Afrijden onder cameratoezicht

TV-serie ‘Meiden die rijden’

Examen doen voor je rijbewijs terwijl een cameraman je volgt. Charlotte Pollemans (18) uit Middelharnis maakte het mee. Zij is een van de ‘sterren’ in de serie Meiden die rijden, nu te zien op NPO 3. Tijdens de rijlessen en rondom het afrijden filmde PowNed de aankomend chauffeur. “Dat was best wel intensief”, zegt Charlotte terugkijkend.

Ze was krap twee weken achttien toen Charlotte in november vorig jaar afreed. Spannend natuurlijk. Met als extra hindernis dat rondom haar bakwagen een cameraman opnames maakte. Charlotte was al wel een beetje gewend aan gefilmd worden. Want tijdens de rijlessen stonden er drie camera’s in de cabine. Veel last had ze daar niet van. “Ik was geconcentreerd op de weg en had het dus niet zo in de gaten. Omdat ik mijn aandacht bij het verkeer nodig heb, stelde de journalist mij achteraf de vragen.”

Oproep op Facebook

Charlotte werd – samen met haar zus Anne-Marije (19) – gevolgd door omroep PowNed voor een serie over vrouwen in het wegtransport. Hoe ze daarbij betrokken raakten? “Mijn zus zag op Facebook een oproep van PowNed. Het leek haar leuk om mee te doen. Want de kans op zo’n ervaring krijg je niet gauw weer. Toen de omroep hoorde dat ik met mijn rijbewijs bezig was, vroegen ze mij ook om deel te nemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.” Charlotte en Anne-Marije zijn twee van de veertien vrouwen die in Meiden die rijden te zien zijn. Elk met een ander soort werk en andere werkervaringen.

Een beetje op je hoede

Charlotte werd gefilmd tijdens haar eerste rijles en bij een rit met haar zus. PowNed wilde ook haar examen volgen. Op verzoek van het CBR gebeurde dat alleen voor- en achteraf. Zo komt zij dus ook buiten de cabine regelmatig in beeld. Van het filmen onderweg merkte ze niet heel veel, vertelt Charlotte. “De interviews vond ik wel intensief. Er was geen script, ik had de vragen niet vooraf gehad. Dat is spontaner, maar je ben dan toch wel een beetje op je hoede.”

Hele gezin achter het stuur

Het gezin Pollemans telt vier dochters. Vader heeft een eigen bedrijf, Pollemans Transport. Vanouds rijdt hij veel zeecontainers, maar tegenwoordig ook vaak stukgoed.
Charlotte volgt de opleiding Manager transport & logistiek op het Scheepvaart en Transport College in de Waalhaven. En loopt op dit moment stage bij VDH Company in Dirksland. Anne-Marije is na haar stage bij Visbeen/DLG daar als charter aan de slag. Of zusjes Juliëtte en Ke Mei deze voorbeelden volgen, is nog niet duidelijk. Doen ze dat wel, dan rijdt het hele gezin Pollemans op de vrachtwagen. Want ook moeder, die kraamverzorgster is, spring af en toe bij met een rit.

 

Alle mogelijkheden bij elkaar

Charlotte zag zichzelf overigens niet meteen als vrachtwagenchauffeur. “Net als mijn moeder wilde ik eerst in de zorg. Maar dat bleek toch niets voor mij. Daarna wilde ik nog kapster of schoonheidsspecialiste worden. Toch zie ik me dat ook niet mijn hele leven doen. Hier in het transportbedrijf heb ik alle mogelijkheden bij elkaar. Het rijden op de truck vond ik altijd al leuk. Al vroeg heb ik op het terrein met de vrachtauto gereden.” Met haar C-rijbewijs op zak concentreert Charlotte zich naast haar studie nu ook op het lessen met een trailer. Zonder camera dan.


Het eerste seizoen van Meiden Die Rijden loopt tot 25 februari 2021. Je kunt de afleveringen terugkijken op npostart.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *