‘Vrachtwagenheer’ wil eerder met pensioen

pensioenverhaal

Henri Barmentloo – 63 jaar – woont in Naarden – werkt bij J. Stam Transport Medemblik – getrouwd met Jenny (63 jaar) – samengesteld gezin met 5 kinderen en 3 kleinkinderen – krijgt AOW in september 2026 (hij is dan 67)

60 uur per week rijdt Henri met bloemen en planten op Duitsland. Hij kijkt ernaar uit om meer tijd met zijn vrouw en familie door te brengen. Maar zijn pensioen laat nog even op zich wachten.

Zijn vrouw Jenny zegt altijd: “Mijn man is geen vrachtwagenchauffeur, maar een vrachtwagenheer”. Zo schoon is Henri Barmentloo op zichzelf en op zijn spullen. In hun rijtjeshuis in Naarden zie je dat terug. En dat terwijl er ook een hond, twee katten en vogels wonen. “Ik krijg de stofzuiger niet in handen”, zegt Jenny. “Dat is de liefhebberij van mijn man.”

Oldtimers

Henri rijdt voor J. Stam Transport uit Medemblik op Duitsland. Meestal is hij de hele week van huis. Graag zou hij meer tijd hebben voor familie en vrienden, wandelen met de hond, zijn boeken over oldtimers in het transport of om Jenny’s dochter in Spanje te bezoeken. Dus gaat Henri aan tafel met Richard Dudink, pensioenconsulent van Pensioenfonds Vervoer met de vraag: wanneer kan ik met pensioen gaan?

Gebroken pensioen

Richard laat op zijn laptop zien wat Henri’s pensioenopbouw is. En die valt tegen. Dat komt doordat Henri tot zijn veertigste een eigen bedrijf had. Hij nam het dakdekkersbedrijf van zijn vader over en bouwde in die jaren geen pensioen op. In 2001 verkocht hij het bedrijf om zijn droom waar te maken: chauffeur worden. Jenny woonde 12 jaar in Spanje en was toen uitgeschreven bij de Basisregistratie Personen in Nederland. Daardoor valt haar AOW lager uit. Als zzp’er bouwde ze geen pensioen op. Jenny zorgt drie dagen per week voor de gehandicapte zoon van een vriendin. Samen met het inkomen van Henri levert dat een mooi bedrag op om van te leven. Maar als Henri zijn pensioen op zijn 67e laat ingaan, gaan ze er bijna de helft in inkomen op achteruit.

Zwaarwerkregeling

Henri heeft op dit moment al behoefte aan meer vrije tijd. “Je kunt gebruikmaken van de zwaarwerkregeling”, zegt pensioen­consulent Richard Dudink. “Als je gebruikmaakt van deze regeling, krijg je maximaal drie jaar een uitkering van 2037 euro bruto per maand. Je kunt dit bedrag aanvullen door een deel van je pensioen eerder uit te laten keren. Die optie heet bij Pensioenfonds Vervoer ‘tijdelijk extra pensioen’.” Henri kan vanaf 1 oktober dit jaar gebruikmaken van de zwaarwerk­regeling. Hij mag er dan echter geen betaald werk naast hebben. Dat is voor Henri en Jenny op dit moment financieel niet haalbaar. Vanaf het moment dat je AOW krijgt stopt de uitkering, maar mag je wél weer bijverdienen. Daarom stelt Jenny voor om gebruik te maken van de zwaarwerk­regeling als Henri 66 is. Dan mag hij één jaar niet bijverdienen en vanaf zijn 67e weer wel. Dat jaar is te overzien.

Niet mee naar de musical

Henri’s wens om nu al meer vrije tijd te hebben, gaat hiermee nog steeds niet in vervulling. “In de bloemen- en plantenhandel is het moeilijk om een dag vrij te krijgen”, vertelt hij. “Een medische afspraak is lastig in te plannen. En de zekerheid van een vrije zaterdag heb je nooit. Laatst wonnen we kaartjes voor een musical op Paaszaterdag. Dan weten we van tevoren al dat Jenny iemand anders mee moet vragen.”

Henri is zeer te spreken over zijn werkgever J. Stam Transport. “Ze zijn goed voor het materieel en je hoeft je loonstrook nooit na te kijken. Je weet dat het klopt.” Pensioenconsulent Richard stelt voor om met zijn werkgever te praten over een dag minder werken in de week. “Stel dat je vier dagen per week gaat werken en je gaat niet met deeltijdpensioen, dan maakt dat voor je uiteindelijke pensioen niet zoveel uit. Het scheelt misschien drie tientjes in de maand”, zegt Richard. Dat vindt Henri een uitstekend plan: “Een vaste vrije dag op zaterdag of maandag zou fantastisch zijn.”

Huwelijk

Het had trouwens maar weinig gescheeld of Jenny had óók op de vrachtwagen gereden. Ze deed mee aan een wedstrijd van Truckstar, waarbij de hoofdprijs een betaald vrachtwagenrijbewijs was. Jammer genoeg won ze niet. Zelf haar groot rijbewijs betalen was te duur voor het stel. Wel reed ze regelmatig met Henri mee op de vrachtwagen. Hij vroeg haar tijdens een rit naar Denemarken ook ten huwelijk. Op de vraag “Wat zou je ervan vinden om Barmentloo te heten?” zei Jenny volmondig “ja”.


Zwaarwerkregeling versoepeld

Op 1 april 2023 is de zwaarwerkregeling versoepeld. Eerder moest je minimaal 20 jaar in het beroepsgoederenvervoer werken om van de regeling gebruik te maken. Nu is dat 18 jaar.

Wat houdt deze regeling in?

  • De zwaarwerkregeling geldt voor iedereen die tussen 1955 en 30 september 1961 is geboren en een zwaar beroep heeft in het beroepsgoederenvervoer, zoals chauffeur of kraanmachinist.
  • Je mag maximaal 3 jaar gebruikmaken van de regeling en uiterlijk tot je AOW krijgt.
  • Je krijgt 2037 euro bruto per maand als je 40 uur werkt. Dat is ongeveer 1400 euro netto.
  • Je kunt de uitkering aanvullen door daarnaast te kiezen voor ‘Tijdelijk extra pensioen’ tot je AOW krijgt.
  • Maak je gebruik van de zwaarwerkregeling, dan mag je er geen betaald werk naast doen.

Meer weten? zwaarwerkregelingvervoer.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *