Hoe ging het verder met Hilco?

Wat de toekomst brengt? Wie zal het zeggen? Je kunt nog zulke goede voornemens hebben, in de praktijk pakt het meestal anders uit. En het gaat zeker niet altijd van een leien dakje. Hilco Kruithof vertelt wat er van zijn plannen kwam.

Hilco Kruithof – 17 jaar – woont in Zevenbergen – volgt de bbl-opleiding logistiek medewerker in Breda

HEEN EN WEER

Hilco vertelde in TON 36 over zijn droom: vrachtwagenchauffeur worden. Hij was toen, in 2011, tien jaar oud. Hilco zou die droom alleen laten varen als hij ontdekt zou worden als keeper. De afgelopen jaren is hij heen en weer geslingerd tussen droom en daad.

Geen keeper
“Keeper ben ik niet geworden. Dat werd al snel na het interview met TON duidelijk. Ik was echt heel slecht. Zo durfde ik bijvoorbeeld niet naar de bal te duiken. Ik ging met steeds meer tegenzin naar de training. Op mijn twaalfde ben ik gestopt met voetbal. Aan sport doe ik nu helemaal niets meer. Met mijn werk in het magazijn krijg ik meer dan genoeg beweging.”

Pa op de bus
“Mijn vader reed jarenlang internationaal. In de vakanties ging ik met hem mee. Toen ik acht was, werd hij buschauffeur bij Arriva. Tegenwoordig rijdt hij niet meer op de bus, maar hij werkt nog wel bij Arriva. Mijn vader zegt dat hij de bus en de vrachtwagen helemaal niet mist. Ik verklaar hem voor gek, want het lijkt me juist geweldig.”

Trailers wassen
“Doordat mijn vader niet meer op de vrachtwagen zat en ik dus ook niet meer met hem meeging, verdween het verlangen om chauffeur te worden. Op de middelbare school raakte het idee helemaal op de achtergrond. Totdat ik in het laatste schooljaar met twee vrienden bij Farmtrans, een transportbedrijf hier in de buurt, vrachtwagens en trailers ging wassen. Toen bloeide de liefde voor de vrachtwagen weer op.”

Bbl-traject
“Bij Farmtrans werkte een jongen die een bbl-traject volgde: vier dagen in de week werken en één dag naar het STC mbo college in Rotterdam. Dat leek mij ook wel wat. Ik ben naar een open dag van het STC gegaan. Het is een heel mooie, grote school in de Waalhaven. Op mijn zestiende ben ik er begonnen. Ik vond een leerwerkplek bij Frans de Wit in Moerdijk.”

Grote overgang
“Het was een grote overgang voor me: van de middelbare school naar vier dagen werken en studeren aan het STC. Alles was nieuw en dat maakte veel indruk op me. Ik heb er wel mijn B-rijbewijs gehaald, maar na een half jaar werd ik ziek. Dat had met die overgang te maken. Zes maanden kon ik niet naar school. Vanwege mijn ziekte mocht ik van mijn begeleider niet opgaan voor het C-rijbewijs. Ik ben toen gestopt met school. Dat was wel heel erg jammer.”

Logistiek medewerker
“Afgelopen september ben ik gestart met de bbl-opleiding tot logistiek medewerker, in Breda. Die is eenjarig. Ik houd niet zo van naar school gaan, vandaar. Ik werk nu in het magazijn bij A. van Tilburg in Roosendaal, een truck- en trailerreparatiebedrijf. Orderpicken vind ik leuk om te doen. In mei ben ik klaar met de opleiding. Dan ben ik dus logistiek medewerker. Zo leer ik de andere kant van het transport kennen.”

Droom leeft voort
“Ik wil nu eerst ervaring opdoen in het magazijn, maar mijn droom om vrachtwagenchauffeur te worden heb ik nog niet opgegeven. Hopelijk zit ik binnen vijf jaar op de weg. Wie weet krijg ik als logistiek medewerker bij een bedrijf de kans om mijn C-rijbewijs te halen. Dat zou heel mooi zijn. Daarbij kan mijn ervaring als logistiek medewerker een pluspunt zijn. Je hoort vaak gemopper van chauffeurs op het magazijn en kantoor. Nu ik magazijnmedewerker ben, weet ik wat daar allemaal mis kan gaan.”

Op een tankwagen
“Het lijkt me fantastisch om internationaal te rijden. Containers bijvoorbeeld, of op een tankwagen. Zolang ik vrijgezel ben, kan het nog. Als ik ooit een gezinnetje krijg, wil ik meer thuis zijn. Toen mijn vader internationaal reed, was hij vaak lang van huis. Zo heeft hij veel van het gezinsleven gemist.”

Nog een droom
“Ik heb nog een andere droom: emigreren naar Canada. Het lijkt me fantastisch om daar als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan. Op internet lees ik alles over Canada. Het is een heel mooi land en alles is er goedkoper en beter dan in Nederland. Vrachtwagenchauffeur, Canada … ik heb genoeg dromen voor de toekomst.”

F

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *