TON Magazine columnist Dennis Ton

Koud

Het was bitterkoud in St. Anton am Arlberg in Oostenrijk. Ik kwam een uur te laat aan bij het garagebedrijf waar ik een Nederlandse auto moest laden. Dus moest ik aldaar noodgedwongen langs de weg een plekje voor de nacht zoeken. De volgende ochtend merkte ik dat de hydrauliek van mijn truckie moeite had met de kou. De oprijklep en de lier werkten op ambtenarenniveau; traag en met tegenzin.
Zevenentwintig jaar geleden moest ik in november naar Steinkjer in Noorwegen. Toen was het daar ook zo ongelooflijk koud, -25. Ik was nog maar een broekie van drieëntwintig en had de vouwen van m’n luier nog in m’n kont staan. Ik stopte ‘s avonds laat bij een tankstation langs de weg en zette de ouwe SK uit en de standkachel met blokverwarming aan. Helaas stopte de kachel er om een uur of vier ‘s morgens mee en om 5 uur werd ik wakker van de kou.
Accu’s leeg.
Gelukkig stond er een Noor naast me. Ik klopte hem wakker en hij gaf mij zijn startkabels. Met veel kabaal en rook kon ik de Benz weer starten. Later die ochtend gaf ik de Noor een beker koffie in het restaurantje bij het tankstation en als dank kreeg ik de wind van voren!
‘First time in Norway?’
‘Lesson number one: Never stop your engine, keep it running till you are back in normal temperatures!’

Ik stelde deze vraag laatst via Facebook: Laat ik de motor draaien hier in St. Anton of niet? De antwoorden waren over het algemeen ontkennend.
Uitzetten dus.
Noem mij maar een ouderwetse vent, ik heb de motor laten draaien, de echo van die oude Noorse beroepschauffeur klonk nog te hard in mijn hoofd!

Dennis Ton is 50 jaar en woont in Bovenkarspel. Sinds zijn negentiende is hij vrachtwagenchauffeur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *