Op pad met: Volle kracht vooruit

Wie op Noorwegen rijdt, moest tot voor kort altijd eerst naar Duitsland of Denemarken en daar de boot naar Noorwegen nemen. Vanaf april 2022 is er een kortere weg: de nieuwe veerdienst van de Holland Norway Lines vaart tussen Eemshaven en Kristiansand in het zuiden van Noorwegen. Wat vinden Nederlandse vrachtwagenchauffeurs van deze nieuwe, directe zeeverbinding?

 

dinsdagmiddag
12:30
inchecken

Op het terrein van de Holland Norway Lines in de Eemshaven staat al een aantal vrachtwagens te wachten voor ze kunnen inschepen. De Eemshaven is een internationale zeehaven. De Holland Norway Lines heeft dan ook de taak om lading te controleren en toe te zien op illegale passagiers.

Grondpersoneel van de veerdienst fotografeert de kentekens van de auto’s voor douaneregistratie en om schades vast te leggen. Passagiers lopen ondertussen via het autodek de boot op.

 

13:30
de eerste keer
Chauffeurs controleren hun lading voor ze het autodek oprijden. Personeel van de veerdienst geeft aanwijzingen. Een van de eerste wagens aan boord is van Bolk Transport uit Almelo.

Het bedrijf is gespecialiseerd in exceptioneel vervoer. Voor chauffeur Henry Kijk in de Vegte (56) uit Hardenberg en collega Jeroen Arts (48) en zijn zoon Tom (9) uit Enschede is dit de eerste overtocht met de Holland Norway Lines. “Enkele collega’s zijn ons voorgegaan met onderdelen voor een recyclingmachine voor gescheiden afval. Wij hebben de laatste onderdelen op onze wagens. Dat grote ronde ding is een sorteerlager.”

15:00
beginnersfoutje
De meeste passagiers zijn aan boord. Het autodek is half gevuld met personenauto’s, een enkele camper en acht vrachtwagens. Vlak voor sluitingstijd van het inschepen komt de laatste vrachtwagen het schip opgereden. Het is een wagen van een vaste klant van de veerdienst: Van Dijken Nordic Logistics B.V. uit Zuidbroek.

Chauffeur Ruben van de Veen (28) uit Ten Post zit bijna elke week op een veerboot naar Scandinavië. “Ik heb de eerste afvaart van de MS Romantika vanuit Kristiansand meegemaakt in april.

Een collega en ik scheepten als laatsten in. Dat ging maar nét, want de crew had de personenauto’s en campers iets te ruim opgesteld. Een beginnersfoutje.” Als zijn wagen is vastgezet, neemt Ruben de lift naar zijn hut.

15:30
de afvaart
Veel passagiers staan op het dek en genieten van het mooie herfstweer. Anderen zitten in een van de restaurantjes aan de koffie of drinken een biertje. Voor de receptie op dek 6 staat een wachtrij. De vrachtwagenchauffeurs krijgen hier hun gratis wificode en een voucher voor het diner- en ontbijtbuffet.

De trossen zijn los. Uit de speaker klinkt in het Nederlands, Engels en Noors het bericht dat de taxfreewinkel is geopend. Langzaam verdwijnt de Eemshaven uit zicht.

20:00:
the Seabar
Op de MS Romantika is geen speciale chauffeursafdeling, zoals op de Stena Line tussen Hoek van Holland en Harwich. Chauffeurs weten elkaar altijd te vinden, zegt Ruben. “We zien elkaar als we staan te wachten voor de ferry. Ook ken ik sommige chauffeurs van andere overtochten, bijvoorbeeld vanuit Kiel met de Colorline. Als ik zin heb, dan zoek ik ze op. Anders ga ik naar mijn hut”, vertelt Ruben.

Zijn collega Hans van Noort (49) uit Lelystad is blij dat er geen speciale chauffeursafdeling is op het schip. “Ik zit het liefst tussen gewone passagiers aan de bar.” Hans werkt vijf jaar voor TTM Cargo uit Markenesse en rijdt op Scandinavië. Hij vervoert vrachtwagens en machines naar Noorwegen. Dit is zijn tiende overtocht met de MS Romantika.

21:00
uitslapen
Een muzikant zingt nummers van onder andere Bob Dylan en Rod Stewart en begeleidt zich daarbij op de gitaar. Op een groot tv-scherm is een voetbalwedstrijd te zien. Matthieu Hartsuijker (51) uit Oost-Souburg en zijn collega Edze Tuik (30) uit Goes zijn verhuizers die werken voor Geijtenbeek Verhuizers uit Goes.

 

Ze zijn vanochtend om vijf uur vertrokken. Ze varen voor het eerst vanuit de Eemshaven naar Noorwegen. “Deze overtocht scheelt twee dagen rijden. We gaan een jong Nederlands gezin uit Koningsberg terugverhuizen naar Zeeland. Morgenochtend slapen we uit, want we kunnen niet te vroeg op de stoep staan”, lacht Edze. “Lekker anders dan het normale rondje om de kerk”, vertelt Matthieu.

21.20
voordelen
Teus van Ommeren (53) uit Garderen schuift aan. Hij is 25 jaar chauffeur en werkt voor De Haan Transport uit Nijkerk. Dit is zijn tweede rit op Noorwegen. “Ik zit in het speciaal vervoer. Op mijn trailer staat een loopbrug. Dit voelt voor mij als een uitje. Ik krijg er een vakantiegevoel van. Het voordeel is dat ik nu rustig op de boot zit en niet door Duitsland hoef te rijden.”

 

Teus van Ommeren (53 jaar) uit Garderen is 25 jaar chauffeur en werkt voor De Haan Transport uit Nijkerk. Dit is zijn tweede rit op Noorwegen. “Ik zit in het speciaal vervoer. Op mijn trailer staat een loopbrug.”

 

Ook de twee chauffeurs van Bolk Transport zien het grote voordeel van de Holland Norway Lines: “Voor het speciaal transport moet je in Duitsland lang van tevoren vergunningen aanvragen. De regels zijn strenger dan in Nederland. Deze directe verbinding is voor onze baas financieel aantrekkelijk. Minder geregel en minder diesel”, vertelt Henry. Jeroen knikt.

 

“Het is een leuke trip. Mijn zoon heeft herfstvakantie en gaat dan altijd met mij mee. Bij Bolk zijn ze goed voor hun personeel. Vandaag waren we al om twee uur al aan boord en onze dag-uren worden dan gewoon uitbetaald. Dat doet niet iedere baas.”

Hans van Noort ziet nog meer voordelen. “Duitsland is een grote bouwput. Er zijn vaak files en wegwerkzaamheden. Daardoor is het nooit zeker of je op tijd in Kiel aankomt voor de ferry van de Colorline naar Oslo. Dat probleem heb je niet als je vanaf de Eemshaven vertrekt.” De doorgewinterde Scandinaviërijder Ruben rijdt liever wel door Duitsland. ”Want dat is beter voor mijn portemonnee.”

Woensdagochtend
09:00 ontbijt
De chauffeurs eten een broodje en drinken koffie en een sapje. Nog even en dan kunnen ze van boord. Hans van Noort merkt op: “Dit schip is twintig jaar oud en dat merk je. Maar ach, het is een jonge maatschappij en die moet de kans krijgen om op te starten. Want het getuigt van lef om deze lijn op te zetten.” Ruben van Veen is het met hem eens, maar heeft wel een punt van kritiek: “Er was deze zomer een stop voor het goederenv

10:00 aankomst
De chauffeurs rijden van de boot en gaan over de fly-over richting snelweg. De verhuizers en de mannen van Bolk weten al dat ze vrijdag weer aan boord zitten van de MS Romantika. De andere chauffeurs zullen waarschijnlijk een andere route naar huis nemen. Ha det! (Tot ziens!)

14:00
boarden voor Nederland
Op het autodek van de MS Romantika staat een vrachtwagen van Meester Nautic Transport. Achter op de trailer staat een jacht. Eigenaar van het transportbedrijf is Tjeerd Anne Meester (45) uit Sneek. Samen met zijn dochtertje Sophie (5) heeft hij deze week een rondje Scandinavië gedaan. “We hebben in Stokke overnacht. Het was daar 11 graden onder nul. Zelfs met de verwarming aan vond Sophie het toch wel een beetje koud.”

Tjeerd Anne is vaste klant van de Holland Norway Lines. “Het liefst zou ik alvast elke week een plek reserveren, maar dat doen ze helaas niet. Deze veerdienst is voor mij veel voordeliger. Ik bespaar zo’n vijfhonderd euro per overtocht. En ik kom uitgerust aan. Morgenochtend ben ik in anderhalf uur thuis. Dat vindt Sophie jammer, want die zou nog wel een week weg willen.”

 

 


Holland Norway Lines begon in 2022 met de exploitatie van de route Eemshaven (NL) – Kristiansand (NO), een directe verbinding tussen Nederland en Noorwegen. Het is de dichtstbijzijnde haven naar Noorwegen voor een groot deel van West-Europa. Vrachtverkeer mijdt met de dienst Duits verkeer en Duitse regelgeving. Op de MS Romantika is plaats voor 1500 passagiers. Iedere passagier heeft een hut voor de nacht. Vanaf 750 passagiers is het schip duurzamer dan andere vormen van transport. De maatschappij wil in 2026 emissievrij varen.

 

Fotografie: Marco Hofsté

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *