De talenten van 2023

Ze zijn gemotiveerd, leergierig en weten wat ze willen: een baan in het transport en de logistiek. Ook dit jaar waren er weer verkiezingen voor STL Talent Logistiek en Talent Transport.

klik voor STL Talenten Transport
klik voor STL Talenten Logistiek

 

 

STL Talenten Transport

STL Talent Transport, nr 1
Jelte Veldkamp
• uit Grave • is 17 jaar • werkt bij Inland Terminal Cuijk, onderdeel van Van Berkel Logistics • BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer • 1ste jaars ROC Nijmegen

Wat je doet, moet je goed doen

Containers staan hoog opgestapeld op het terrein van Inland Terminal Cuijk. Vrachtwagens rijden af en aan. Behendig rijdt Jelte Veldkamp op een grote reachstacker. Hij werkt sinds september bij Van Berkel Logistics. Eerst korte tijd in de loods. Na het halen van zijn tractorrijbewijs is het tijd voor het echte werk. Bij Van Berkel mogen leerlingen met een T-rijbewijs op de terminaltrekker werken. Jelte heeft ook een reachstacker-cursus gevolgd, waardoor hij nu op dit grote en zware voertuig containers verplaatst en stapelt. Voor Jelte is dát de reden waarom hij hier in de leer is: heel veel zélf mogen doen! “Ik mocht in de eerste week al meerijden op een reachstacker. Omdat ik het zo leuk vond, lieten mijn collega’s me op het terrein oefenen. Daardoor zien ze wat ik in mijn mars heb en mag ik steeds meer zelf doen.”

Machtig gevoel

“De eerste keer dat ik met een terminaltrekker een container wegbracht was erg leuk. Het geeft een machtig gevoel, want je rijdt wel met een container van zo’n 25 ton over de openbare weg. Ik rijd door het hele havengebied en ook naar Haps en Heijnen. Plaatsen zo’n negentien kilometer hiervandaan. Het contact met klanten vind ik leuk en leerzaam. Het meeste werk is het verplaatsen van containers. Ik doe hier al veel ervaring op met sturen en manoeuvreren. Dat is dadelijk een voordeel als ik opga voor B-rijbewijs. Eind juni heb ik dat. Ik heb alle vertrouwen.”

Mooie zonsopgangen

Met leren en naar school gaan heeft Jelte geen probleem. “Een dagje naar school is ook rust, want hier op het werk is het aanpoten. School moet, maar ik vind het ook gezellig en leerzaam om met klasgenoten ervaringen uit te wisselen. Hoe ik leer? Gewoon de lesstof lezen en veel oefententamens maken. Dan lukt het wel. En voor Code 95 neem ik gewoon de tijd.”

Het is Jeltes droom om internationaal te rijden. Het liefst op Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. “Ik houd van vroeg opstaan, van mooie zonsopgangen en bergen. Het lijkt mij een uitdaging om daar te rijden. En natuurlijk de vrijheid van het chauffeursbestaan.” En over tien jaar? “Misschien ben ik dan eigen rijder. Of ik word vrachtwagenmonteur en rijd nog twee dagen op de vrachtwagen.”


Uit het STL-rapport

“Jelte is een uitmuntende leerling-werknemer. Hij is gemotiveerd en heeft zich in korte tijd goed ingewerkt. Door zijn betrokkenheid en inzet heeft hij alle mogelijkheden gekregen om kennis te maken met allerlei zware machines op de container-terminal. Zijn inzet wordt erg gewaardeerd.”


 

STL Talent Transport, nr 2
Rick van Zon
uit Tilburg • is 27 jaar • werkt bij DB Schenker in Tilburg • BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer 1ste jaars • ROC Tilburg locatie Stappegoor

 

Een te mooie kans om te laten lopen

Rick van Zon is niet van plan weer een opleiding te gaan doen als hij bij DB Schenker op gesprek komt voor de vacature voor bakwagenchauffeur B-rijbewijs. Daar zien ze in hem wel een echte vracht­­­wagenchauffeur. En dus krijgt Rick het advies om de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer te volgen. Na overleg met zijn vriendin, besluit hij om de bouw toch te verruilen voor de schoolbanken. Want wat is nu twee jaar school op een heel werkleven?

Oefenexamens

Het is zijn derde opleiding sinds de middelbare school. Als zestienjarige begint hij op de VEVA, een vooropleiding voor defensiepersoneel. Daar komt hij erachter dat hij niet op uitzending wil. Maar waar Rick aan begint, dat maakt hij af. Op zijn twintigste begint hij aan een opleiding timmerman. “Met positief resultaat. Ik heb twee jaar gewerkt voor een baas, restauratiewerk.

Mooi, maar heel zwaar voor mijn lijf. Ik heb altijd geroepen dat als de bouw te zwaar zou worden, ik de weg op wilde als chauffeur. Dus dit is een logische stap.” Terug in de schoolbanken is wennen voor Rick. “Maar deze kans is te mooi om te laten lopen. En gelukkig leer ik snel. Ik maak veel oefenexamens en dan kijk ik wat ik fout gedaan heb. Voor Code 95 heb ik mijn praktijk al gehaald. Nu alleen nog twee theorie-examens. Dat gaat lukken.”

Coördinator

Rick begint in oktober 2022 eerst in de loods. Als hij na twee maanden het aan- en afdocken van trailers in de vingers heeft, gaat hij aan de slag als rangeerder. Bij DB Schenker zien ze wat hij kan en zo wordt hij in januari coördinator rangeerder. “Ik verdeel nu het werk voor de dag- en avondploeg. Het is verantwoordelijk werk. Ik werk met een fijne ploeg met medewerkers van verschillende leeftijden uit verschillende landen. Toen ik hier begon was mijn Engels niet zo goed, maar nu spreek ik het vloeiend.”

Binnenkort gaat Rick op voor zijn praktijk­examen CE. Als alles volgens plan verloopt, zit hij in augustus op de wagen. Daar kijkt hij naar uit. Voor Rick is het duidelijk: chauffeur is zijn beroep. Over tien jaar zit hij nog op de wagen. “Afwisseling houdt mij scherp. Daarom past dit vak bij mij.”


Uit het STL-rapport

“Rick is een enthousiaste teamplayer, klantgericht en past zich gemakkelijk aan aan verschillende situaties en personen. Hij is een slimme jongen met een duidelijk doel voor ogen: chauffeur worden. Hij is buitengewoon gemotiveerd. Rick is iemand waar elk transportbedrijf er wel veertig van in dienst wil hebben.”STL Talent Transport, nr 3
Jamie Picot
uit Tilburg • is 18 jaar • werkt bij GVT Transport & Logistics B.V/ID Logistics in Tilburg
• BLL-opleiding Chauffeur Wegvervoer 2de jaars ROC Tilburg

 

Dat rijbewijs komt er hoe dan ook

In het gebouw van Smartwares in Tilburg heeft GVT/ID Logistics een afdeling die de warehousing en crossdocking van Smartwares verzorgt. Jamie Picot werkt hier in het warehouse. Sinds kort hoeft hij niet meer naar school. In anderhalf jaar tijd heeft hij alle vakken goed doorlopen en gehaald. Zijn B-rijbewijs had hij op zijn zeventiende al binnen. Ook de theorie voor zijn C-rijbewijs heeft hij in de pocket. 

Te voorzichtig

Helaas is het praktijkexamen een struikelblok voor de BBL-leerling. “Ik ben vier keer gezakt. Drie dagen na mijn achttiende verjaardag had ik mijn eerste praktijkexamen. De week voor mijn examen heb ik vier volle lesdagen op de vrachtwagen gehad. Dat was te weinig. Ik doe op mijn stageplek ook te weinig rijervaring op. De laatste keer dat ik op moest, ging alles goed, maar volgens mijn instructeur rijd ik te voorzichtig. Ik geef de moed niet op. Dat rijbewijs komt er hoe dan ook.”

Na het halen van zijn B-rijbewijs rijdt Jamie twee maanden op een busje. Dat vindt hij prachtig mooi. Omdat de verwachting is dat Jamie slaagt voor zijn C, neemt ID Logistics al iemand aan voor het werk op de bus. Dat is pech voor Jamie, want nu werkt hij weer in het warehouse. Maar de ervaring die hij met crossdocking opdoet, ziet hij niet als verspilde tijd. Als chauffeur is het ook belangrijk om te weten hoe het er in een warehouse aan toe gaat en hoe een vrachtwagen geladen hoort te zijn, vindt hij. 

Oefententamens

Alle theorie-examens voor zijn B- en C-rijbewijzen haalde hij in één keer. “Vroeger vond ik leren lastig. Ik nam er de tijd niet voor. Voor mijn theorie-examens kreeg ik elke keer één hele week les. Na elke lesdag dook ik ’s avonds in de boeken en maakte ik veel oefententamens. Dat werkt bij mij beter dan elke week een uurtje les.” 

Het liefst blijft Jamie werken bij zijn leerbedrijf als hij zijn vrachtwagen­rijbewijs heeft. “Ik wil graag in de distributie. Gewoon met een trekker-oplegger op pad. Ik ben graag elke avond thuis. Misschien wil ik ooit nog op het buitenland gaan rijden, maar eerst wil ik in Nederland ervaring opdoen.”


Uit het STL-rapport

“Jamie is een enorm gedreven leerling die goed zijn best doet op het leerbedrijf en op het ROC. Hij is erg leergierig en betrokken. Jamie werkt goed samen, zijn opdrachten zijn prima verzorgd. Hij is een jongen die van ver is gekomen en tijdens deze opleiding echt reuzensprongen heeft gemaakt.”

 


 

STL Talenten Logistiek

 

STL Talenten Logistiek, nr 1
Annick Mangelaars
 uit Hoogerheide • is 17 jaar • werkt bij H.Essers in Bergen op Zoom
• BBL-opleiding Logistiek Medewerker bij Curio Bergen op Zoom

 

Als iets een stuur heeft, ben ik blij

Annick weet precies wat ze wil: chauffeur worden. Maar ze is nog te jong om aan de opleiding voor chauffeur te beginnen. Daarom kiest ze voor de BBL-opleiding Logistiek Medewerker. Want hoe meer je weet over logistiek, hoe beter voorbereid je als chauffeur aan de slag kan, vindt Annick.

Rondje meerijden

Annick is zo gemotiveerd, dat ze twee maanden eerder begint met stagelopen bij H.Essers in Bergen op Zoom. “Ik ben een ochtendmens en dat is een pre als je kiest voor het chauffeursvak.” Annick kiest bewust voor het leerbedrijf H.Essers. “Op een open dag ben ik hier met mijn moeder geweest. Ik mocht toen een rondje meerijden op een terminaltrekker. Superleuk. Als iets een stuur heeft, dan ben ik blij. Toen ik hier kwam werken, kreeg ik de eerste week al een heftruck onder mijn kont. Dat heftruckcertificaat had ik al gehaald via STL.” Dat ze nu eerst een opleiding voor logistiek medewerker volgt, ziet ze als een voordeel. “Ik weet nu hoe pallets goed geseald en geladen moeten worden. Als het niet goed gedaan is, is de kans groot dat de lading door je wagen vliegt als je hard remt.”

Tractorrijbewijs

Leren vindt ze geen probleem. “Ik schrijf samenvattingen van de lesstof en die lees ik dan door. En als ik iets niet begrijp, kan ik mijn collega’s om hulp en uitleg vragen. Als ik volgend schooljaar met mijn BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer begin, zal ik wel wat meer in de boeken moeten duiken.” 

In de maanden dat ze stageloopt heeft Annick haar papieren voor de heftruck, de reachtruck en de hoogwerker gehaald. In juli hoopt ze haar tractorrijbewijs te halen. Dan mag ze met de terminaltrekker van het terrein af om naar klanten te gaan. Daar kijkt ze naar uit. In augustus gaat ze afrijden voor haar B-rijbewijs. 

Opa’s kleine meisje

De logistieke opleiding is voor haar een opstapje naar het echte werk als chauffeur. “Ik wil graag een Volvo als eigen wagen. Dat zijn de mooiste. Op het spatbord komt dan de tekst Opa’s kleine meisje. Mijn opa is mijn grote voorbeeld. Hij is ook mijn grootste fan. Hij gaat zeker een keer mee als ik de weg op ga.” Haar droom is internationaal rijden of exceptioneel vervoer. “Als het maar groot, lang en breed is. Het liefst zou ik op Noorwegen willen rijden met een dieplader.”


Uit het STL-rapport

“Annick werkt bijna volledig zelfstandig. Voor zo’n jonge leerling is dat een enorme prestatie. Ze is vlot van begrip, regisseert haar eigen leerproces, kijkt kritisch naar leerstof, gaat goed om met eventuele kritiek, is weerbaar en communiceert op een hoger niveau. Geweldige aanwinst.”


STL Talenten Logistiek,nr 2
Quinn Luijsterburg
 uit Steenbergen • is 16 jaar • werkt bij logistiek dienstverlener Zijderlaan
• BBL-opleiding Logistiek Medewerker bij Curio in Bergen op Zoom

 

Praktijk is altijd leuker dan school

Met zijn BBL-opleiding Logistiek Medewerker is Quinn bijna klaar. Hij maakt zich geen zorgen: hij heeft al een dikke tien binnen voor het praktijkexamen. Quinn werkt nu bijna een jaar bij logistiek dienst­verlener Zijderlaan. Sinds drie maanden is hij rangeerder. In een pendelvrachtwagen brengt hij vier keer per dag koekmix, rozijnen, chocolade en karamel naar de koekjesfabriek in de buurt.

De vrachtwagen met oplegger is omgebouwd naar een landbouw­­­­voertuig. “De eerste keer dat ik met de pendelwagen op de openbare weg reed, was spannend. Het is een echte vrachtwagen. Bij de koekjesfabriek moet ik achteruit de poort in en dan aandocken. In het begin moest ik wel een paar keer steken, nu draai ik er mijn hand niet meer voor om.”

Vroeg opstaan

Quinn wil net als zijn vader vrachtwagenchauffeur worden. Als kleine jongen ging hij vaak met zijn vader mee. “Dan moest ik om half vier mijn bed uit en waren we samen tot zeven uur ’s avonds aan het werk. Met vroeg opstaan heb ik geen probleem. Dat hoort erbij.” Omdat Quinn nog te jong is voor de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer, start hij in juli 2022 met zijn stage bij Zijderlaan als Logistiek Medewerker. 

Online toetsen

School hoort er nu eenmaal bij, zegt Quinn. “Ik let goed op en probeer op school meteen mijn huiswerk te maken. Zo heb ik het ook met de middelbare school gedaan en ik haalde altijd goede cijfers.” Quinn vermoedt dat hij volgend jaar wat meer in de boeken zal duiken. “Dan moet ik leren voor mijn theorie-examens, basiskwalificatie en Code 95. Ik weet nu al dat ik veel online toetsen zal gaan maken. Dat werkte goed met mijn T-rijbewijs.”

Pompwagen

In het jaar dat Quinn bij Zijderlaan werkt, heeft hij zijn heftruckcertificaat en zijn T-rijbewijs gehaald. Alle werkzaamheden in het warehouse heeft hij in de vingers. “Ik zie het als een voordeel dat ik weet hoe het er in een warehouse aan toegaat. Zo heb ik er later als chauffeur begrip voor als ik even moet wachten voor ik gelost kan worden.”

Quinn start volgend schooljaar met zijn BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer. “Als het kan, blijf ik bij Zijderlaan. We hebben een fijn team.” Over tien jaar verwacht Quinn dat hij als chauffeur in de agrarische sector zal werken. “Voor mij geen internationaal werk. Laat mij maar voor boeren rijden.”


Uit het STL-rapport

“Quinn ligt goed in de groep, is een prettige collega en staat voor iedereen klaar. Voldoet aan alle eisen van de beginnende beroeps­­beoefenaar op alle gebied. Is zeer behulpzaam, assertief, georganiseerd en emotioneel stabiel. Kortom, een uitstekende student en werknemer!”


Logistiek talent 2023, nr 3
Yari Bakker
 uit Voorthuizen • is 17 jaar • werkt bij Van Reenen Transport uit Barneveld • BBL-opleiding Logistiek Medewerker bij Landstede Harderwijk

 

Het is mijn droom chauffeur te worden

Yari Bakker begint aan de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer. Na een paar maanden stages bij Van Reenen Transport switcht hij van opleiding en school en gaat hij verder voor Logistiek Medewerker. Nu is hij volleerd en gewaardeerd medewerker in het warehouse van Van Reenen Transport.

Andere opleiding

Na de middelbare school weet Yari eigenlijk niet welke vervolgopleiding hij wil doen. Chauffeur lijkt hem wel wat. Yari start op het ROC in Apeldoorn en bij Van Reenen Transport vindt hij een stageplek. De opleiding valt hem zwaar. Hij zakt twee keer voor de theorie van zijn B-rijbewijs. Dan besluit hij dat de opleiding Logistiek Medewerker op dit moment beter bij hem past. Hij wisselt van school en gaat verder op het Landstede in Harderwijk. Het is even een bittere pil, maar Yari geeft de moed niet op.

Leren is voor Yari niet eenvoudig. “Plannen vind ik lastig. Mijn mentor op de middelbare school vertelde mij dat ik 45 minuten moest lezen en een opdracht moest doen. Daarna moest ik een kwartier pauze houden. Dat advies heeft mij toen goed geholpen. Ook maak ik nu vaak online proefexamens.”

Zelf uitvogelen 

Voor Yari is het werk in het grote warehouse van Van Reenen Transport uitdagend genoeg. Hij werkt twee weken op het crossdock en één week als orderpicker. Die afwisseling vindt hij prima. “Twee weken heb ik avonddienst en houd ik mij bezig met laden en lossen van vrachtwagens. Daarna is het fijn om weer dagdiensten te draaien in het warehouse.

Yari vindt het fijn dat hij zijn collega’s om advies kan vragen. “Bij sommige opdrachten van school heb ik echt hulp nodig van chauffeurs of de warehousemanager. Ik ben soms wel eigenwijs en wil het dan zelf uitvogelen. Als het dan mis gaat, leer ik daarvan. Bij Van Reenen Transport mag ik fouten maken.”

C-rijbewijs

Voor Yari is het klip en klaar: na het behalen van zijn BBL-diploma Logistiek Medewerker gaat hij zijn vrachtwagenrijbewijzen halen. De opleiding die hij nu doet, ziet hij zeker niet als verspilde tijd: “Als chauffeur is het goed te weten hoe het er in een warehouse aan toe gaat.” Of Yari na het behalen van zijn diploma Logistiek Medewerker doorgaat met de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer, weet hij nog niet. “Misschien ga ik wel op eigen kracht mijn C-rijbewijs halen. Want het is mijn droom om chauffeur te worden.”


Uit het STL-rapport

“Yari is een positieve, vriendelijke jongen die zich op een prima manier inzet bij het bedrijf en op school. Hij zal niet snel opgeven of klagen over het werk. Is vrolijk en een goede teamspeler. Hij doet goed mee met het werk en werkt hard en gedisciplineerd.”


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *