Leren werkt verslavend
Een leven lang leren
Doorleren of bijscholen is belangrijk om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Met een (extra) diploma of certificaat van vakbekwaamheid achter de hand sta je steviger. En iets nieuws leren is vaak ook gewoon leuk. Jos, Jo en Sander vertellen waarom zij gingen voor een opleiding of certificaat.

Jos Broeks – 61 jaar – woont in ’s Heerenberg – is 43 jaar chauffeur –
werkt 6 jaar bij Rabelink Logistics in Wehl
Chauffeur Jos is trots: hij heeft zijn diploma Logistiek Teamleider behaald. Wat heeft hij er hard voor gewerkt. “Vanaf mijn zestiende heb ik niet meer in de schoolbanken gezeten. Nooit gedacht dat ik leren zo leuk zou vinden. Het werkt verslavend. Ik ben nu al aan het nadenken wat voor opleiding ik volgend jaar wil doen.”
De opleiding voor Logistiek Teamleider is klassikaal en duurt een half jaar. Ondanks de drukte op het werk heeft Jos elke week zin om naar les te gaan. “We zaten met zo’n 9 man in de klas. We werkten allemaal bij verschillende bedrijven. Zo kreeg ik een inkijkje hoe het er bij anderen aan toegaat. Daar heb ik veel aan gehad. Als chauffeur zet je je auto voor het dok en wat er aan de achterkant gebeurt, daar heb je geen weet van. Maar daarachter speelt zich een hele wereld af.”
“Waardering voor mijn vakmanschap”
Jo Spicker – 56 jaar – woont in Belveld – is warehousemedewerker –
werkt 6 jaar bij KLG Europe in Venlo – was 7 jaar loodsbaas bij Castor bv in Belfeld
Het grote magazijn van KLG Europe in Venlo heeft geen geheimen voor warehousemedewerker Jo Spicker. Geroutineerd rijdt hij met een elektrische palletwagen door het warehouse. Met zijn jarenlange ervaring is Jo een gewaardeerd collega bij KLG. Sinds kort heeft Jo nu ook zwart op wit staan dat hij het vak van logistiek medewerker beheerst.
Jo is na de LTS gaan werken bij een schildersbedrijf. Na drie jaar schilderen kreeg hij last van het verven. “Ik kreeg koppijn van de dampen van de verf en de terpentine. Daarna heb ik 14 jaar gewerkt bij een metaalslijperij tot ik loodsbaas werd bij Castor, een groothandel in mijn woonplaats. Daar heb ik het vak van logistiek medewerker geleerd”.
Jo hoort dit voorjaar dat KLG Europe meedoet aan een pilot van STL voor Branche Waardering. Medewerkers zonder diploma kunnen een certificaat vakbekwaamheid krijgen. “Geen seconde heb ik getwijfeld. Dit was voor mij de mogelijkheid om een papiertje te krijgen dat gelijk staat aan een diploma.” Samen met 15 collega’s in het bedrijf gaat Jos ervoor. “Ik was een beetje nerveus toen ik een gesprek had met de waardeerder Steef Fontane Pennock. Dat gevoel verdween gelukkig heel snel. Hij was erg geïnteresseerd in mijn werk en vroeg wat ik allemaal aan het doen was.”
Diploma’s zijn belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is werkervaring. De erkenning en waardering daarvoor liggen niet vast in een diploma. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) wil vanuit de branche een branche(deel)certificaat kunnen uitreiken aan logistiek medewerkers zonder diploma die wél ‘opleidingswaardige’ vaardigheden hebben.
STL is daarom gestart binnen de logistieke transportbedrijven met het waarderen van logistiek medewerkers voor de werkprocessen die zij beheersen.
Wil je hier meer over weten?
Kijk dan op stl.nl, of vraag informatie aan je leidinggevende.

Sander Sijbranda – 23 jaar – woont in Hommerts – is 1 jaar planner –
werkt 2 jaar bij Hoekstra Transport in Sneek
Nog een paar maanden blokken en naar school en dan heeft planner Sander Sijbranda zijn diploma hbo Logistics Management op zak. Naast zijn vierdaagse werkweek van veertig uur gaat Sander elke dinsdag naar de hogeschool Windesheim in Zwolle. “Het is pittig, werken en studeren tegelijkertijd. Ik heb af en toe getwijfeld of ik door zou gaan. Maar een hbo-opleiding is investeren in mijn toekomst.”
“Puzzelen en oplossingen zoeken”
Sander komt bij Hoekstra terecht. Eerst als stagiair. Daarna gaat hij er als vakantiekracht aan het werk bij de afdeling planning en als manusje van alles. Als hij zijn mbo-diploma Manager Transport en logistiek heeft gehaald, besluit hij om een hbo-opleiding Aviation Operations te gaan volgen op de Hogeschool van Amsterdam. Maar de opleiding valt tegen en Sander stopt. Ondertussen kan hij bij Hoekstra aan de slag als order invoerder.
“Een duidelijk verschil tussen een mbo- en een hbo-opleiding”
In september 2020 begint Sander aan zijn hbo-opleiding in Zwolle. Door corona zijn veel lessen online. “Het is een tweejarige opleiding, maar door corona werd dat wat meer.” De online lessen schelen Sander wel veel reistijd, want hij hoeft niet elke dinsdag naar Zwolle te reizen. “Ik heb ongeveer 60% online lessen gevolgd. Onze mentor kende alle studenten en wist waar ze werkten. Zo kregen we gerichte opdrachten.” De klas van Sander is klein. En niet iedereen komt uit de transportwereld. “Ik vind het leuk en interessant om te horen hoe klasgenoten iets aanpakken. Daar leer ik van. Ook zie ik duidelijk het verschil tussen een mbo- en een hbo-opleiding. Bij deze opleiding gaan we veel dieper in op de processen.”
Doordat de studie veel van hem vraagt, heeft hij er af en toe aan getwijfeld of hij het zou afmaken. De slogan van Hoekstra is ‘Sizzen is neat, dwaan is us ding’. Vrij vertaald vanuit het Fries betekent dat: ‘Iets zeggen is niets, doen is ons ding’. De slogan is Sander op het lijf geschreven: die laatste paar maanden studeren kunnen er nog wel bij. Toch zal hij blij zijn als hij in januari zijn diploma heeft: dan is het wel genoeg met dat leren. Maar, lacht hij: “Bij Hoekstra zeggen ze ‘een leven lang leren’. En als ik nu terugkijk, zie ik dat ik na mijn middelbare school al veel gedaan heb. Als ik op de basisschool had geweten dat ik op mijn 23ste nog naar school zou gaan, had ik mezelf voor gek verklaard.”
Meer uit jezelf halen met je opleidingsbudget
Wil je beter worden in je werk? Of doe je straks liever ander werk in de sector? Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) betaalt mee aan jouw opleiding! Er ligt een persoonlijk opleidingsbudget voor je klaar van maximaal € 3.000. Daarmee kun je een training, cursus of opleiding doen. Er zijn wel een paar voorwaarden. Zo heb je een contract voor minimaal 24 uur per week en kies je voor een opleiding die je beter maakt in je werk of die jou meer kansen geeft.
Meer informatie vind je op de website: stl.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!