Samen achter het stuur: Petra en Marcel

Als je niet alleen het bed, maar ook het beroep deelt, heb je altijd gespreksstof. Of neem je het werk dan juist niet mee naar huis?
Verliefd op elkaar en op de vrachtwagen. Drie stellen vertellen hoe dat bevalt.

Vandaag: Petra Koster (45) en Marcel Roosenboom (48) uit Neeroeteren in België zijn 4 jaar een paar en wonen 2,5 jaar samen.

Petra is 20 jaar chauffeur en werkt 2,5 jaar bij Cornelissen Groep in Nijmegen

Marcel is 21 jaar chauffeur en werkt al die tijd bij Franken Transport in Nieuw-Bergen

Allebei rijden voor Action

Het huis van Petra in de Noordoostpolder is bijna verkocht. Het voorlopige koopcontract is getekend. Petra en Marcel zijn er blij mee. Vorig jaar zijn ze naar België verhuisd. “Marcel had toen net zijn appartement in Nieuw-Bergen verkocht”, legt Petra uit. “En mijn huis in Ens stond in de verkoop. We huren nu een gloednieuw appartement in Neeroeteren. In België is het goedkoper wonen, vandaar. En het is maar dertig minuten van het distributiecentrum van Action in Echt. We rijden namelijk allebei internationaal voor Action. Fantastisch mooi werk.”

Kan dat ding niet harder

Dat Petra internationaal chauffeur is, is niet verwonderlijk. Het is haar met de paplepel ingegeven. “Mijn paps was internationaal chauffeur. Hij reed op Arabië en was vaak lang van huis. Als klein kind ging ik af en toe mee. Dan zat ik aan het dashboard te trekken en riep: ‘Hé pap, kan dat ding niet harder’. Toen ik vijfentwintig was, heb ik mijn rijbewijs gehaald. Bijna zeven jaar heb ik binnenland gereden. Ik vervoerde brood en had het ook naar mijn zin. Toch vind ik internationaal rijden het mooiste wat er is. Ik ben graag in het buitenland onderweg.”

De juiste mentaliteit hebben

Marcel heeft het chauffeursvak niet van huis uit meegekregen. Hij werkte jaren als heftruckchauffeur. Tot hij op een dag ging rekenen en besefte dat hij als vrachtwagenchauffeur langere dagen kon maken en zo veel meer verdienen. Uit eigen zak betaalde hij zijn vrachtwagenrijbewijs. “Daardoor ben ik super gemotiveerd. Je moet als chauffeur de juiste mentaliteit hebben. Het is geen negen-tot-vijfbaan.”

Bij gourmet klikte het

Vier jaar geleden ontmoetten Petra en Marcel elkaar op de verjaardag van Bas, een oud-collega van Petra. Marcel: “Ik ken Bas van een laadadres van Aviko. Ik die tijd werkte ik heel veel en toevallig was ik dat weekend vrij. Toen ik Petra zag, was ik direct verkocht.” Petra lacht bij de herinnering. “Marcel had een vrouwtje bij zich en ik dacht dat het zijn vriendin was. Gelukkig bleek het een kennisje, want ik vond Marcel echt heel leuk.” Een paar weken later belegde vriend Bas een gourmetavondje. En toen klikte het helemaal. Petra nodigde zichzelf uit om een week met Marcel mee te rijden en vanaf dat moment zijn ze samen.

Hoe mooi kan het zijn

Petra ging op zoek naar werk in de buurt van Marcel. Door de crisis duurde dat langer dan haar lief was. Bij Cornelissen Groep in Nijmegen werd ze in april 2015 aangenomen. “Ik ging voor Action rijden op Frankrijk. Na vijf-en-halve maand kreeg ik een vast contract. Dat was geweldig! Een vaste baan en ook nog als internationaal chauffeur. Dat was precies wat ik wenste. En het toeval wilde dat Marcel een half jaar later via zijn werkgever ook voor Action ging rijden. Hoe mooi kan het zijn?!”

Gemiddeld twee winkels per dag

Marcel en Petra rijden dus allebei voor Action, maar hebben niet dezelfde werkgever. Marcel: “Voor Franken werk ik al eenentwintig jaar, ik heb nooit een andere baas gehad. Bij Action hebben we het prima naar ons zin. We halen op maandag de geladen trailers op en rijden dan naar vestigingen in Frankrijk. Gemiddeld doen we twee winkels per dag aan. Daar lossen we en dan rijden we met emballage weer naar Echt. Het is heerlijk werk. We hebben nergens omkijken naar.”

Tegelijkertijd aan het werk

Per week rijden Petra en Marcel twee tot drie ritten naar Frankrijk, naar vestigingen in onder andere Le Havre, Lyon, Nancy en Parijs. Heel soms gaan ze naar Duitsland of Luxemburg. Petra: “Het fijne is, dat zo’n vijfentachtig procent van onze diensten synchroon loopt. De planners bij Franken en Cornelissen doen echt hun best om ons zo in te plannen dat we tegelijkertijd aan het werk zijn. Onderweg komen we elkaar soms tegen. Dan houden we op de parkeerplaats een plekje voor elkaar vrij. Of we kunnen samen even lunchen. Dat zijn cadeautjes.”

Hopelijk blijven we dit werk doen

Hun appartement in België huren ze. Kopen, dat durven ze niet aan. Marcel: “Onze toekomst is van drie partijen afhankelijk: Action, Cornelissen en Franken. Action is aan het uitbreiden in Frankrijk. Er komen daar ook meer magazijnen. Misschien gaan ze met lokale chauffeurs de distributie doen. Of onze werkgevers besluiten anders. We hopen natuurlijk dat we dit werk voor Action kunnen blijven doen. De afgelopen twee jaar waren super.” Petra knikt: “We hebben net vakantie gehad. Maandag mogen we weer aan de slag. Daar kijk ik nu al naar uit. Dit werk wil ik nog jaren doen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *