TON op de koffie … bij de familie Rutjes

Een veeleisende baan. Een druk gezin. Hoe combineer je die twee? Hoe zorg je dat er balans is tussen werk en privé?
TON gaat – met een forse taart onder arm – op huisbezoek. Deze keer bij de familie Rutjes in Westervoort.

HET GEZIN
Gerie (35) en Annemiek (29) Rutjes
– zijn 8 jaar getrouwd;
– leerden elkaar in augustus 2007 kennen in de Blokker, waar Annemiek achter de kassa zat en Gerie een collegaatje van Annemiek bezocht;
– hebben twee kinderen: Liana van 9 en Lars van 6;
– wonen in een hoekwoning in Westervoort;
– Gerie zit vanaf zijn 23e op de vrachtwagen, sinds 3 jaar doet hij bouwtransport bij RBC Transport in Duiven, 5 dagen per week;
– Annemiek werkt sinds september bij Melis Logistics in Duiven, 3 dagen per week.

HET WERK

Gerie: “Ik weet niet beter of ik wilde chauffeur worden. Mijn buurman was vrachtwagenchauffeur. In de zomer ging ik wel eens met hem mee, naar Frankrijk.”
Annemiek: “Ik heb altijd wel wat met vrachtwagens gehad. Maar we hadden het geld gewoon niet
om het rijbewijs te halen, daar ben ik eerlijk in. Vorig jaar kwam de wervingscampagne, met SOOB-subsidie. Ik heb de testdag gedaan en werd toegelaten. Ben eerst bij Mainfreight begonnen, maar dat is gestopt. Ik kreeg de theorie van de techniek niet voor elkaar. Ik zakte elke keer met één vraag te veel fout. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en Melis een mailtje gestuurd. Ik kreeg een uitnodiging voor een gesprek, heb een dagje meegereden en toen mocht ik komen. De theorie heb ik intussen ook gehaald. Ik vind het heerlijk. De hele dag op de weg, lekker in je uppie, geen gezeur aan je hoofd.”

DE BALANS
Annemiek: “Ik werk nu drie dagen per week. Meer wil ik ook niet. Ik heb voor kinderen gekozen en dan vind ik dat je er ook voor ze moet zijn. Misschien als ze volwassen zijn, dat ik dan wel fulltime ga werken. In het begin vond ik het moeilijk. Ik was er altijd en nu ben ik drie dagen weg. Op dinsdagochtend gaan ze naar de buitenschoolse opvang. Ik begin dan pas om halfacht. Dat vinden ze bij Melis prima. Op woensdag en vrijdag komt mijn moeder hier. Zij brengt ze dan naar school en haalt ze op. Op dinsdagmiddag haalt Gerie’s moeder ze op.”
Gerie: “Ik maak lange dagen, vroeg van huis en laat weer thuis. Dat betekent dat ik door de week weinig naast mijn werk kan doen. Verjaardagen bijvoorbeeld schieten er dan bij in.”

DE TAKEN
Annemiek: “In huis doe ik het meeste. Een keer in de week hebben we een schoonmaakster. Zij doet de grote dingen: de badkamer, de keuken. Gerie stofzuigt wel eens. Weet je: ik werk maar drie dagen, heb er nog twee over en het weekend. Dan kan ik van hem niet verwachten dat hij de paar uren dat hij vrij heeft nog gaat schoonmaken.”
Gerie: “Ik ben van het klussen, doe veel zelf in huis. Ik heb extra slaapkamers gebouwd, de zolder verbouwd, de overkapping in de tuin gemaakt. Volgend jaar willen we een aanbouw plaatsen, zodat we een grotere woonkamer krijgen. Dat laten we dan wel door een bedrijf doen.”

HET GELD
Annemiek: “We kunnen goed rondkomen. We hebben geen geldzorgen, ook niet gehad in het verleden. Boodschappen laat ik bezorgen door Picnic. Lekker makkelijk en je koopt alleen wat je nodig hebt. Ik kom eigenlijk nauwelijks in de winkel.”
Gerie: “En ik mag niet meer naar de winkel. Ik ben te duur.”
Annemiek: “Ja, hij pakt dan altijd de duurdere producten. Ik ben heel gierig op dat gebied. Voor boodschappen hebben we een budget van 100 euro per week. Daar heb ik ruim genoeg aan.”
Gerie: “We hebben een gezamenlijke rekening voor alles wat met het huis en het huishouden te maken heeft. Daarnaast hebben we ook elk nog een eigen rekening. Ik betaal daar mijn shag van.”
Annemiek: “Mijn loon is voor de leuk. Uitstapjes, de auto.”
Gerie: “De boekhouding doen we samen, al betaal ik denk ik de meeste rekeningen. Maar we weten allebei hoe we er financieel voor staan. We sparen ook, een vast bedrag per maand. En als er iets overblijft, zetten we dat ook apart. Zo hebben we een buffer, bijvoorbeeld om zo’n aanbouw te kunnen betalen.”

DE ZORGEN
Gerie: “Zorgen? Die hebben we niet.”
Annemiek: “Nee, kan ik me zo niet bedenken.”

DE TOEKOMST
Annemiek: “Ik ben nu bezig voor mijn E. Als ik dat heb, ga ik op zaterdag rijden. Dan valt er een weekdag af, want ik wil drie dagen blijven werken. Mijn doel is om uiteindelijk LZV te rijden. Dat kan ik gaan doen als ik vijf jaar mijn E heb. Het lijkt me prachtig met zo’n grote combinatie.”
Gerie: “Ik heb het prima naar mijn zin bij RBC. Je weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt, maar ik denk wel dat ik tot mijn pensioen blijf rijden. Dat is nog ver weg.”
Annemiek: “Maar je bent er zo. Ik denk wel dat ik door zou willen werken, na mijn pensioen.”
Gerie: “Dat ga ik niet doen. Tegen die tijd heb ik lang genoeg gewerkt. Dik vijftig jaar. Dan is het mooi geweest.”

DE VRIJE TIJD
Annemiek: “Mijn hobby is paardrijden. Ik rij sinds mijn zesde. Het ligt nu even stil, omdat ik in mijn werkritme moet komen. Maar ik ga het wel weer doen. Volgend jaar willen we een eigen paard kopen. Dat kost wel een paar duizend euro. En dan komt het stallen er nog bij: zo’n 300 euro per maand. Of dat veel geld is? Alle hobby’s kosten geld. Liana gaat ook rijden. En we gaan samen het paard verzorgen.”
Gerie: “We hebben een grote vijver in de tuin. Daarin houd ik koi karpers. Ik heb er nu zeven. De grootste is 25 centimeter. Dat is Goldy, maar ik noem hem altijd ‘varken’. Hij is het eerste bij het voer. Het kost niet veel tijd; ik heb de vijver zo goed als geautomatiseerd. Het filter spoelt zichzelf. Ik hoef eigenlijk alleen eens in de zoveel tijd een kraantje los te zetten en de tuinslang erin te leggen om het water te verschonen.”
Annemiek: “Onze vakantie was dit jaar vrij kort. We zaten in een bungalow in Kaatsheuvel, maar zijn de tweede dag al naar huis gegaan. Het was verschrikkelijk. Schimmel, van alles kapot.”
Gerie: “Het viel nog net niet uit elkaar.”
Annemiek: “Ons geld hebben we niet teruggekregen. Ze zeiden heel lullig: de prijs-kwaliteitverhouding is goed.”

HET CIJFER
Annemiek: “Welk cijfer ik ons leven geef? Een negen.”
Gerie: “Ik ook: een negen.


Doorwerken en pensioen ontvangen

Annemiek Rutjes zegt dat ze na haar pensioen waarschijnlijk zal willen blijven werken. Als je je pensioen laat ingaan, hoef je niet altijd te stoppen. Het is mogelijk om door te blijven werken nadat je pensioen (voor een deel) is ingegaan. Waar moet je rekening mee houden?

Meer dan vijf jaar
Vraag je je pensioen aan meer dan vijf jaar voor je voor het eerst AOW krijgt? Dan moet je ook echt stoppen met werken voor het deel dat je je pensioen van Pensioenfonds Vervoer laat ingaan. Wil je je pensioen volledig laten ingaan? Dan zal je dus helemaal moeten stoppen met werken. Werk je parttime, bijvoorbeeld 50 procent? Dan kun je ook je pensioen voor de helft laten ingaan.

Uitzondering
Een uitzondering hierop is prepensioen. Omdat je dit pensioen uiterlijk ontvangt tot het moment waarop je voor het eerst AOW ontvangt, gelden hiervoor andere regels.

Minder dan vijf jaar
Laat je je pensioen ingaan minder dan vijf jaar voordat je voor het eerst AOW krijgt, of nadat je al AOW krijgt? Dan kun je zelf kiezen of je blijft werken en hoeveel uren je wilt blijven werken. Je blijft via je werk ook nog pensioen opbouwen, uiterlijk tot je 68e.

Meer weten?
Meer weten over doorwerken nadat je pensioen is ingegaan? Neem dan contact op met Pensioenfonds Vervoer: 088-322 999; pfvervoer.nl

Fotografie: Marco Hofsté

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *