Code geel, oranje of toch rood?

Code geel voor mist! Vanwege levensgevaarlijke mistbanken. Iedereen gaat op de rem. Maar ik heb geen levensgevaarlijke mistbank gezien. Code oranje voor gladheid! Tuurlijk, ik doe voorzichtig aan. Want zeg nou zelf, -2 is ook wel levensgevaarlijk inderdaad!
Code oranje en later zelfs ROOD voor keiharde wind! We hebben het in januari allemaal ervaren. Het waaide hard, zo hard dat er zo’n 65 vrachtauto’s omwaaiden.
Nou, dat hebben we geweten! Je had toch gehoord dat het code rood werd!? Ja inderdaad, we hadden het gehoord.
We hebben zoveel codes gehoord de afgelopen tijd. Bleek het steeds een storm in een glas water. Nu er wél eentje goed gegokt was, wees iedereen naar de beroepschauffeurs. Die hadden er een potje van gemaakt.
De maatpakken uit Den Haag rolden over elkaar heen om hun zegje te doen. En oh, wat wisten zij goed wat ‘de chauffeur’ fout had gedaan! Wat bezielde ons om tóch de weg op te gaan?! De dames en heren in Den Haag geven mij zo’n veilig gevoel, dat zij vanachter hun bureau óns kunnen vertellen hoe het allemaal werkt. Gelukkig weten zij wat het is om met ons materiaal te werken. In alle weersomstandigheden!
Ik ga weinig zeggen over wat voor auto’s er gekanteld zijn. Maar als je het grote aantal bestelbussen met huif en slaapcabine erop (de titel vrachtwagen amper waardig) niet meetelt, zou het getal 65 al aardig slinken. En over de kleur van de nummerplaten ga ik al helemaal niks zeggen.
Ik weet ook heus dat er jongens zijn die een inschattingsfout hebben gemaakt. Maar so what!? Dat gebeurt toch in elke beroepsgroep? Alleen hebben hier mensen direct last van en voor de fouten in Den Haag hebben ze een doofpot uitgevonden.
Misschien dat ik bij de volgende code rood eerst maar de premier ga bellen of ik wel of niet mag rijden …

Erik Pathuis (37) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *