STL-talenten zijn bescheiden én gedreven

Dat ze waren genomineerd voor de jaarlijkse STL-verkiezing 2024 kwam voor Jelle en Bart als een echte verrassing. Inmiddels blijkt dat ze zelfs hebben gewonnen. Bescheiden als ze zijn schreeuwen ze dat niet van de daken. Maar beretrots, dat zijn ze zeker!

Jelle Stam: STL Transport Talent 2024

‘Veel geleerd in mijn tijd als bijrijder’

Jelle Stam 🛞 komt uit Valburg 🛞 is 18 jaar 🛞 werkt bij Schraven Transport in Nijmegen 🛞 bbl-opleiding C

Jelle Stam (18) uit Valburg mag sinds een paar maanden als zelfstandig chauffeur de weg op. En dat bevalt hem super. De nominatie voor deze verkiezing verrast hem. “Dat mijn baas me hiervoor opgeeft vind ik een goed teken!”

Jelle kiest op zijn zestiende voor een BOL-opleiding Logistiek Medewerker. “Ik ging naar de open dag van een opleiding tot loonwerker. Het was leuk, maar van huis naar school was het twee uur reizen. Daar had ik geen zin in. De opleiding logistiek leek me ook interessant. Na een open dag besloot ik ervoor te gaan. Het was voor mij een goede overbrugging, omdat ik nog wat jong was voor de chauffeursopleiding die ik écht wilde volgen.”

Lossen op de Prinsengracht

Op zijn zeventiende start Jelle met de BBL-opleiding Chauffeur Goederenvervoer in Nijmegen. Hij werkt dan bij Schraven Transport in Nijmegen, waar hij als bijrijder mee mag voor het lossen van bouwmaterialen. “Ik ging elke dag met een andere collega mee. Daar heb ik veel van geleerd, bijvoorbeeld over het laden en lossen van bouwmaterialen met een kooi-aap. Soms moesten we midden in Amsterdam zijn, bijvoorbeeld op de Prinsengracht. Dan kun je maar van één kant lossen. Van de chauffeur leerde ik dan hoe ik in zo’n situatie met de kooi-aap moet omgaan. Ondertussen was ik aan het lessen voor mijn groot rijbewijs. Ik heb tot nu toe al mijn examens in één keer gehaald.”

Hoofd koel houden

Sinds april dit jaar heeft Jelle het felbegeerde papiertje. “In het begin ging er nog iemand met me mee. Inmiddels rijd ik alleen. Als chauffeur kom ik overal. Op sommige bouwplaatsen zie ik al bekende gezichten.” Doordat hij meters maakt, leert Jelle snel bij. “Dit is echt een vak dat je in de praktijk leert. Toen ik als bijrijder meeging, zag het rijden er makkelijk uit. Maar als je het eenmaal zelf moet doen, valt het soms tegen. Als het ergens krap is, dan denk ik: rustig blijven en het hoofd koel houden. Beter één keer te veel uitstappen dan te weinig. En mijn collega’s geven me ook tips. Bijvoorbeeld waar ik moet parkeren en lossen bij een krap adres. Ze zeggen dat ik altijd moet bellen als er iets is, dat is heel fijn.”

Autolaadkraan

Jelle heeft het bij Schraven Transport enorm naar zijn zin, door het werk én de leuke collega’s. Ontwikkelmogelijkheden zijn er genoeg. Want over zijn toekomstige droombaan hoeft hij niet lang na te denken. “Ik wil op een autolaadkraan met stenen rijden, omdat het me mooi lijkt om met zo’n kraan te werken en zelf het laden en lossen te doen. Voor het rijden met zo’n kraan heb je een certificaat nodig. Dat wil ik zeker halen in de toekomst.”
hauffeur goederenvervoer bij ROC Nijmegen

Bart Bartels: STL Logistiek Talent 2024

Kansen krijgen

Bart Bartels 🛞 komt uit Venlo 🛞 is 23 jaar 🛞  werkt bij Mercuur Smart Logistics in Venlo 🛞 bbl-opleiding Logistiek Medewerker bij Gilde Opleidingen in Venlo

De 23-jarige Bart Bartels uit Venlo probeert drie hbo-studies, maar mist de aansluiting met de praktijk. Hij kiest voor een opleiding tot logistiek medewerker. Dat bevalt zó goed, dat hij verder wil leren in deze branche. “Deze nominatie is een bevestiging dat ik de goede keuze heb gemaakt, hoewel ik niet zo nodig in de spotlights hoef te staan. Ik ben iemand die er samen met een team voor wil gaan.”

Docent muziek, informatica en docent wiskunde: van deze drie hbo-studies ging het hart van Bart niet sneller kloppen. “Ik vond het wel interessant, maar er kwam veel theorie bij kijken. Ik houd van aanpakken, ik miste de praktijk. Dus ging ik op zoek naar andere opleidingen. Omdat ik altijd al een fascinatie had voor vrachtwagens, leek transport en logistiek me wel wat. Ik zag dat er in Nijmegen een open dag was van allerlei logistieke opleidingen. Daar kwam ik iemand tegen van STL en toen is het balletje gaan rollen.”

Denken en doen

Bart meldde zich aan bij STL en werd gedetacheerd bij Mercuur Smart Logistics in Venlo. “Zij doen bloemen- en plantentransport. Ik heb het geluk dat ik in het magazijn mag staan én af en toe met een chauffeur mee mag. Op het werk zagen ze dat de afwisseling tussen denken en doen voor mij belangrijk is. Ze hebben me de kans gegeven om twee middagen in de week mee te draaien op de planning, zodat ik tijdens de opleiding ook alvast kan leren hoe een planning tot stand komt.”

Meters maken

Het afgelopen schooljaar volgde Bart de jaaropleiding Logistiek Medewerker. “Voor mijn tweede jaar wilde ik de chauffeurs­opleiding doen, maar ik vroeg me af of dat niet sneller kon. Die kans heb ik gekregen vanuit school, waardoor ik over twee maanden mijn rijbewijs hoop te hebben. Dan kan ik de eerste meters gaan maken op de wagen. Daarnaast volgde ik het tweede jaar van de opleiding tot chauffeur. En vanuit school hebben ze me gevraagd of ik de opleiding voor Teamleider in de logistiek wil doen. Dus dat komt er nog bij. Ik zie het als een mooie uitdaging.” Bart verwacht dat hij als chauffeur aan de slag gaat in de toekomst. “Maar ik ben blij dat ik weet wat er op de loods gebeurt. Dat geeft veel inzicht en scheelt straks tijd bij het laden en lossen.”

Kansen

De nominatie is voor Bart een bevestiging dat dit vak bij hem past. Maar, zegt hij: “Ik hoef niet zo nodig in de spotlights te staan. Ik ben meer iemand die er samen met een team voor gaat. Schouders eronder, je doet het samen. Dat de opleiding zo goed gaat, ligt niet alleen aan mijn eigen bijdrage. Het komt ook door de kansen die ik krijg van STL, school en het bedrijf waar ik werk.”

 


Benieuwd wie zich Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van 2024 mag noemen? Kijk op de site van STL voor de winnaars. STL organiseert deze verkiezing omdat leren in de praktijk een onmisbaar onderdeel is van een opleiding in transport of logistiek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *