Beste praktijkopleider en leerbedrijf 2021

Beste leerbedrijf en praktijkopleider 2021

Leerbedrijven en praktijkopleiders zijn belangrijk voor transport en logistiek. Zij zorgen dat jonge mensen zich het vak in de praktijk eigen kunnen maken. Elk jaar wordt de beste praktijkopleider en het beste leerbedrijf gekozen. In 2021 zijn dat respectievelijk: praktijkopleider Lars Wever van Roele de Vries Recycling in Wognum en leerbedrijf Cevotrans in Oisterwijk.

Lars Wever BEVLOGEN EN BETROKKEN

“Toen ik me opgaf, bedacht ik dat wij als bedrijf nog een titel misten. In 2019 was Roele de Vries leerbedrijf van het jaar. In 2020 werd ‘onze’ Lucas den Engelsman STL Talent Transport van het jaar. Maar praktijkopleider van het jaar hadden we nog niet.” En ziedaar: de derde titel is binnen. Lars Wever (55) uit Zuidschermer is Beste Praktijkopleider transport en logistiek 2021.

Lars is logistiek manager bij Roele de Vries in Wognum. Het bedrijf (onderdeel van de GP Groot groep) is gespecialiseerd in afvalinzameling en recycling. Lars stuurt als manager de planning en de technische dienst aan. Daarnaast is hij sinds anderhalf jaar praktijkopleider. Hij heeft nu vier leerling-werknemers onder zijn hoede. Lars heeft veel ervaring met het begeleiden van leerlingen. Bij zijn vorige werkgever KLM was hij stagebegeleider, waarvoor hij indertijd een opleiding volgde.

De jury spreekt

De jury voor de verkiezing van Beste Praktijkopleider transport en logistiek 2021 schrijft in haar rapport onder andere over Lars: “Hij neemt zijn leerlingen onder de vleugels tot het leerwerktraject een succes is. Zijn stijl van begeleiden typeert hij als “ondersteuning bieden waar nodig”. Daar maakt hij net zo veel tijd voor vrij als nodig is. Hij overlegt regelmatig met de leerling, ook tussendoor, want zijn deur staat altijd open. Hij helpt de leerling-werknemers met hun praktijkopdrachten of verwijst ze naar techniek- of andere specialisten in de organisatie. Als de kans zich voordoet, brengt hij ze ook nog wat levenswijsheid bij.”

Voor de verkiezing van beste praktijkopleider meldden zich dertien mensen aan. Drie daarvan werden na een selectieprocedure genomineerd: Tijl Kok, teamleider bij Heemskerk fresh & easy in Rijnsburg, Paul Peters, teamleider afdeling Fust bij The Greenery in Barendrecht en dus Lars Wever. Na een stemming via een speciale website kwam Lars als publieksfavoriet uit de bus.

 

Cevotrans OPLEIDING STAAT ALS EEN HUIS

 

“Dit is natuurlijk super. We zijn al jaren leerbedrijf en bieden een persoonlijke begeleiding. Bij elke stagiaire kijken we wat de beste aanpak is. En we koppelen ze allemaal aan een eigen chauffeur, voor de dagelijkse begeleiding.” Bart Donders, manager transport bij Cevotrans, verwoordt de trots bij het Oisterwijkse bedrijf, nu het verkozen is tot Beste Leerbedrijf transport en logistiek 2021.

Cevotrans is gespecialiseerd in transport van bouwproducten. De relatief kleine onderneming biedt volgens de jury* mbo-studenten een ideale leer- en werkomgeving. “De wens om jongeren een kans te geven zit diep in de haarvaten van dit transportbedrijf. Niet alleen aan de top of bij een bevlogen praktijkopleider, maar werkelijk bij alle medewerkers. Alle chauffeurs zijn mentorchauffeur”, zo meldt het juryrapport.

Onder de indruk

De jury is diep onder de indruk van de manier waarop Cevotrans de rol van leerbedrijf invult. “Het hele opleidingstraject staat als een huis waarin de student warm ontvangen wordt en alle kansen krijgt om tot bloei te komen. Dat geldt ook voor de arbeidsmigrant die de Nederlandse taal niet of nauwelijks spreekt en op het bedrijf taaltraining krijgt. Cevotrans stelt alles in het werk om mensen hun draai te laten vinden.”

Voor de verkiezing van beste leerbedrijf werden drie bedrijven genomineerd. Naasts Cevotrans waren dan: KLG Europe Venlo in Venlo en Althuisius Opslag in Meppel.


* De jury voor het beste leerbedrijf in transport en logistiek bestaat uit: Gabby Delhaas, manager instroom bij Sectorinstituut Transport en Logistiek (voorzitter); Caroline Blom, adviseur strategisch Arbeidsmarktbeleid bij TLN; Huub van den Dungen, vakbondsbestuurder bij FNV; Jan Kuipers, bedrijfsleider van NNRD, de winnaar van beste leerbedrijf 2020.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *