Kandidaat-miss wil dat meiden op de vrachtwagen gaan

 

Fabienne van de Pol (23) is autolaadkraanchauffeur bij transportbedrijf Willem op Wielen én finalist Miss World NL 2022. Dat ze aan de missverkiezing meedoet, wil ze vooral positief inzetten om gendergelijkheid te stimuleren. “Ik wil meiden enthousiast krijgen voor het chauffeursvak.”

 

Fabienne van de Pol – 23 jaar – woont in Nijkerk – autolaadkraanchauffeur bij Willem op Wielen uit Zeewolde

 

Hoe kwam je op het idee om chauffeur te worden? 

“Mijn vader is zijn hele leven vrachtwagenchauffeur geweest. Ik reed vaak met hem mee. Dat vond ik leuk, maar het kwam niet bij me op om zelf chauffeur te worden. Hooguit dacht ik: niks voor mij, dan moet ik te veel stilzitten. En dat kan ik echt niet. Een jaar geleden liep ik de directeur van Willem op Wielen tegen het lijf. Hij vroeg me of ik misschien op de vrachtwagen wilde. Ik wilde eigenlijk niet, maar wat me aantrok, is dat chauffeurs altijd wel werk hebben. Werk vinden was met mijn net afgeronde opleiding Sport en Beweging minder zeker. Vooral in de coronatijd. 

En ik begreep dat ik zeker niet de hele dag zou stilzitten. Want Willem op Wielen rijdt met autolaadkranen. Dan zit je niet de hele dag in de wagen, maar ben je ook bezig met laden en lossen. Dat leek me wel wat. Ik reed een dagje mee en zo ben ik begonnen. Dat ik het zo leuk zou vinden, had ik niet verwacht.”

Wat trekt je aan in je werk? En wat vind je minder geslaagd? 

“Sinds dag één heb ik veel plezier in mijn werk. We zijn een klein bedrijf met alleen autolaadkranen. Iedereen helpt elkaar. Alleen dat al maakt dat ik om 05.00 uur ’s ochtends met plezier uit mijn bed kom. Je bent meer dan een chauffeur. Laden en lossen is een groot deel van mijn werk. Vaak is het een flinke lading en denk ik: past dit allemaal in de auto? Dan is het puzzelen, met als extra moeilijkheid dat het ook veilig geladen moet worden. Soms is het spannend. Dan sta ik opeens midden in een woonwijk tussen wegwerkzaamheden en moet ik mijn wagen van ruim achttien meter lang achteruit sturen. Ik heb weleens zweethandjes, maar ben nooit echt bang. Het enige wat minder fijn is, is werken in de stromende regen, of bij kou en hitte. We vervoeren veel ijzer, zoals hekwerken. Die nemen de omgevingstemperatuur aan, dus bij koud weer wordt het dan nóg kouder om je heen. En bij warm weer wordt het ijzer loeiheet.”

 

Op welke manier wil je je blijven ontwikkelen? 

“Geen dag is hetzelfde. Ik ben daarom benieuwd wanneer mijn werk me gaat vervelen. Natuurlijk ben ik wel steeds op zoek naar voldoende uitdagingen. Zo wil ik handiger worden met de verschillende bouwmaterialen die we vervoeren: bijvoorbeeld met het liften van hekken en steigermateriaal. In de gebruiksaanwijzingen bij dit materiaal kun je lezen hoe je het moet ophijsen etcetera. Vervolgens kom je op locatie aan en blijkt het op een andere manier te gaan. Je weet nooit wat je aantreft. Daar leer je van.” 

Hoe ben je bij de Missverkiezing betrokken geraakt? 

“Een vriend van mij is fotograaf en had foto’s van me gemaakt. Een huisfotograaf van Miss Nederland zag deze beelden en nam contact met me op. Of ik interesse had om mee te doen aan de missverkiezing. Ik dacht: ‘Die is niet goed bij z’n hoofd. Ik heb geen maatje 36, ik praat niet netjes en heb werkhanden. Dat gaat ‘m niet worden.’ Op een zaterdag kreeg ik te horen dat ik zondag moest aantreden voor de eerste verkiezing. De dag erop stond ik op mijn hakken, met pijn aan mijn voeten, te lachen en leuk te doen. Ik mocht door naar de volgende ronde. En daarna weer. De andere deelnemers aan de verkiezingen zijn beroepsmodellen; ik ben een vreemde eend in de bijt. Maar dat maakt me niet uit. Dat vind ik juist mooi. Op zo’n podium staan vind ik trouwens spannender dan een vrachtwagen achteruitrijden. Het is veel meer uit mijn comfortzone natuurlijk. Als ik win moet ik naar het buitenland. Maar heel eerlijk, ik ga ervan uit dat ik niet win. Tweede worden vind ik goed genoeg, hahaha.” 

Jouw thema aan de Missverkiezing is ‘gendergelijkheid’. Kun je hier meer over vertellen? 

“Ik wil meiden enthousiast krijgen voor het chauffeursvak en ze laten zien dat je ook gewoon met je werkschoenen op het podium kunt staan. Bij Willem op Wielen vervoeren we vooral bouwmaterialen. En dat is echt een mannenwereld. Ik wil laten zien dat je ook als vrouw prima in zo’n omgeving kunt werken. Ik vind het superleuk en heb altijd wel m’n mondje klaar. Vrouwen kunnen dit werk net zo goed als mannen, misschien wel beter. Ze zijn over het algemeen wat rustiger en hebben meer overzicht. Ik heb net nog een vriendin overtuigd om mee op de autolaadkraan te gaan. Zij werkt nu een week bij Willem om Wielen en vindt het ook top.”

Welke tips heb je voor meiden/vrouwen die zich willen laten (om)scholen? 

“Bij twijfel, gewoon doen. Probeer het en laat je niet gek maken. Bel een van de grote transportbedrijven op en ga erlangs. Of loop een dagje mee om te kijken of het iets voor je is. Dat is altijd mogelijk.” 

 


Op 28 september stond Fabienne stralend in de finale voor de verkiezing Miss World Nederland 2022. De titel ging niet naar haar. Maar de rol van vrouwen in het chauffeursvak kreeg wel alle aandacht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *