hij vertelt dat de ‘buffs’ deels op de Dag van de Vrachtwagenhauffeur zijn uitgereikt, maar ook een groot gedeelte daaraan voorafgaand. “Anders hadden we op 12 december op allerlei plekken in Zwitserland, Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland moeten gaan staan. Dat is praktisch niet uitvoerbaar, want onze chauffeurs hebben niet allemaal dagritten.”

Voor chauffeurs die op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur op één van de locaties van Zandbergen kwamen, stond er iets lekkers klaar voor bij de koffie.


Winterpakket bij Dobbe Transport

“Iedere chauffeur kreeg een pakketje en dat werd persoonlijk overhandigd door leden van de directie en van het managementteam. Het is letterlijk een ‘warme hand’, want het bevat spullen waarmee je goed de winter doorkomt. Een sjaal, handschoenen, een muts en hartigheden.”

André Hoogenboom, P&O manager bij Dobbe Transport in Roelofsarendsveen, vertelt wat de 85 eigen chauffeurs en de 15 charters op 12 december als blijk van waardering ontvingen.

Waarom Dobbe Transport meedoet aan de Dag van de Vrachtwagenchauffeur? “We zijn hartstikke blij met onze chauffeurs, die dag en nacht voor onze opdrachtgevers zowel regionaal als nationaal en internationaal op de weg zitten. Hun betrokkenheid, inzet, flexibiliteit en oplossingsgerichtheid is groot en dat past bij het distributievervoer dat wij in grote diversiteit uitvoeren.”

Naast het ‘winterpakket’ krijgen alle medewerkers bij Dobbe Transport ook dit jaar weer een kerstpakket. Wat daarin zit, zien zij tijdens de kerstborrel op 21 december.


Rode loper bij Bakker Logistiek

“We hebben op onze vijf Nederlandse vestigingen de rode loper uitgerold voor onze 651 chauffeurs. Want we zijn trots op onze mannen en vrouwen, die elke dag opnieuw vroeg opstaan en aan de slag gaan.”

Melvin van der Geld is manager transport van Bakker Logistiek, dat verschillende activiteiten ontplooide rond de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Die rode loper dus, en een lekkernij bij elke balie. “We bedachten ook dat ons managementteam en de directie, achttien man in totaal, een dagje mee zou rijden. Aan de ene kant om zo te ervaren wat onze chauffeurs de hele dag doen, aan de andere kant om een hart onder de riem en een handje toe te steken. Ook hebben we aan het thuisfront gedacht, de partners die hun man of vrouw lange dagen en lange weken moeten missen. Zij ontvingen een mooie kaart als bedankje. Daarnaast hebben op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur twee chauffeurs de sleutels van een nieuwe DAF-trucks gekregen. En al onze mensen kregen een aandenken: een mooie muts van Bakker Logistiek.”


Lunchpakket bij Westerman Multimodal Logistics

“Tijdens de Dag van de Vrachtwagenchauffeur hebben onze medewerkers een lunchpakket gekregen. De inhoud van dat pakket was in de kleuren van Westerman met een snack, wat te drinken, een krentenbol en een Westermangroene appel. Dit alles verpakt in een papieren lunchbag, met als opdruk een bedankje vanuit de directie.”

Lisette Schoemaker is HR administrator bij Westerman Multimodal Logistics

in Hasselt en Nieuwleusen. Waarom Westerman zich aansloot bij de Dag van de Vrachtwagenchauffeur? “We zijn onwijs blij met onze collega’s, die er elke dag weer voor zorgen dat de goederen bij de klant komen. Het is de Dag van de Vrachtwagenchauffeur, maar de chauffeurs kunnen de rit niet op zonder samenwerking met het warehouse en het kantoor. Daarom maken we op deze dag geen onderscheid en willen we alle collega’s laten weten dat we hun inzet waarderen.”

Niet alleen op 12 december, maar het hele jaar door zijn er bij Westerman extraatjes voor de medewerkers. “We organiseren met enige regelmaat een familiedag, delen onverwacht een bal gehakt uit, houden ieder jaar een sinterklaasfeest en hebben een gezellige jaarafsluiting met het kerstpakket. Als er een jubilaris is, is er voor de desbetreffende locatie een traktatie. En wanneer collega’s papa of mama worden, is er een cadeautje in de vorm van een ‘Westerman-rompertje’.”

Henk Timmerman (42) uit Staphorst genoot op 12 december van zijn lunchbag. Henk werkt twee jaar voor Westerman Multimodal Logistics en rijdt op dit moment op een LZV. Hij doet distributiewerk. “Van laminaat tot agrarische spullen, alles wat er maar in de trailer past.” Eerder zat hij onder andere in de wegenbouw. “Dat was wel leuk, maar er kwam steeds meer nacht- en weekendwerk bij kijken. Dan ga je iets anders zoeken. Een oomzegger werkt bij Westerman in de loods, dus ik kende het bedrijf een beetje.” Hij gaat met plezier naar zijn werk. Al zouden medeweggebruikers wel wat meer respect voor vrachtwagenchauffeurs mogen tonen. “Ze hebben een steeds korter lontje.”

 


Achter de Dag

Werkgeversorganisaties en vakbonden in de bedrijfstak vinden dat alle hardwerkende vrachtwagenchauffeurs in Nederland een compliment verdienen. Daarom namen zij het initiatief tot de Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

“Vrachtwagenchauffeurs verdienen meer waardering dan ze in de praktijk krijgen”, zegt Elisabeth Post, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. “Met de lancering van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur vragen we daarom aandacht voor het vak en voor de onmisbare bijdrage die onze beroepschauffeurs leveren.” In de woorden van Willem Dijkhuizen, bestuurder bij FNV Transport & Logistiek: “Waardering voor de vrachtwagenchauffeurs houdt de gehele logistieke sector gezond. Daar mogen we met z’n allen wel even bij stilstaan, terwijl zij meters maken.” Waardering is volgens hem de sleutel tot meer werkplezier en inzet. “Daarnaast is een bedankje voor de chauffeurs een logische, maar helaas soms vergeten uiting van goed werkgeverschap.”

Met de Dag van de Vrachtwagenchauffeur willen werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV en CNV een traditie in gang zetten om chauffeurs in een het zonnetje te zetten. Het is ook de bedoeling de aantrekkingskracht van het beroep te vergroten. De Dag is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van SOOB, de Stichting Opleiding en Ontwikkeling Beroepsgoederenvervoer.

 

Groot succes

“De Dag van de Vrachtwagenchauffeur slaat aan. Als je ziet hoeveel partijen willen meedoen. Als je kijkt naar de interesse bij media. Als je merkt hoe mensen reageren. Dan kun je, zeker voor een eerste keer, van een groot succes spreken.”

Willem de Vries is directeur van Sectorinstituut Transport en Logistiek, dat samen met Truckstar de Dag van de Vrachtwagenchauffeur organiseerde. Hij schat dat zeker enkele tienduizenden chauffeurs op en rond 12 december een blijk van waardering hebben ontvangen. “Dat is een mooi begin. Want het is een complex probleem om al je chauffeurs ‘dankjewel’ te zeggen. Maar onze sector kan zo’n logistieke uitdaging prima oppakken.”

Het mooie begin moet de komende jaren een vervolg krijgen. “Zet maar vast in je agenda: donderdag 10 december 2020 en donderdag 9 december 2021. Als het draagvlak bij bedrijven en organisaties standhoudt, is dit de start van een mooie traditie.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *