Ale Jan van der Ploeg, financieel administrateur bij De Vries Transport in Hallum

Zonder stuur

Ze zitten niet dagelijks achter het stuur. Toch geven ze richting aan transportactiviteiten. Ze zorgen dat de mannen en vrouwen op de wagen aan het werk kunnen blijven. In deze serie vertellen een salesmanager, een directeur en een financieel administrateur over hun vak, dat ze verre van stuurloos uitoefenen.

Vandaag Ale Jan van der Ploeg – 62 jaar – woont in Ried – is financieel administrateur – werkt sinds 4 jaar bij De Vries Transport in Hallum

“Het allerbelangrijkste van mijn werk is, dat ik één keer in de vier weken op ‘enter’ druk. Dat vinden alle collega’s in elk geval”, lacht Ale Jan van der Ploeg. In zijn kantoor op de eerste verdieping van De Vries Transport zit Ale Jan achter een opgeruimd bureau. Een computer en een rekenmachine, meer heeft hij niet nodig om zijn werk als financieel administrateur te doen.

Borrel bij balans

Ale Jan heeft een hoofd voor cijfers, zoals hij zelf zegt. “Het rekenen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was paardenhandelaar en hij leerde mij dat je alles goed moet bijhouden. Elke vrijdagavond maakte hij de balans op. Als de borrel op tafel kwam, wisten wij als kinderen dat heit een goede week had gehad.” Als zeventienjarige werkt Ale Jan halve dagen bij de Boerenleenbank in Ried. Daar typt hij dagafschriften. Later is hij baliemedewerker bij de Rabobank in Franeker. “Ik was de voorloper van de pinautomaat. Namen van klanten kende ik niet, maar ik wist van iedereen het rekeningnummer.”

Boekhouder

Na zijn diensttijd besluit Ale Jan in 1974 om boekhouder te worden. In de avonduren haalt hij zijn papieren. Daarna zegt hij de bank vaarwel en begint hij als boekhouder, eerst bij een makelaarskantoor, later bij een bouwbedrijf. Als dat bedrijf door de economische crisis over de kop gaat, krijgt hij een tip van de accountant. “Die werkte ook voor De Vries Transport en wist dat ze daar een boekhouder voor halve dagen zochten. Zo ben ik eind 2011 bij De Vries gekomen. Het is prachtig om hier te werken.”

Van Gend & Loos

Ale Jan heeft wat met transport. Zijn broer rijdt op de vrachtwagen en als kleine jongen ging Ale Jan in de vakanties vaak mee met een kleine transporteur in Ried. “Ik wilde vroeger bij Van Gend & Loos werken. Dat leek mij prachtig. Doordat ik halve dagen bij de bank werkte, ben ik in de cijfers gerold. En nu zou ik niets anders meer willen. Het leukste van mijn werk vind ik als er iets niet klopt. Ik hou ervan om als een detective de fouten op te zoeken.”

Ale Jan van der Ploeg, financieel administrateur bij De Vries Transport in Hallum

‘De pitbull’

Inmiddels werkt Ale Jan hele dagen bij De Vries Transport. Elke ochtend tussen zeven en half acht is hij op de zaak. “Ik begin altijd met het bijwerken van de bankafschriften en het inboeken van de inkoopfacturen. Eén keer per week worden de facturen van verreden ritten in de financiële administratie ingeboekt. Alles moet kloppen, ik controleer alles. Elke donderdag bel ik met debiteuren om te zorgen dat openstaande rekeningen betaald worden. Mijn directeur noemt mij ‘de pitbull’, want ik praat dan wel eens iets te hard. Vooral Belgen en Fransen zijn soms lastig met betalen. Maar het geld moet natuurlijk wel binnenkomen.”

Salarisadministratie

Contact met rijdende collega’s heeft Ale Jan regelmatig. Hij regelt ook de vakanties, de vrije dagen en de ziekmeldingen. “Niet iedereen kent de cao uit zijn hoofd. Ik leg uit hoeveel dagen ze hebben en hoe het zit met atv-dagen. En ik doe natuurlijk de salarisadministratie. Daar hebben wij een computerprogramma voor. Ik voer alles in en als de accountant zijn fiat geeft, druk ik op ‘enter’. Daar worden mijn collega’s blij van.”

Bij De Vries Transport werken 66 chauffeurs, 12 loodsmedewerkers, 4 planners en 1,5 administratieve kracht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *