Pak het stuur in het stadion

Ikwordvrachtwagenchauffeur-instapdag

 

Een ritje in de rij-simulator of op een vrachtwagen, een praatje van coureur Allard Kalff en vlogger Martijn Kuipers, broodjes kroket en frikandel: genoeg te beleven in stadion de Kuip in Rotterdam. Zo’n 150 geïnteresseerden zijn aanwezig tijdens de eerste ‘instapdag’ om mensen te informeren over een baan in de sector transport en logistiek. “Ik zit op dit moment zonder werk. Vrachtwagens heb ik altijd mooi gevonden.”

 

Ariana Kwakernaak

Autorijden vind ik erg leuk, dus waarom zou ik daar niet mijn brood mee gaan verdienen?

Voor het Maasgebouw in de Kuip staan vier lesvrachtwagens van rijscholen uit de regio geparkeerd. Het is nog geen 18.15 uur, maar er staan al belangstellenden te wachten tot de deuren opengaan. Het is de eerste Ikwordvrachtwagenchauffeur-instapdag die het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) de komende maanden in voetbalstadions in Nederland organiseert.

 

Beroep voor iedereen

Autocoureur Allard Kalff en vlogger en vrachtwagenchauffeur Martijn Kuipers openen de avond. Op het podium benadrukken ze dat het vak van vrachtwagenchauffeur al lang geen mannenberoep meer is. “Het is een beroep voor iedereen.”

Martijn geeft tips: stap af op de werkgevers die hier staan. Stel vragen over wat voor soort transport ze doen. Vraag hoe een dag van een chauffeur er bij hen uitziet. “Want er zijn zoveel verschillende soorten transport. Het transport van zeecontainers is niet te vergelijken met stadsdistributie. Laat je goed informeren!”

 

Speelgoedvrachtautootjes

Transportbedrijven uit de regio hebben stands ingericht. Op de partytafels liggen petjes, sleutelhangers, kaartspelen, drinkbekers en speelgoedvrachtautootjes. Serveersters lopen rond met broodjes kroket en frikandel. De stands van de bedrijven worden goed bezocht. Zo heeft Sluyter Logistics al een aantal geïnteresseerden genoteerd met wie ze contact gaan opnemen.

Een medewerker van Sluyter zegt: “We hebben goede ervaringen met zij-instromers. Ze zijn gemotiveerd en enthousiast.” Ook H.Z. Logistics uit De Lier is tevreden. Ze hopen deze avond zes zij-instromers binnen te halen. “We zijn altijd op zoek naar personeel. We kunnen zij-instromers goed gebruiken en leiden ze graag zelf op.”

 

Geen gebabbel

Ilaisha Vibal (38) uit Maassluis staat voor het bord met vacatures. Ze is hier samen met haar man. Hij vindt het leuk dat ze vracht­­­wagenchauffeur wil worden. Hun kinderen zijn volwassen en nu is het haar tijd. Ilaisha vervolgt: “Ik heb op dit moment geen werk.

Vrachtwagens heb ik altijd mooi gevonden. Ik houd van grote auto’s. Vandaar dat ik hier ben. De tijd dat vrachtwagenchauffeur een mannenberoep was, is voorbij. Wij vrouwen kunnen dat ook. Het lijkt mij heerlijk om alleen in de vrachtwagen onderweg te zijn. Muziekje op en geen gebabbel van collega’s.” Bij de stands van de bedrijven gaat ze kijken wat voor transport haar het meest aanspreekt. En wie weet maakt ze een proefrit in een van de leswagens.

 

Dubbel klutsen

Gershwin Lacrous (32) uit Delft heeft zich vermaakt op de rijsimulator. Hij is hier samen met een vriend die eigen rijder is. “Ik ben vanaf mijn 18e metselaar, maar wel als zzp’er. Dat is een zwaar beroep in weer en wind. Sinds ik een zwaar motorongeluk heb gehad, heb ik last van mijn rug. Ik ben aan het kijken of ik vrachtwagenchauffeur kan worden.” Gershwin gaat straks een proefrit maken om te kijken hoe het rijden in een vrachtwagen bevalt. “Mijn familie zit in Curaçao in het transport, dus ik weet wat het is. Tegenwoordig hoef je niet meer dubbel te klutsen, je kunt met één pink je wagen besturen”, lacht hij. Zijn droom is om net als zijn vriend eigen rijder te worden. En anders wil hij als zzp-chauffeur aan het werk.

 

‘Je kunt met één pink je wagen besturen’

 

Proefrit

Wie wil ervaren hoe het is om in een vrachtwagen te rijden, kan een proefrit van twintig minuten maken. De proefrit is Alexander Colt (30) en Ariana Kwakernaak (26) goed bevallen. “Het was voor het eerst dat ik in een vrachtwagen reed. Het is minder eng dan ik dacht”, vertelt Alexander. Alexander is door vriend Dominique aangestoken. “Hij heeft dit traject doorlopen en het bevalt hem goed. Ik zit in de schuld­-sanering en wil graag werken. Ik ga ervoor.”

 

Zij-instroomtraject

 

Ariana werkt in de ouderenzorg. Door de bezuinigingen in de zorg vindt ze geen voldoening meer in haar werk. “Mijn vriend Dominique heeft net dit zij-instroomtraject gedaan. Hij heeft vorige week zijn C-rijbewijs gehaald en lest nu voor zijn CE. Autorijden vind ik erg leuk, dus waarom zou ik daar niet mijn brood mee gaan verdienen? Dominique rijdt bij Vepco uit Moerdijk met containers. Dat lijkt mij ook wel wat. Ik ben echt serieus en ga zo een rondje langs de bedrijven maken.”

 


Wil jij ook vrachtwagenchauffeur worden of ken je iemand voor wie dit echt wat is? Kijk voor meer informatie op ikwordvrachtwagenchauffeur.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *