Verzamelaar Walter: “Welcome in my Scania-paradise”

Verzamelaar

“Mijn werk is mijn hobby”, zegt bijna elke chauffeur. Maar voor sommigen is er meer. De één trekt tussen twee losadressen even snel de hardloopschoenen aan, de ander maakt in de vrije uren enorme Lego-bouwsels. De hobby van Walter Hornung is verzamelen.

“Welcome in my Scania Paradise”.

Een lichtbak met die woorden hangt boven aan de trap naar de bovenwoning van Walter Hornung. En dat is niet te veel gezegd: óveral staan verzamelingen. Vooral van Scania miniatuurvrachtwagens. Hij heeft er tussen de vijf- en zeshonderd. Ook TON Magazines verzamelt hij: Walter heeft de bladen bewaard vanaf het allereerste nummer. 

Als een koning staat Walter bovenaan de trap als hij de deur opendoet. Hij straalt trots uit. In de woning kom je in een soort museum terecht. Allereerst de reeks Asterix- en Obelixfiguren: “Obelix is mijn bijnaam, vanwege mijn lekkere trek. Ik ben de figuren gaan verzamelen toen ik veel op Frankrijk reed.” Maar ook Buurman en Buurman-poppen en setjes Matroesjka-poppetjes staan in het trapgat. “Die spaarde ik in de jaren dat ik veel naar Rusland moest.” Naast de trap staan ook de eerste Scania-modellen, in vitrines die Walter zelf timmert en van glas voorziet. 

Hamsterknuffels

In de woonkamer staan de wanden vol met zijn verzameling Scania-miniaturen en foto’s van alle Scania’s waarin hij heeft gereden. De salontafel is een V8-motorblok met een glazen plaat erop. En tussen de woonkamer en keuken heeft Walter een afscheiding gemaakt met de achterkant van een Scania-trekker, inclusief werkende verlichting. Op de badkamer is weer een heel andere verzameling te vinden: een enorme hoeveelheid Hamster-knuffels van Albert Heijn. Ze staan overal: naast en boven de wc, boven de douchedeuren en de wasbak. Maar ook hier komt de Scania weer terug: een prachtige afbeelding op de deksel van de wc-bril. 

De jongens van de grote weg

De liefde voor Scania begint bij Walter al jong. Als puber heeft hij een bijbaantje als autowasser bij een transportbedrijf. Van dat geld koopt hij een Zündapp-brommer, die hij compleet behangt met Scania-­onderdelen. Daarna gaat hij zo snel mogelijk op de vrachtwagen. “Ik werd chauffeur vanwege het TROS-televisieprogramma ‘De jongens van de grote weg’ uit de jaren 80. De rijlessen voor mijn groot rijbewijs had ik in een Scania. Zo is de liefde begonnen.” 

“Mijn eerste jaren reed ik op Engeland, later veel op Oost-Europa, zoals Roemenië. Bij Koolwijk rijd ik nu al twintig jaar met heel veel plezier, hoofdzakelijk zeecontainers. Een erg menselijk bedrijf.”

De allereerste TON

In de logeerkamer staan Walters Lego-bouwwerken. Het Home Alone-huis, een Harry Potter-voorstelling, het stadion van Manchester United. Hij heeft net een bestelling geplaatst voor een Indiana Jones-Legopakket: “Ik word er heerlijk rustig van om met die steentjes bezig te zijn.” Voor Walter zelf is amper plaats in huis – laat staan voor een partner. “Toch heb ik hier drie jaar gewoond met een vriendin. Zij was ook van het verzamelen.” Dan de zolder nog. Die staat vol met alle nummers van Truckstar en TON Magazine, vanaf het allereerste exemplaar!

Verzamelwoede

Uit alle landen waar hij komt, neemt Walter iets mee. “Eén souvenirtje is bij mij alweer gevaarlijk.” Want dan start hij een nieuwe verzameling. Zijn verzamelwoede heeft hij niet van een vreemde: “Mijn moeder en mijn zus verzamelen ook.” Walter woonde thuis tot zijn dertigste. “Daar had ik alleen mijn slaapkamer. Veel bewaarde ik in dozen. Toen ik op mezelf kwam te wonen, kon ik alles lekker gaan uitpakken.”

Scania-tattoos

Walter spaart alles wat los en vast zit, maar zijn grote liefde blijft de Scania. Hij heeft de merknaam zelfs op zijn linkeronderarm laten tatoeëren. Op zijn bovenarmen, net onder de korte mouwen van zijn t-shirt, staan het Scania-logo en een V8-motorblok getatoeëerd. “Scania is voor mij de Rolls Royce onder de vrachtwagens!”

 

Walter Hornung • is 59 jaar • woont in Gouderak • werkt als chauffeur bij Koolwijk Transport en Logistiek in Bergambacht


Heb je een bijzondere hobby of beoefen je een bijzondere sport?  Mail TON en wie weet sta jij in één van de volgende magazines: info@tonmagazine.nl

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *