De Wit

Zussen tussen bloemen en planten

Drie dames en een heer, drie zussen en hun vader. Samen runnen ze A. De Wit Transport B.V., transportbedrijf en kwekerij van vet- en rotsplanten. In de schuur naast het woonhuis in De Lier zitten het kantoor en de kantine. Daar nemen Bert De Wit (67) en zijn drie dochters even een kleine pauze om TON te woord te staan.

In de familie

In 1973 begon de toen 25-jarige Bert De Wit als importeur en exporteur van bloemen en planten naar Duitsland en later Frankrijk. “Dertig jaar heb ik dat gedaan. Het was een risicovol en zwaar beroep. In 2003 heb ik de hele export weg gedaan en sindsdien doen we alleen nog het transport naar de Elzas in Frankrijk”, vertelt Bert. In 2014, op z’n 65ste, wilde hij het rustiger aan gaan doen. “Het is mooi dat mijn meiden het overnemen. Zo blijft het in de familie.” Patricia lacht: “Wij hebben geen proeftijd en geen contract gehad. Met kantoor aan huis kregen wij al veel van het bedrijf mee.”

Belangrijke schakel

Nathalie en Angelique zijn verantwoordelijk voor de financiële en administratieve kant van het transportbedrijf. Patricia beheert de kwekerij. De planning is in handen van Cees Moerman. “Cees is een belangrijke schakel in het bedrijf. Hij kent alle routes die de chauffeurs rijden. Hij neemt de bestellingen van de klanten op en maakt de vrachtbrieven. En elke werkdag is hij om vijf uur ’s middags op de veiling om te zorgen dat de chauffeurs de juiste lading mee krijgen”, vertellen de zussen.

Kleinschalig blijven

Dertien wagens heeft A. De Wit Transport BV op de Elzas rijden. Groter willen de drie dochters van Bert het niet laten worden. “Het kleinschalige bevalt ons. Wij kennen iedereen. De chauffeurs staan allemaal voor ons klaar en we kunnen op elkaar bouwen”, verklaart Nathalie. “We zijn een echt familiebedrijf”, vullen Angelique en Patricia aan.

4501572330

Vliegende keep

Nathalie Van Dijk-De Wit (37) uit Kwintsheul werkt al sinds 2009 in het bedrijf. Hiervoor was ze directiesecretaresse. “Ik heb een hbo-managementopleiding, maar eigenlijk heb ik alles in de praktijk geleerd. Wat mijn functie is? Wij hebben daar geen namen voor. Zeg maar operations manager. Mijn vader is vliegende keep. Hij weet alles van het bedrijf.”

4501572423

Facturen

Angelique van der Helm-de Wit (40) uit Naaldwijk werkte in de kinderopvang. Toen twee jaar geleden de vraag op tafel kwam of ze met haar zussen in het bedrijf wilde, was de beslissing snel gemaakt. “Ik deed elke zaterdag al de facturen en daar ben ik nu ook verantwoordelijk voor”, vertelt Angelique.

De Lier Familie De Wit. Vader Bert en drie dochters Nathalie, Patricia, Angeliek. Transportbedrijf en kwekerij.

Frans leren

De jongste zus Patricia Wiskerke-de Wit (35) uit ’s-Gravenzande werkte bij een reisbureau en is sinds twee jaar verantwoordelijk voor de kwekerij. “Met de transporttak heb ik niet veel te maken. Wel brainstormen we met z’n vieren hoe we kunnen optimaliseren. Samen met Nathalie ben ik nu Frans aan het leren. Wij hebben drie werknemers in de Elzas en we hebben veel Franse klanten, dan is het wel handig als wij de taal spreken.”

4501572307

Gepuzzel

Cees Moerman (53) uit Maasland is planner. Cees is verantwoordelijk voor het opnemen van de orders, vrachtbrieven maken, de chauffeurs aansturen en routes plannen voor de Elzas. “Ik werk zeven jaar bij A. de Wit Transport. Eerst als chauffeur en sinds november vorig jaar als planner. Ik ken de Elzas op mijn duimpje. Ik weet waar onze klanten zitten en ken de wegen. Daardoor kan ik de chauffeurs goed aansturen. Het is vaak een heel gepuzzel.”

4501572680Sleutelkist

Vanaf vijf uur ’s middags is planner Cees op de veiling in Honselersdijk. Daar heeft A. de Wit Transport BV een box gehuurd, waar de binnenlandse chauffeurs hun lading afleveren en de internationale chauffeurs hun wagens voor het buitenland laden. Iedere chauffeur krijgt van Cees de vrachtbrieven en een sleutelkist mee. “Ik weet precies welke sleutels met welke chauffeur mee moeten. De lading wordt ’s nachts gelost. Wij hebben de sleutels en codes van de klanten. Het komt wel eens voor dat je leeg bent en dat je de hele nacht niemand gezien hebt.”

4501572555Niet stilstaan

In de box op de veiling kan Bert niet stilstaan. Handen uit de mouwen en meehelpen. “Er is niemand die zo goed een wagen kan laden als Bert. Het zal en moet erin”, zeggen z’n dochters.

4501572352Geen nummer

Chauffeur Wilfred van Weije (48, midden op de foto) uit De Lier heeft altijd bloemen en planten gereden. Sinds 3,5 jaar werkt hij voor A. de Wit Transport. “Het mooie is dat dit een klein bedrijf is. Je bent geen nummer, zoals je dat wel bent bij grote transportbedrijven. Het is nachtwerk. Rond vijf uur ben ik op de zaak en daarna laden op de veiling. Als er weer eens stakingen zijn in Frankrijk dan bel ik Cees om te overleggen over alternatieve routes. Hij kent alle klanten in de Elzas. Wij bedienen winkeltjes in kleine dorpjes maar lossen ook bij grote tuincentra.”

4501572689

Joeri van der Knaap (23) uit De Lier kan zich nog van heel vroeger herinneren dat hij Bert op de vrachtwagen zag rijden. “Als kleine jongen ging ik met mijn buurman mee. Hij reed charter voor A. de Wit Transport. Prachtig mooi dat ik hier nu zelf in dienst ben. Dit werk is mijn hobby. In het weekend poets ik samen met m’n maat Jos de wagens. Zo mooi vind ik mijn beroep. En elke avond als ik met een volle bak weg rijd, zit ik vol adrenaline.”

Fotografie: Chris Pennarts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *