Alle vrijheid in het donker

Als de meeste mensen op één oor liggen, draait de 24-uurseconomie door. Ruim 1,5 miljoen mensen zijn ‘s nachts aan het werk. Ook in transport en logistiek neemt het nachtwerk toe. Chauffeur Frank Bartels (47) uit Hoorn doet het met alle plezier.

 

“Je kunt de tijd die je nodig hebt voor een rit goed inschatten. Je wordt niet gebeld door de planning. En niemand die je vraagt: ‘Waarom sta je daar zo lang’. Ik moet alleen zorgen dat ik op tijd terug ben, zodat de volgende chauffeur aan de slag kan.” Frank somt de voordelen op van werken in de nacht. Hij rijdt voor Simon Loos en bevoorraadt Lidl-supermarkten in Noord-Holland.

 

Heen en weer

Van de kermis naar het transport en weer terug. Dat is zo’n beetje Franks loopbaan. De geboren Eindhovenaar wist niet wat hij wilde worden. “Behalve dat ik graag op de kermis kwam. Eerst mocht ik helpen opbouwen bij een exploitant uit Delft, die een mobiele snackwagen en een kermisattractie had. Later ging ik tijdens vakantie met Tienertoer naar plaatsen waar kermissen waren om daar een hand toe te steken. Op de kermis is altijd wat te doen. En ze zijn goed van betalen. Toen ik stopte met school, ging ik mee op pad. Ik haalde mijn groot rijbewijs, dus ik kon ook de wagens besturen.”

 

Twee banen

Frank vindt vervolgens een baan bij een transportbedrijf in Eindhoven, waar hij acht jaar werkt. Hij leert zijn eerste vriendin kennen. Als die relatie uit raakt, gaat hij terug naar het kermiswereldje van opbouwen, afbreken en rijden. “Door mij in te huren, spaarden ze ook een chauffeur uit. Dus op vrije dagen en in de avonduren probeerde ik dat erbij te blijven doen. Ik ben niet zo van veel slapen. Nooit geweest ook, volgens mijn moeder. Op de kermis ga je soms twee dagen door zonder je bed te zien. Maar met een baan bij een transportbedrijf ernaast is dat niet vol te houden. In 2003 leerde ik mijn huidige vrouw kennen. Zij heeft ook niet veel met de kermis. Dus toen ben ik ermee gestopt.”

 

Naar Noord-Holland

Franks vrouw, van oorsprong een Groningse, woonde vroeger in Purmerend. In 2005 verhuizen ze naar Noord-Holland. Frank begint bij een horecagroothandel. Maar dat bevalt hem niet goed, dus grijpt hij voor de derde keer een kans met de kermis. “Ik trok met een achtbaan rond. Dat deed ik een paar jaar. In die tijd was ik weinig thuis bij mijn gezin. Na een paar jaar werd dat gemis toch te groot en stopte ik voorgoed met de kermis.”

 

Met sleutels op pad

Frank rijdt eerst zes jaar via een ander transportbedrijf voor Lidl. Sinds 2018 is hij in dienst bij Simon Loos. Het is mooi werk, vindt hij. “In de regio, iedere avond thuis. Dus toen Lidl een paar jaar geleden besloot om de winkels ‘s nachts te gaan beleveren, heb ik me meteen gemeld. Ik bezorg vlees, diepvries- en koelproducten, groente en fruit. Bij de winkels kan ik het magazijn in en ik weet precies waar ik de spullen moet neerzetten.”

Ritten goed te plannen

Op woensdag en eens in de twee weken op zondag is Frank vrij. De andere dagen kennen een vast ritme. “Om zes uur ‘s avonds eten we samen met onze kinderen van 12 en 14 jaar. Dan ga ik om zeven uur naar bed en slaap tot tien uur, soms half elf. Ik vertrek om elf uur, pak de vrachtwagen, laad op het distributiecentrum en neem de vrachtbrief mee. Vervolgens is het aandocken bij een winkel, lossen en daarna de ‘retouren’ meenemen. Die los ik dan weer op het distributiecentrum en dan laad ik de volgende rit. Die ritten zijn goed te plannen. Want ‘s nachts kun je precies voorspellen hoelang je over een route doet.”

 

Van tien tot drie

Tussen negen en tien uur ‘s morgens komt Frank weer thuis. “Dan eet ik wat en drink een kop koffie met mijn vrouw, als zij niet aan het werk is. Vervolgens ga ik naar bed en slaap van tien tot drie. Daarna is er thuis nog van alles te doen. Ik zie mijn kinderen nu heel veel. Toen ze kleiner waren, was dat ook handig met wegbrengen en ophalen.”

 

Goed geregeld

“Mensen kunnen zich niet voorstellen dat ik het leuk vind. Ze vragen zich af hoe ik het volhoud. Ach, ik heb weinig eisen en werk het liefst ‘s nachts. En nu ik wat ouder ben, is het ook wel fijn om goed te weten waar je aan toe bent. Op de kermis was het wel een vrije boel. Daar was niet alles op papier vastgelegd. Bij Simon Loos is het prima geregeld. Ik word goed betaald en alles klopt. Dat is fijn.”

 

Sociaal leven

Met zijn gezondheid gaat het goed. “Dat zegt de dokter ook. Maar ik ben wel te zwaar. Heeft natuurlijk te maken met mijn manier van eten: net voordat ik naar bed ga. Dan kan je lichaam het voedsel niet goed afbreken. Onderweg stop ik nooit voor snacks, maar ik houd wel van lekkere dingen. Beweging krijg ik genoeg. Ik loop veel tijdens mijn werk. Dus sporten doe ik niet. Zo houd ik meer tijd over voor mijn vrouw en kinderen. Ik ben er vaak als zij ook thuis zijn. Dat is het voordeel van nachtwerk.”

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *