Kerst met de hele familie 🎄 Geen toeters en bellen, wel een mooie rollade

Kerst 2022

Na twee coronajaren kan het weer: kerst vieren aan lange tafels. Alleen een werkrooster kan nog roet in het eten gooien. Lekker eten, het huis versieren of naar de kerk: drie chauffeurs vertellen hoe hun kerstdagen eruitzien dit jaar.

lees ook: Lekker eten met een Engelse touch
lees ook: Naar de kerk en een lekker toetje

 

Geen toeters en bellen, wel een mooie rollade

Anne Hoogland – 57 jaar – woont in Oudemirdum – is 32 jaar chauffeur – werkt bij Melkweg/Fritom – getrouwd met Wiepkje (58) – zes kinderen (oudste is 35 en de jongste is 16)

 

Werken met Kerst? 

Anne: Op eerste kerstdag ben ik vrij. Ik kijk ernaar uit. Door corona hebben we de afgelopen twee jaar niet met de hele familie Kerst gevierd. Deze kerst zijn we met alle kinderen met aanhang en kleinkinderen.

Wiepkje: Of hij tweede kerstdag vrij is weten we bij het schrijven van dit artikel nog niet. Het is afwachten.

Anne: De meeste bedrijven liggen stil, maar ik ben al blij met de vrije eerste kerstdag. Ik kan bij Melkweg wel aangeven wat ik wil, in overleg is veel mogelijk.

Wiepkje: Anne is een aantal jaren Rijdende Melk Ontvangst (RMO)-chauffeur geweest en dan kwam het voor dat hij met Oud en Nieuw moest werken. Dan zat ik met de kinderen aan de oliebollen en stond hij op een erf melk te laden.

Anne: Dan barstte het vuurwerk los om 00.00 uur en dan miste ik mijn gezin en de gezelligheid van het samenzijn.

Wiepkje: Melk ophalen bij de boer heeft Anne acht jaar gedaan, maar toen liet zijn gezondheid het afweten. Zijn bioritme was helemaal in de war.

Anne: Die continue wisselingen van dag- en nachtdiensten gingen mij opbreken.

Wiepkje: Ondertussen kreeg hij ook nog een hartaanval.

Anne: Ik ging op zoek naar ander werk. In februari dit jaar ben ik bij Melkweg aan het werk gegaan. Ik rijd met vloeibare levensmiddelen op Denemarken, Duitsland en Engeland.

Wiepkje: Ik merk het altijd als Anne niet goed in zijn vel zit. Dan is hij humeurig. Nu heeft hij weer plezier in zijn werk met leuke collega’s.

Een uitbundige of een sobere Kerst?

Anne: Voor de kerstviering verbouwen we de hele woonkamer. Zo halen we de tafel van het terras naar binnen. Die is net zo groot als de eettafel. Alle stoelen en banken gaan er dan uit.

Wiepkje: Op eerste kerstdag gaan we altijd naar de kerk. Sommige kinderen gaan dan met ons mee. Ik zit zelf in de kerkenraad.

Anne: Wij vieren Kerst traditioneel, zoals we van huis uit zijn gewend. Geen viergangendiner met dure wijnen maar gewoon groenten, aardappels en een mooie rollade.

Wiepkje: Onze Kerst is niet sober maar gewoon. We hebben wel een kerstboom. Uitbundige verlichting en al die toeters en bellen, daar doen we niet aan. Dat heeft niets met de huidige inflatie te maken. Het is gewoon onze levensstijl.

Anne: We komen allebei uit een groot gezin en hebben zelf ook een groot gezin. We zijn niet gewend aan veel luxe.

Wiepkje: We hebben het er nooit over gehad of we een groot gezin wilden. Wat komt dat komt. Elk kind is een geschenk.

Anne: Ik heb mij nooit met het huishouden bemoeid. Dat is het terrein van Wiepkje. Over het thuisfront heb ik mij nooit druk hoeven maken als ik onderweg was.

Wiepkje: Als vrouw van een internationaal chauffeur ben ik gewend om alles zelf te regelen. Nu vijf van de zes kinderen het huis uit zijn, ben ik gastouder. We redden het financieel prima.

Anne: We merken wel dat alles duurder wordt. Ook de boodschappen bij de Lidl.

Wiepkje: Ik let nu nog meer op aanbiedingen dan vroeger. Maar bij de koffie is er altijd wat lekkers. Dat kan een plak kruidkoek met boter zijn. Iets lekkers hoeft niet duur te zijn.

Verwachting voor 2023

Anne: De komende tijd zal alles nog wel duurder worden. De hoge prijs van diesel wordt gewoon doorberekend naar de consument.

Wiepkje: Of je komt met je wagen stil te staan en dan krijg je een terugval in inkomen.

Anne: De overheid kan gemakkelijk besluiten tot een boycot van Russische olie, maar hebben ze wel nagedacht over de oplossing? Volgens mij niet. Het blijft allemaal koffiedik kijken.

Wiepkje: We maken ons wel zorgen om de kinderen. Hebben ze voldoende achter de hand, kunnen ze hun rekeningen wel betalen? Onze dochter van 21 is net gaan samenwonen. Ze wonen in een tochtig huis en betalen zich blauw aan energie. Halen die het eind van de maand wel met hun salaris?

Anne: In 2023 gaan we met de camper naar Schotland. Toen ik drie dagen in het ziekenhuis lag na mijn hartaanval, ging bij mij de knop om. Ik wil niet meer wachten met leuke dingen doen, want dan kan het te laat zijn.


Werken met Kerst – dit zijn de cao-afspraken (2022)

Als je met Kerst moet werken, ben je niet de enige. Met de feestdagen is ongeveer de helft van werkend Nederland vrij. Een kwart zou wel vrij willen, maar moet toch werken omdat collega’s al vrij zijn of omdat er geen vrije dagen opgenomen mogen worden.

De regels

Vrij met Kerstmis of Nieuwjaar? Daar zijn geen wettelijke regels voor. Maar in cao’s is wel een en ander geregeld. Zo ook in het beroepsgoederenvervoer.

Dit zijn de cao-regels die dit jaar gelden. Volgend jaar is dat weer iets anders omdat de kerstdagen dan op maandag en dinsdag vallen. Dit jaar vallen de kerstdagen op zondag en maandag. Onderstaande regels zijn daarop, zo nodig, aangepast:

 

  • Op eerste en tweede kerstdag wordt niet gewerkt “tenzij de aard of het belang van de onderneming zulks vordert”. Voor kerstavond gelden geen aparte regels;
  • Als tweede kerstdag geen roostervrije dag is en je hoeft niet te werken, dan worden er per dag 8 diensturen genoteerd. Je krijgt die dag dan dus doorbetaald.
  • Moet je op eerste of tweede kerstdag werken? Dan krijg je een toeslag van 100 procent op je uurloon betaald. Die toeslag krijg je altijd betaald voor de gewerkte uren op die dagen. Het is wel van belang dat je in die week al 40 uur hebt gewerkt: het basisuurloon van 100 procent gaat pas tellen voor uren boven die 40. Je kunt trouwens ook kiezen voor een vervangende vrije dag.
  • En let op: een dag loopt van 00.00 uur tot 24.00 uur. Dus op kerstavond moet vanaf middernacht hetzelfde worden betaald als op de rest van eerste kerstdag. Om middernacht is het immers al eerste kerstdag.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *