Nominaties
De beste leerbedrijven
De drie kanshebbers:
“Buddy’s begeleiden de leerlingen”
Steenbergen Transport uit Bodegraven
Robert van Dam • 56 jaar • is vestigingsmanager • heeft 6 leerlingen
“We zoeken altijd actief naar stagiairs en zij-instomers,” vertelt vestigingsmanager Robert van Dam. “Daarom geven we gastlessen op scholen en rondleidingen in het bedrijf. Ook staan we op open dagen van scholen en banenmarkten. Op dit moment hebben we zes BBL’ers: één op de vestiging Venlo, vier in Bodegraven en één in Meppel.”
Buddy’s
Steenbergen Transport verzorgt 24-uursdistributie in de Benelux, waaronder chemicaliën, producten voor de auto-industrie en graszoden bij particulieren. Heel verschillende klanten dus. De meeste leerlingen willen chauffeur worden. Daarom krijgen ze bij Steenbergen Transport eerst een snuffelstage. “We geven ze een kijkje in de keuken van de verschillende afdelingen. Iedere leerling krijgt een buddy in het warehouse. De buddy’s begeleiden de leerlingen tot ze op eigen benen kunnen staan. Als ze daarna naar de transportafdeling gaan, krijgen ze een nieuwe buddy.”
Voorleesexamens
Het begeleiden van leerlingen is maatwerk, zegt Robert van Dam. Iedere leerling heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en daar houdt het bedrijf rekening mee. “Zo hebben we een leerling die vier keer zakte voor zijn basiskwalificatie. Wij helpen hem nu met privélessen, voorleesexamens en een mentor. Het is een jongen van de praktijk. Voor veel jongeren is theorie een drempel. Wij willen ze overal bij helpen, maar ze moeten wel laten zien dat ze het willen. Steenbergen was jarenlang een familiebedrijf, iedereen kent elkaar. De lijnen zijn kort. Leerlingen voelen zich daardoor snel een onderdeel van het bedrijf.”
“Een investering in de toekomst”
Van Berkel Logistics uit Veghel
Michelle van Schijndel • 29 jaar • is HR-adviseur • heeft 5 leerlingen
Van Berkel Logistics verzorgt multimodaal containervervoer en op- en overslag van bulkgoederen. “We zijn vereerd dat STL ons heeft opgegeven voor de verkiezing beste leerbedrijf. Dat we ook nog eens bij de laatste drie horen, is een heel mooi compliment.” Het opleiden van leerlingen ziet HR-adviseur Michelle van Schijndel als een investering in de toekomst van het bedrijf. “Onze insteek is om BBL’ers en zij-instromers aan te nemen die passen bij ons bedrijf. We hopen uiteraard dat ze bij ons blijven.”
Aandocken
De praktijkopleider werkt samen met de leerlingen. Voordat ze zelfstandig aan de slag gaan, lopen ze eerst een periode met hem mee. Daarna is hij er voor de dagelijkse begeleiding. “Vanaf de eerste werkdag rijden leerlingen die een tractorrijbewijs hebben met een terminaltruck op het bedrijventerrein. Ze rijden dan met containers en doen veel ervaring op met bijvoorbeeld het aandocken op locatie bij de klant. Een belangrijk onderdeel van het werk is ook het leren omgaan met klanten.”
Eigen tempo
Van Berkel heeft veel persoonlijke aandacht voor de leerlingen, zegt Michelle: “We bekijken wat de leerling nodig heeft en passen het werk daar op aan. Zo ontwikkelen de leerlingen zich op de best mogelijke manier. Ieder op zijn of haar eigen tempo.”
“De vrijheid om het vak te leren”
H.Essers Logistics Services Company NL uit Bergen op Zoom
John van Akkeren • 46 jaar • is opleidingscoördinator • heeft 16 leerlingen
Opleidingscoördinator John van Akkeren is nog steeds trots op de titel “Beste Praktijkopleider 2022”. “Hoe mooi is het dan dat we nu ook genomineerd zijn voor beste leerbedrijf? Voor mij is deze nominatie een teken dat we het goed doen.”
Fouten maken mag
H.Essers richt zich vooral op opslag, handling en repack van chemische producten. Je verplaatsen in de leefwereld van jongeren is volgens John belangrijk bij het begeleiden van leerlingen. “Bij ons krijgen ze de vrijheid om het vak te leren. De jeugd moet je niet aan het handje nemen. Jongeren kunnen veel meer dan we denken. Ze mogen fouten maken, daar leren ze van.”
De taal van jongeren
“Leerlingen kunnen hier hun talenten ontdekken en krijgen daar ook de ruimte voor.” Zo hadden we een jonge logistieke medewerkster die eerst haar diploma haalde en daarna verder ging studeren voor logistiek supervisor. Terwijl ze eigenlijk heel graag leerlingen wilde begeleiden. Nu is ze tijdelijk gestopt met haar opleiding en werkt ze al met mij samen. Zij spreekt hun taal, en dat is een groot voordeel als je leerlingen begeleidt.”
De beste praktijkopleider
De twee kanshebbers:
“Leerlingen moeten zélf aan de slag”
Buchner Transport uit Almkerk
Ayhan Uslu • 40 jaar • is warehousemanager en praktijkbegeleider • heeft 2 leerlingen
Ayhan Uslu is trots op zijn nominatie voor Beste Praktijkopleider. “Het was een grote verrassing. Voor mij is het een blijk van waardering.” Ayhan laat zijn leerlingen heel zelfstandig werken. Ze moeten zelf aan de slag, uitvinden hoe iets werkt.” Daarna geeft Ayhan tips hoe het werk beter en vaak ook sneller kan.
Laden
Buchner Transport voegt verschillende ladingen bloemen en planten en groente en fruit samen (geconditioneerd groepagevervoer) en vervoert de vracht naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Leerlingen werken het eerste jaar in de loods: “Het is belangrijk voor chauffeurs dat ze kennis hebben van het product dat ze vervoeren en hoe ze moeten laden. Daar hebben ze later veel aan”, vertelt Ayhan.
Mensenkennis
“Het is de kunst om bij iedere leerling zijn of haar kwaliteiten naar boven te halen. Ieder karakter is anders en heeft een andere aanpak nodig. Dat vraagt om mensenkennis. De één leert snel, de ander heeft meer begeleiding nodig. Opleiden kost tijd en energie, maar het levert uiteindelijk hele goede chauffeurs op. Dat is belangrijk voor de leerling, ons bedrijf en uiteindelijk voor heel Nederland.”
“We vullen elkaar goed aan”
Distrivers uit Hoogeveen
Guido Koster • 23 jaar • leerlingbegeleider en medewerker Planbureau
Ronald Kley • 58 jaar • hoofd planbureau, jobcoach en leerlingbegeleider
Samen begeleiden zij ongeveer 60 leerlingen (BBL en BOL)
Ronald is trots: “Het is heel bijzonder dat Guido en ik allebei zijn genomineerd voor beste praktijkbegeleider. Dat is een teken dat wij het goed doen.” Guido kwam in 2017 op gesprek bij Ronald Kley en kon toen niet vermoeden dat ze later collega’s zou worden. “Ik liep als 17-jarige jongen stage toen Ronald een tijd afwezig was. Ik pakte in die periode diverse zaken op, zoals leerlingbegeleiding. Ronald zag dat die werkzaamheden mij goed afgingen.” Inmiddels zijn Guido en Ronald al vijf jaar collega’s.
Orderpickers
Distrivers maakt en vervoert maaltijden voor zorginstellingen in Nederland. Het bedrijf heeft leerlingen variërend van BBL-niveau 1 tot en met hbo. “Mijn hart ligt bij leerlingen van entree-opleidingen, praktijkonderwijs en niveau 2”, vertelt Ronald. “Die hebben meer begeleiding nodig. Met een leerling krijg je er ook de ouders, school en soms instanties als het UWV bij. Tijdens de coronacrisis waren veel orderpickers ziek. Leerlingen van niveau 1 namen toen hun werk over. Inmiddels zijn er vier in vaste dienst gekomen als orderpicker. Fantastisch, daar doe ik het voor!”
Verlegen
Elke leerling die nieuw op een afdeling komt, krijgt een buddy. Guido: “Dat is belangrijk. Ik weet nog goed hoe het is om als onervaren 17-jarige bij een bedrijf binnen te komen. Je bent nog wat verlegen en dan is het enorm fijn om een vaste buddy te hebben die je wegwijs maakt.”
Levenservaring
Guido begeleidt graag leerlingen van niveau 3, 4 en hbo omdat die leerlingen meer theorie-opdrachten hebben. “Ik heb minder levenservaring en praktijkkennis dan Ronald. Bij het begeleiden van entree-leerlingen en niveau 1 en 2 is die ervaring nodig. Maar verder hebben we geen duidelijke scheidslijn. We werken samen en vullen elkaar goed aan. Daarnaast ben ik zelf ook nog leerling binnen Distrivers: ik hoop dit jaar mijn hbo-opleiding logistiek en economie af te ronden.”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!