Bordjes

Al sinds 2002 gaan ze overal mee naartoe. Bij elke andere vrachtauto die ik bestuur, staan ze achter het raam. Op de ene nummerplaat staat ‘BIG SHOT’ en op de andere ‘Rolling Liberty’… Deze twee bordjes zijn ooit aangeschaft door mijn broer Hilko. In 1994 zou mijn vader een Daf SuperSpace Cab 500 krijgen. Helaas door een ongeluk werd dat vertraagd naar maart 1995. Maar mijn pa kon niet meer rijden en zodoende kreeg mijn broer de wagen. Hij kocht toen dat bordje ‘BIG SHOT’. Want BIG was die DAF! En omdat hij op een boot woonde die ‘Liberty’ heette, werd de DAF al gauw de ‘Rolling Liberty’. Hij kon zijn lol niet op. Wat een genot om dat ding voorbij te horen en te zien komen. En wat een genot om mijn broer daarin te zien sturen. Een constante glimlach van oor tot oor. Maar door omstandigheden heeft hij toch de DAF na drie jaar weggedaan en is hij in loondienst gegaan. Eerst bij Koopman Autotransport, waar hij veel te ruig voor bleek. En daarna bij Nijdam Groningen.

 

Hoe kom ik dan aan die bordjes? In 2002 hebben ze Hilko op straat gevonden. Wat eerst leek op een epileptische aanval, bleek een virus in zijn hersenen te zijn. Hij leeft vanaf die tijd zonder geheugen.
Het bijzondere is dat Willem, de huidige eigenaar van de DAF, via Facebook zocht naar de eerste eigenaar. Ik heb hem samen met Hilko opgezocht in Medemblik, bij een truckfestival. Jammer genoeg herkende mijn broer niks, maar ik des te meer.
11 mei jongstleden, in de ochtend … Vandaag ontmoet ik Willem weer met de DAF, nu bij ons thuis. Ik heb de twee bordjes in mijn hand en zet ze waar ze 24 jaar geleden ook stonden. Achter de voorruit van de DAF. Ik mag vandaag zelf rijden in die machtige 500. Met de meest waardevolle vracht ooit achterop.
De beschilderde kist van mijn broer Hilko.

Erik Pathuis (39) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

 

6 antwoorden
  1. Aagje Verbree van Heukelum
    Aagje Verbree van Heukelum zegt:

    Wat prachtig beschreven Erik. Zo heftig .plezier en diep verdriet in één verhaal. Zo byzonder. Dankjewel voor het delen.

    Aagje

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *