Praat mee: Werken met ICD of CRTD
Sieme Rijk (56) uit Den Burg (Texel) mailt over een kwestie die hem zeer hoog zit. Sieme heeft sinds 26 maart dit jaar een CRTD, een geüpgradede pacemaker. Dat is een apparaatje dat een elektrische schok aan het hart geeft in het geval van een levensbedreigende hartritmestoornis. “Op 18 maart ben ik flauwgevallen. Bleek ik een hartstilstand te hebben gehad. De oorzaak was een stolsel. In het ziekenhuis bleek na onderzoeken dat mijn hart verder goed was. Ik heb vervolgens een CRTD geïmplanteerd gekregen en daarnaast slik ik bloedverdunners. Twee maanden later bij controle was alles heel goed. De cardioloog zei mij dat de kans zeer klein is dat het me weer overkomt. Zelfs de keuringsarts van het CBR vond mij geschikt voor het besturen van een vrachtwagen. Alleen mag zo’n keuringsarts geen informatie of adviezen op het keuringsformulier invullen.”
Eind goed al goed, zou je denken. Toch niet. Volgens de regels mag je met een ICD geen vrachtwagen besturen. Sieme heeft een CRTD; dat is een doorontwikkeling van een ICD. Over een CRTD staat niets in de wet. Sieme krijgt zijn groot rijbewijs niet terug. “Terwijl ook de CBR-keuringsarts zeer positief was. En van mening dat je met een ICD en pillen eigenlijk veiliger ben dan een ‘gewone’ hartpatiënt.”
Het is onrechtvaardig, vindt Sieme. “Ik ken twee oudere mensen die een hersenbloeding hebben gehad. Die kregen hun rijbewijs terug en rijden weer gewoon in hun autootje rond. Ook twee collega’s van me die een hartaanval hebben gehad, slikken nu pillen en hebben hun rijbewijs terug.”
Hij voelt zich prima, sterk en vol energie. “Alleen het CBR maakt me weer mentaal kapot. Ik ben 56 jaar, wat moet en wil ik nog anders? Dit is mijn leven.”
Wat hem vooral steekt: “Ook de cardiologen en de CBR-keuringsarts vinden het een onzinnige, verouderde regel. Hij is ooit ingesteld toen de ICD voor het eerst op de markt kwam, zo’n twintig jaar geleden. Inmiddels zijn we vele jaren en vele verbeteringen verder.”
Sieme zou wel een actiegroep willen beginnen. “Samen met anderen die in dezelfde oneerlijke situatie zitten. Het is diefstal van je werk en inkomen, zoals een vriendin van mij het uitdrukte. Ik wil het zomaar niet opgeven.”
Reageren? Mail naar info@tonmagazine.nl
Conclusie dat keuren door een onafhankelijke arts van het cbr heeft geen zin, bij het cbr hebben ze hun eigen regels dus. En is het wel een arts bij het chr die deze beslissing neemt , ik heb daar mijn twijfels over , sterkte sieme en als er een actie groep word op gericht doen ik mee
Hoi Sieme,
ik heb dus in oktober 2021 een icd gekregen en was er kapot van dat ik niet meer op de auto mag. Ik zit nu dus in een situatie dat ik niet weet of ik nog mag of kan blijven bij de firma. Doordat ik mijn fuctie als chauffeur niet meer kan uit oefenen en er waarschijnlijk geen geschikte vacature voor mij zal zijn zal ik heel langzaam op een zijspoor gebracht worden om zo eruit gewipt te worden. Hoe kan iemand die zijn leven lang op de auto gezeten, van zijn hobby zijn beroep gemaakt heeft nu misschien met 70% van zijn basissalaris de laatste jaren naar zijn pensioen doorbrengen?
Goedendag,
Ik zit met verbazing te lezen, ik ben dus niet de enige “trotse” bezitter van een ICD en met een beetje pech z’n rijbewijs kwijt.
Is deze actiegroep nog actief? Graag zou ik met de mensen in contact willen komen om eens naar de mogelijkheden te kijken.
Goedemorgen lotgenoten, ook ik heb sinds 1 jaar een ICD en heb dus ook mijn groot rijbewijs in moeten leveren en kan mijn passie dus niet meer uitoefenen.
Mijn cardiologen zijn ook van mening dat ik veiliger op de weg ben dan menig ander met of zonder hart aandoening. De techniek en de inzichten zijn de laatste jaren zodanig veranderd en verbeterd, dat een aanpassing van de CBR richtlijn gerechtvaardigd is volgens de specialisten.
Ik hoop, dat er eindelijk iets gaat veranderen.
Goedemiddag,
We kunnen een burgerinitiatief starten met betrekking tot een wet voorstel voor aanpassing wet ICD. De afgelopen jaren is er veel veranderd voor de ICD en is de ICD zelfs veiliger dan een pacemaker. Voorwaarden zijn wel dat er maar liefst 40k handtekeningen benodigd zijn. Zie https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/commissies/verz/burgerinitiatieven