Alpe d’HuZes: Rijden tegen kanker

“Ga er heen”, zeggen ze allemaal. “Dan snap je het gevoel.” De chauffeurs die ook dit jaar weer het transport voor Alpe d’HuZes verzorgden, hebben meer gemeen dan dat gevoel. Eind mei/begin juni reed ‘Team Logistiek’ heen en weer naar de Franse Alpen, om de complete inventaris van het evenement te vervoeren. Kosteloos en in hun eigen vrije tijd. TON sprak voor de start negentien deelnemers en stelde de simpele vraag: Waarom?

De Alpe d'HuZes karavaan in kolonne op de A2 bij Born.

De Alpe d’HuZes karavaan in kolonne op de A2 bij Born.


Jaco Aalsburg (51) uit Nieuwendijk rijdt voor Peter Appel

“In elke familie komt kanker voor. Zelf ben ik elf jaar geleden mijn schoonvader verloren. Ik wilde iets doen tegen deze ziekte. Ik zit in de organisatie van Team Logistiek. Nieuwe chauffeurs krijgen we via mond-op-mondreclame. Ik rij met de Alpe d’HuZes-trailer, heb een AD6 T-shirt en stickers, dus dan zien chauffeurs je en word je een aanspreekpunt.” Jaco’s zoon Benjamin (15) gaat ook mee en helpt met sjouwen.


Harry van Dijk (55) uit Haaren is chauffeur bij Van der Struijk in Boxtel

“Mijn neefje van twaalf had kanker. Die wilde met z’n vader de Alpen beklimmen. Toen ben ik meegegaan. Mijn vrouw, kind en pleegkind beheren nu het café op de top van de berg. Je ziet het evenement op tv, kijkt ernaar en gaat weer verder met je leven. Maar als je daar bent is het onbeschrijfelijk. Mensen komen over de finish met een foto van een familielid, zo aangrijpend.”


Albert Kort (45) uit Delden is coördinator kleine ondernemingen bij TLN en hobbychauffeur

“Vier jaar geleden kwam ik bij de groep na een vergadering bij TLN met Jan van Oostveen. Zijn dochter fietste mee met de Alpe d’HuZes. Daar was ik door geraakt en ik ging mee. Het was toen nog echt pionierswerk. Je bent kapot na zo’n week, maar wel heel voldaan. De sfeer is heel bijzonder. Er wordt gehuild maar ook gelachen en gefeest. Dat komt allemaal bij elkaar in een paar dagen.”


Nick van Zuylen (21) uit Oss is chauffeur bij Ploegam in Oss

“Vorig jaar ben ik zelf twee keer de berg op gefietst. Ik zat een week voor de rit nog aan de antibiotica, maar ze schreeuwen je echt naar boven. Het is heel mooi, heel emotioneel. We hebben een team van vijf man. Voor een kindje in de buurt dat leukemie heeft. Dit is mijn eerste jaar als chauffeur. Ik breng keukenapparatuur naar de Alpe, koelkasten, ovens. Ik rij met een leswagen, die mijn vader beschikbaar stelt.”


Bram Pleging (18) uit Stiphout is chauffeur bij Pleging Transportservice in Eersel

“Via mijn vader – die tevens mijn baas is, kwam ik bij Team Logistiek. Hij sponsort de diesel en de tol. Dit is een leuke club mensen. Er is veel gezelligheid. Lange dagen ook, je bent altijd bezig. De samenwerking op de berg is mooi. Geen team is iets zonder een ander team.”


Erik Boots (31) is eigen rijder en zit in de zeecontainers en distributie

“Het is alles wat ik leuk vind. In m’n vrachtwagen tegen de berg op met gelijkgestemden. In 2016 ben ik ook zelf omhooggelopen. Ik heb best een groot netwerk. We zitten met zo’n zestig eigen rijders in een appgroep. Tien man gaven elk honderd euro zodat ik de diesel en tol kan betalen.”


Theo Netten (60) uit Meersum is ambulancechauffeur

“Ik rij dit jaar niet meer mee, maar kom nog wel even zestien kilo kaas voor de chauffeurs brengen. Sponsoractie van de buurtsuper waar ik vijf jaar lang aan de emballage-automaat hing. Toen ik vorig jaar op de Alpe was, overleed mijn vader. Daardoor kon ik het niet goed afsluiten. Nu kan ik het met een goed gevoel achterlaten.”


Rina Hoekstra (49) uit Haskerhorne is chauffeur voor Peter Appel

“Ik wist dat het de grote wens van mijn collega Joke Anthonisse was om mee te gaan met Team Logistiek. Onze werkgever gaf akkoord en zo rijden we nu samen. Een warm bad zoals het team ons opnam. We worden ook wel op de hak genomen. Twee vrouwen op een vrachtwagen, gaat dat wel goed? Ik ben benieuwd wat het evenement met mij gaat doen. Ik heb zelf kinderen en als je dan van anderen hoort hoe zij met de ziekte moeten omgaan, heel heftig.”


Berry Herman (44) uit Vlijmen is chauffeur bij Kivits Drunen

“Ik ben ‘aangestoken’ door mijn oud-collega Jaco Aalsburg. Mijn werkgever gaf meteen toestemming, een wagen en de diesel. Ik ben best trots op mijn zojuist gestickerde oplegger. Door mijn wagen krijgt het Hubrecht Instituut in Utrecht meer naamsbekendheid. Ze doen onderzoek naar kanker en zijn een van de goede doelen waar het geld heen gaat.”


Arnold Weber (50) uit Zwanenburg is eigen rijder

“Ik heb veel gevallen van kanker in de familie gehad. Mijn vader en zus zijn eraan overleden. Hier rijd ik de ‘rotzooiauto’; ik heb van alles wat achterin. Catering, merchandising. Het mooiste moment? Als we stapvoets de berg op gaan. Je kijkt naar beneden. Ziet die stoet vrachtwagens. Het publiek klapt en juicht. Ja, dat is kippenvel.”


Gerrit Bos (60) uit Maurik is chauffeur bij G. Blom Internationaal Transport

“Ik ben bijna over de datum. In 2012 ben ik ziek geworden. Longkanker in beide longen. Maar ik ben niet kapot te krijgen. In het ziekenhuis snappen ze het ook niet. Gerrit Blom wist dat het mijn droom was om met Team Logistiek mee te gaan en gaf me op. Hij sponsort me met een wagen, diesel en tol. Waar ik wel van baal: geestelijk kan ik alles, maar fysiek wil het niet altijd.”


Edwin Kuiper (49) uit Doetinchem is eigen rijder en vervoert voornamelijk staal

“Vorige week precies tien jaar geleden overleed mijn vader aan kanker. Daarom heb ik ooit aangegeven: als er plek is voor een chauffeur wil ik mee. Ik zet twee weken mijn eigen bedrijf stil. Maar Jan van Oostveen had me al gewaarschuwd. De mensen zijn ontzettend gul. Opdrachtgevers en leveranciers hebben mij gesponsord. En mijn dochter kreeg bij de supermarkt waar ze werkt voor veertig man ham en kaas mee.”


Dirk Wolfert (51) uit Hedel was 28 jaar zelfstandig chauffeur

“M’n vrouw en twee kinderen gaan ook. Dochter onderhoudt de Facebook- en Twitterpagina van de Alpe d’HuZes. Zoon doet een maatschappelijke stage. Het klinkt een beetje soft, maar als de wereld voor één procent bestaat uit de mensen zoals die hier vrijwillig meewerken, dat zou prachtig zijn. Vrijdag is voor mij de mooiste avond. Na de fietsrit, dan ontploft de boel. Pater Moeskroen die optreedt. Daar heb je nog heel het jaar plezier van.”


Wim van der Vegt (24) uit Kampen is chauffeur bij Jac van der Vegt en Zonen

“M’n opa en tante zijn allebei aan kanker overleden. Voor hun doe ik het. Het is fijn dat ik iets kan doen om te helpen. Ik rijd een dieplader vol met gesponsorde aggregaten. Die moeten verspreid worden over de berg. We hebben onze eigen stroomvoorziening.”


Peggy Vangangelt (52) uit Zoetermeer is coördinator ledendesk bij TLN

“Ik heb zelf kanker gehad. Je denkt dat je het verwerkt hebt. Maar als je de berg oploopt, realiseer je je dat het nog lang niet zo is. Dan sta je daar te huilen en word je getroost door wildvreemden. Heel verbindend voelt dat. Veel mensen denken dat het sponsorgeld komt van fietsers en wandelaars, maar het meeste komt van het ondersteunend personeel. De passie van deze groep vind ik bijzonder. Ik schiet vol als ik die vrachtwagens aan zie komen rijden.”


Marcel Fokker (59) uit Den Haag is chauffeur voor Koolwijk in Bergambacht

“Ik zie de groep als een tweede familie. Via de app blijven we hele jaar in contact. We zijn samen voor een heel goed doel bezig. Het is een feest met een lach en een traan. We steunen elkaar want soms is het emotioneel zwaar. Dan zetten we de schouders eronder. Het mooiste vind ik het voorwerk, het ernaar toe leven. Zorgen dat je alles op tijd in die wagen hebt.”


Joke Anthonisse (62) uit Noord-Scharwoude is chauffeur bij Peter Appel

“Ik wilde iets bijzonders doen voor mijn 12,5 jarig jubileum bij Peter Appel, dus ik vroeg mijn collega Rina Hoekstra om mee te gaan. Die wist er al van, want zij had het al eerder gevraagd aan Peter. Drie weken later kregen we te horen dat we mochten gaan. Met een splinternieuwe wagen. Ik vind het best spannend, want ik heb nog nooit in het buitenland gereden. Maar wel heel leuk.”


Marco Kolsteren (46) uit Tilburg is logistiek coördinator bij Ploeger

“Drie keer fietste ik vorig jaar de berg op. Mijn vrouw, die herstelt van borstkanker zei: ‘Het is klaar’. Maar je hebt zoveel adrenaline in je. Dit jaar wil ik vier keer halen. Ik heb vorige week elfhonderd kilometer gereden om spullen op te halen voor het team. Dat doen we voor elkaar. Het mooiste van de week is de bezinningsavond. Je zit met drieduizend mensen in een sporthal. Mensen vertellen wat ze hebben meegemaakt. Iedereen is muisstil.”


Jan van Oostveen (52) uit Velserbroek is eigen rijder en vervoert vooral vis

“Vijf jaar geleden wilde mijn dochter fietsend geld ophalen, nadat een vriendinnetje van haar aan huidkanker was overleden. Jaco Aalsburg deed toen al het vervoer voor de catering. Daar kwam Randy van Venrooy van Pleging Transportservice bij. Samen zijn we ‘de drie musketiers’ van de Alpe d’HuZes. Het is een eer om te mogen doen. Voor de deelnemers maar ook voor de sector. De mensen zien onze gestickerde wagens en zwaaien en toeteren. Ze zien het belang van transport.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *