Kerst met de hele familie 🎄 Lekker eten met een Engelse touch

Kerst 2022

Na twee coronajaren kan het weer: kerst vieren aan lange tafels. Alleen een werkrooster kan nog roet in het eten gooien. Lekker eten, het huis versieren of naar de kerk: drie chauffeurs vertellen hoe hun kerstdagen eruitzien dit jaar.

lees ook: Naar de kerk en een lekker toetje
lees ook: Geen toeters en bellen, wel een mooie rollade

 

Lekker eten met een Engelse touch

Marty Hirst – 59 jaar – woont in Zevenaar – is 35 jaar internationaal chauffeur – werkt sinds 2022 bij Schenk Tanktransport uit Papendrecht – 21 jaar samen met Anja (60), waarvan vijf jaar getrouwd – twee volwassen zoons uit eerste huwelijk

Werken met kerst? 

Marty: Dit jaar ben ik vrij met Kerst. Ik zit voor mijn werk vier of vijf dagen op de weg, gevolgd door vier of vijf dagen thuis. Mijn ploegmaat en ik delen een auto. Als ik thuis ben, rijdt hij. Deze Kerst zou ik volgens mijn rooster moeten werken. Van collega’s hoorde ik dat het rond feestdagen altijd rustig is. Ik heb direct verlof aangevraagd en gekregen. Nu ben ik bijna zeventien dagen vrij en het kost mij maar drie snipperdagen.

Anja: Ik ben blij dat Marty vrij is met Kerst. In 2020 is mijn broer vlak voor de kerstdagen overleden. Voor mij is het een moeilijke tijd. Mijn broer vierde altijd Kerst bij ons.

Marty: Tot voor kort werkte ik voor Huisman Transport. Twintig jaar heb ik op Engeland gereden.

Ik ben Engels, heb een dubbele nationaliteit. Met Kerst 2020 heb ik wel even in de rats gezeten of ik wel op tijd thuis zou zijn. Ik wilde naar huis om Anja te steunen. Door de Brexit en corona was het lastig om een overtocht te boeken. Het koste mij een werkdag van 17,5 uur om het te regelen. De ferry zat bomvol vrachtwagens. Als het niet gelukt was had ik Kerst bij mijn Engelse familie gevierd.

Anja: Door de Brexit werd het steeds onvoorspelbaarder of Marty in de weekenden wel thuis zou zijn. De laatste jaren kwam het vaak voor dat Marty op dagen dat we iets gepland hadden, problemen had om op tijd thuis te zijn.

Marty: Soms werd ik bij het verlaten van de ferry aan de kant gezet door de Britse douane. Niemand kon mij dan vertellen hoelang het ging duren. Ik heb wel eens tweeënhalve dag stil gestaan. Dan ging ik gitaar spelen of dook ik in de boeken om mijn vaarbewijs te halen.

Anja: Ik was gewend dat Marty maar anderhalve dag weekend had. Zo is het werk nu eenmaal.

Marty: Ik kwam in Nederland terecht omdat ik in het Engelse leger zat. Ik was gestationeerd in Duitsland en ging vaak stappen in Arnhem. Toen mijn bataljon na vijf jaar terug moest naar Engeland, besloot ik in Nederland te blijven. Ik had mijn groot rijbewijs en zo ben ik mijn carrière als vrachtwagenchauffeur begonnen.

Een uitbundige of een sobere Kerst?

Marty: Bij ons draait Kerst om familie en gezelligheid. Mijn zoons komen dan bij ons. Mijn ouders wonen helaas te ver weg, ze wonen in Australië.

Anja: Marty kan heel goed koken. Hij maakt de lekkerste gerechten. Hij heeft een hele grote kast gebouwd waar al onze keukenapparatuur instaat. Zo hebben we alles bij de hand. Vroeger maakte hij met Kerst weleens kalkoen met worstjes, maar dat is verleden tijd. De jongens zijn allebei vegetarisch.

Marty: De laatste tijd kook ik wel vaker vegetarisch. Gewoon omdat het lekker is. Ik kan een heerlijke paddenstoelenrisotto maken.

Anja: We koken met Kerst wel luxer en specialer dan op andere dagen.

Marty: Als ik onderweg ben, kook ik ook graag. Vooral toen ik nog op Engeland reed, deed ik dat vaak. Ik heb zelfs een Facebookpagina waar ik recepten voor onderweg deel.

Anja: Met Kerst hebben we geen kerstboom in huis. Ik heb een kerstboom van ijzerdraad gemaakt. Ik kijk in de winkels voor inspiratie en dan ga ik thuis knutselen. Dat is veel voordeliger.

Verwachtingen voor 2023

Marty: Wij hebben ons huis verduurzaamd. We zijn van het gas af, hebben dubbel glas en zonnepanelen. En dan nog is onze energierekening flink omhooggegaan. We hebben een hybride auto, maar nu is het voordeliger om op benzine te rijden. We zitten al zo’n vijf jaar bij een energiemaatschappij die groene stroom levert. Dat was een bewuste keuze. Ik begrijp niet waarom ook groene stroom duurder is geworden.

Anja: Boodschappen doen we nu vaker in Duitsland, daar is het goedkoper. We gaan ook minder uit eten, want wat zal de toekomst brengen?

Marty: Ik heb een redelijk inkomen waar we nog steeds goed mee rond kunnen komen.

Anja: Ik kom uit een arbeidersgezin en ben gewend om op de kleintjes te letten. En ik ben ook van een generatie die liever iets zelf maakt dan koopt. In deze tijd is dat een voordeel.

Marty: Ik verwacht dat in de komende tijd meer mensen in de problemen komen door de inflatie. Korter douchen, letten op de boodschappen, de verwarming lager, de tv uitzetten in plaats op stand-by. Wat kun je nog meer doen?

 


Werken met Kerst – dit zijn de cao-afspraken (2022)

Als je met Kerst moet werken, ben je niet de enige. Met de feestdagen is ongeveer de helft van werkend Nederland vrij. Een kwart zou wel vrij willen, maar moet toch werken omdat collega’s al vrij zijn of omdat er geen vrije dagen opgenomen mogen worden.

De regels

Vrij met Kerstmis of Nieuwjaar? Daar zijn geen wettelijke regels voor. Maar in cao’s is wel een en ander geregeld. Zo ook in het beroepsgoederenvervoer.

Dit zijn de cao-regels die dit jaar gelden. Volgend jaar is dat weer iets anders omdat de kerstdagen dan op maandag en dinsdag vallen. Dit jaar vallen de kerstdagen op zondag en maandag. Onderstaande regels zijn daarop, zo nodig, aangepast:

 

  • Op eerste en tweede kerstdag wordt niet gewerkt “tenzij de aard of het belang van de onderneming zulks vordert”. Voor kerstavond gelden geen aparte regels;
  • Als tweede kerstdag geen roostervrije dag is en je hoeft niet te werken, dan worden er per dag 8 diensturen genoteerd. Je krijgt die dag dan dus doorbetaald.
  • Moet je op eerste of tweede kerstdag werken? Dan krijg je een toeslag van 100 procent op je uurloon betaald. Die toeslag krijg je altijd betaald voor de gewerkte uren op die dagen. Het is wel van belang dat je in die week al 40 uur hebt gewerkt: het basisuurloon van 100 procent gaat pas tellen voor uren boven die 40. Je kunt trouwens ook kiezen voor een vervangende vrije dag.
  • En let op: een dag loopt van 00.00 uur tot 24.00 uur. Dus op kerstavond moet vanaf middernacht hetzelfde worden betaald als op de rest van eerste kerstdag. Om middernacht is het immers al eerste kerstdag.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *