TON op de koffie … bij de familie Denneboom

Een veeleisende baan. Een druk gezin. Hoe combineer je die twee? Hoe zorg je dat er balans is tussen werk en privé?
TON gaat – met een forse taart onder arm – op huisbezoek. Deze keer bij de familie Denneboom in Almere.

Het gezin
Herman (54) en Ans (58) Denneboom
– zijn 13 jaar bij elkaar en 2 jaar getrouwd;
– hebben elkaar leren kennen ‘in de kroeg’; Ans stond achter de bar, Herman kwam een Spa rood halen;
– wonen in een hoekwoning in Almere-Buiten;
– zijn allebei gescheiden; Ans heeft uit haar eerdere huwelijk drie kinderen, Herman heeft een zoon;
– hebben nog twee kinderen thuis wonen: Ans’ zoon Richard (32) en dochter Daphne (24); Daphne heeft met haar partner een dochter, Dalina van bijna 2, maar ze kunnen geen woonruimte vinden;
– Herman is al zijn hele leven vrachtwagenchauffeur en werkt sinds 2004 (met een korte onderbreking vanwege de recessie) bij TTA Sneltransport in Almere; hij maakt weken van 60 uur;
– Ans werkt sinds haar 30ste in de horeca, op dit moment bij ‘De Eend’ in Loosdrecht; zij heeft een contract voor 32 uur.

Het werk
Herman: “We transporteren in principe alles. De meeste vracht komt van Schiphol. Daar laden we en dan rijden we heel Europa door. TTA Sneltransport is een robuust bedrijf en een prima werkgever.”
Ans: “Je krijgt altijd een mooi kerstpakket, met Pasen een paasbrood, met Sinterklaas een banketstaaf. En met de betaling zit het ook altijd goed.”
Herman: “Heb ik een zwaar beroep? Ja, als je rollen tapijt met de hand moet lossen, maar dat gebeurt niet zo vaak. Wat ik wel eens belastend vind, is dat je constant rekening moet houden met andere weggebruikers. Je moet steeds inschatten wat iemand anders gaat doen, steeds alert zijn.”
Ans: “En rekening houden met de rusttijden. Jij moet ’s morgens al beginnen te rekenen waar je ’s middags zult stoppen.”
Herman: “Ergens parkeren wordt steeds lastiger. Als ik op Engeland rijd, pak ik mijn rust al voordat ik in België kom, want daar kun je nergens staan. Langs de weg parkeren, doe ik niet. Dat vind ik onverantwoord.”

De balans
Herman: “Vaak ben ik hele weken weg, maar er zijn ook wel weken dat ik elke avond thuis ben.”
Ans: “Ik werk ’s avonds. Ben meestal pas tegen half twaalf thuis. In het weekend blijft Herman dan op en drinken we nog een borreltje. Door de week kan dat niet, want hij moet er vroeg uit.”
Herman: “Als je anderhalve week weg bent, is het elke keer weer leuk als je elkaar ziet. Zo blijft het spannend.”
Ans: “We hebben minimaal twee keer per dag contact. ’s Ochtends als ik de hond uitgelaten heb en ’s avonds. En dan soms nog tussendoor skypen. Het gaat over van alles. Wat heb je gegeten? Hoe heb je geslapen? Soms krijg ik hem niet te pakken. Is hij aan het lossen. Dan ga ik het nog een keer proberen en nog eens, want ik wil hem altijd even spreken voordat ik naar mijn werk ga.”
Herman: “Als ik ga laden of lossen, laat ik altijd mijn telefoon in de cabine. Dat komt: ik heb hem een keer in mijn zak gehad terwijl ik een kist oppakte. Had ik ineens twee telefoons. Dus dat doe ik niet meer. En daarbij: als ik laad of los, moet ik mijn aandacht daarbij houden en niet bij de telefoon. Ik laat me niet opjagen. Ik zit bij sneltransport, maar doe het rustig aan.”

De taken
Herman: “Als ik thuis ben, dan kook ik. Maar aardappels en groenten vind ik niks aan. Ik maak iets speciaals.”
Ans: “Mijn dochter Daphne en haar kleintje slapen een paar dagen per week hier en een paar dagen bij haar schoonmoeder. Sinds kort ben ik op maandag de hele dag alleen met de kleine meid. Ik vind het wel fijn dat ze hier nog wonen. Herman is heel vaak weg en zo heb ik toch nog een gezinnetje om voor te zorgen. Als ik dat niet zou hebben, ging ik Herman denk ik meer missen. Nu heb ik nog wat thuis lopen.”
Herman: “Je hebt ook de hond nog.”
Ans: “Ja, Daisy, maar je begrijpt me wel.”

Het geld
Ans: “Ik houd de financiën bij.”
Herman: “Ik kijk wel eens op de rekening, maar het zal me worst wezen. Zolang ik kan pinnen onderweg, vind ik het goed.”
Ans: “We hebben één gezamenlijke rekening en daar doen we alles van. Dat is zo vanaf dat we gingen samenwonen. Soms hoor je wel eens dat mensen het helemaal gescheiden houden. Dat de een tegen de ander zegt: ‘Ik heb eieren gekocht en krijg twee euro van je’. Zo ben ik niet opgevoed. Je bent samen en je betaalt samen. Over de grote uitgaven overleggen we. Nou ja, we overleggen sowieso over alles.”
Herman: “We willen nieuwe meubels, hebben die ook al uitgezocht. Maar ik zeg: eerst behangen en witten en een andere vloer en dan pas de nieuwe meubels aanschaffen.”
Ans: “Een andere keuken staat ook op ons verlanglijstje. We doen het stap voor stap. En ik klus veel, ben ook goed in slopen.”
Herman: “Wat haar ogen zien, slopen haar handen.”

De zorgen
Ans: “Zorgen hebben we niet. We leven van dag tot dag.”
Herman: “Je moet genieten van de dagen, dan is het goed. Je moet je niet zo druk maken. Leven en laten leven.”

De toekomst
Herman: “Ik moet nog ongeveer dertien jaar tot ik AOW krijg. Misschien zou ik eerder kunnen stoppen, maar ik vind het nog te leuk. Als ik met tegenzin naar mijn werk ga, houd ik op.”
Ans: “En zolang het fysiek nog kan. Dat geldt ook voor mij. Het is best zwaar, met die borden slepen en zo. Maar als je je goed voelt en je bent onder de mensen, wat zou je dan thuis gaan zitten. We zijn geen types voor achter de geraniums.”
Herman: “Verleden jaar is uitgerekend wat ik straks ongeveer aan pensioen zal hebben. Dat ziet er goed uit. Ik betaal al 34 jaar aan Pensioenfonds Vervoer. Als ik straks pensioen krijg, gaat wel een gedeelte naar mijn ex-vrouw.”
Ans: “Ik krijg straks ook pensioen van mijn ex. En hij van mij, maar dat is niet zoveel.”
Herman: “Ha, één euro per maand.”

De vrije tijd
Herman: “Ik heb het hele jaar vakantie. Als ik in het buitenland rij, geniet ik enorm. En ook in Nederland is genoeg te zien. Dus ik hoef niet weg.”
Ans: “Ik wil niet op vakantie. We zijn een keer naar Turkije geweest, met het vliegtuig. Had Herman veertien dagen last van zijn oren. En ik heb een hond die niet eet als ik er niet ben. We vermaken ons prima thuis. Af en toe een dagje uit, naar Volendam of Harderwijk, een terrasje pakken. Zijn we helemaal tevreden.”
Herman: “Ik ben alleen geen man van de winter. Het liefst loop ik in een T-shirtje.”
Ans: “Hobby’s? De hond. En als ik er tijd voor heb: diamond painting. Dat zijn heel kleine steentje die je op een kleeflaag plakt, krijg je een soort mozaïek. Dat is priegelen, daar word je heel rustig van. Gaat je verstand op nul.”
Herman: “Mijn hobby is de auto. Ik heb een vaste wagen, een Mercedes Actros. Daar zit nooit een ander in. Als ik vrij heb, ga ik hem schoonmaken en poetsen. Hij moet glimmen. Hij is nu 2,5 jaar oud, heeft 312.000 gereden. Bij TTA is het standaard dat een wagen er met 3,5 ton uit gaat. Mijn baas durft geen risico te nemen. We kunnen het ons niet permitteren dat we stuk komen te staan. Met een nieuwe auto weet je voor 99 procent zeker dat het niet gebeurt.”

Het cijfer
Ans: “Het rapportcijfer dat ik ons leven geef. Nou, wel een acht.”
Herman: “Ik een negen. Ik ben heel tevreden met mijn leven.”


Pensioen en scheiden

Een scheiding heeft gevolgen voor je pensioen. Volgens de wet heeft je ex-partner standaard recht op de helft van het pensioen dat je tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwde. Je kunt het pensioen ook anders verdelen.  Als je wilt dat Pensioenfonds Vervoer de betaling van het pensioen aan je ex-partner verzorgt, geef dit dan binnen twee jaar na de scheiding door aan het fonds. Zie pfvervoer.nl voor meer informatie over het verdelen van het pensioen bij een scheiding.


Wanneer laat je je pensioen ingaan?
De AOW-uitkering die je later van de overheid krijgt, gaat in op een vast moment. Welk moment dat is, hangt af van je geboortedatum. Het pensioen dat je bij Pensioenfonds Vervoer hebt opgebouwd, vraag je zelf aan. Je kiest zelf wanneer je dit pensioen laat ingaan. Bijvoorbeeld vóórdat je AOW krijgt. Hou er rekening mee dat je dan een periode minder inkomen hebt. Om je inkomen aan te vullen totdat je AOW ontvangt, kun je tijdelijk een hoger pensioen krijgen van Pensioenfonds Vervoer. Veel mensen weten dit niet. Bedenk wel dat hoe eerder je je pensioen laat ingaan, hoe lager het pensioen zal zijn. Je bouwt dan namelijk korter pensioen op, terwijl het (naar verwachting) langer wordt uitgekeerd.

Pensioenplan
Sinds kort kun je op de website van Pensioenfonds Vervoer heel eenvoudig zelf een pensioenplan maken. Als je dat doet, krijg je een goed beeld van de keuzes die je hebt. Je ziet direct hoe de verschillende keuzes voor jouw pensioen uitpakken. Je kunt je pensioenplan opslaan en op elk moment weer verder aanpassen. Het is ook mogelijk om meer varianten van je pensioenplan te maken en op te slaan.
Ga naar pfvervoer.nl/pensioenplan (log in met DigiD).


Ook een taart?
Wil je ook onder het genot van een taart met TON over je samenleven praten? Mail naar info@tonmagazine.nl

Fotografie: Marco Hofsté

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *