Omgaan met stress

“Als je ergens geen invloed op hebt, moet je het naast je neerleggen”

Thuis, in het weekend, was de 40-jarige Paul Schlepers relaxed. Maar in de loop van de werkdag liep de stress snel op. De routes die hij met zijn vuilniswagen reed, waren te lang. Gevolg: irritaties, spanning én een hoge bloeddruk. Dat moet anders, dacht Paul. Een coach hielp hem de knop om te zetten.

Paul Schlepers – 40 jaar – woont in Bergentheim (Overijssel) – werkt bij Remondis – rijdt op de vuilniswagen, een zijlader

Zomer vorig jaar doet Paul via zijn werkgever Remondis mee aan het Periodiek Medisch Onderzoek van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Op het moment dat hij zich meldt voor de keuring, weet hij diep vanbinnen al dat het niet goed zit. De laatste tijd heeft hij op het werk vaak stress. Terwijl hij juist voor dit werk gekozen heeft vanwege de regelmaat en de mooie werktijden. Vanaf zijn achttiende is hij chauffeur, waaronder ook een paar jaar in het internationaal transport. Door te kiezen voor de zijlader, weet hij dat hij ’s avonds niet laat thuis is. Maar van lieverlee zijn de routes langer geworden.

De druk neemt toe. Gevolg: stress! “Tien jaar geleden kwam ik al eens thuis te zitten met een burn-out. De laatste tijd voelde ik weer: dit gaat de verkeerde kant op. De routes waren op de kop gegooid, ik kreeg het niet meer gedraaid in de normale werkuren. Toen ik voor die herkeuring moest, merkte ik dat ik vol stress zat. Het verbaasde me niets dat dit ook de conclusie was van de keuringsarts, die aangaf dat mijn bloeddruk te hoog was.”

Cirkel van betrokkenheid

Onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ besluit Paul in te gaan op de uitnodiging voor een gesprek met een coach. Deze vertelt hem over het principe van de cirkel van betrokkenheid. Oftewel: als je ergens geen invloed op hebt, moet je het naast je neerleggen.

“Dat klinkt makkelijker dan het is. Ik ben best wel perfectionistisch, dus iets naast me neerleggen is voor mij nog niet zo makkelijk. Sommige collega’s liepen ook op hun tenen. We zijn eigenlijk meer kameraden, hebben een hartstikke leuke club. Dus we hebben er samen over gepraat dat de werkdruk hoog was. Ook hebben we het bij de planning aangegeven. Maar vooral die gesprekken met de coach waren voor mij een eyeopener. Ik probeer zaken waar ik zelf niets aan kan veranderen nu meer los te laten.”

Terug naar oude baan

Paul probeert het afgelopen half jaar niet alleen meer los te laten, maar heeft ook nog een tijdelijke switch gemaakt. Hij zegt zijn baan op en gaat op de kraanauto rijden bij een ander bedrijf. Daar maakt hij ondergrondse containers leeg en valt hij in op wagens van zieke collega’s. Al snel merkt hij dat dit niet voor hem is weggelegd, het werk is te onrustig. Na drie maanden besluit hij terug te gaan naar zijn oude werkgever.

“Al toen ik mijn ontslag indiende, zeiden ze dat de deur altijd open zou staan voor mij. Ik dacht dat ik van dat andere werk meer rust kreeg, maar het tegenovergestelde gebeurde. Mijn oude werkgever reageerde super. Ik kreeg weer een vast contract met een eigen auto en mijn eigen routes. En die zijn nu korter.”

 

Herindeling van de routes

Op dit moment zit Paul weer lekkerder in zijn vel. Hij heeft een keer of zes met de coach gesproken. Over een maand of drie laat Paul weten hoe het dan met hem gaat. Voor zijn hoge bloeddruk slikt hij nu medicijnen. Ook gaat hij af en toe wandelen. En de gesprekken met de planning op zijn werk hebben eveneens geholpen. Resultaat: een herindeling van de routes, die nu wel goed te berijden zijn.

“Dankzij de tips van de coach weet ik dat ik me niet overal mee moet lopen bemoeien. Het loslaten heeft me wel geholpen. En als het met je gezondheid beter zit, voel je je ook meer gemotiveerd. Er is iets structureel veranderd in mijzelf. Je kent dat gezegde wel hè: Het gras bij de buren is altijd groener. Dat dacht ik ook even. Maar nu waardeer ik meer wat ik heb.”

 


Hoe ga jij om met werkstress?

Druk, druk, druk… Zeker in transport en logistiek kan de werkdruk behoorlijk oplopen. Als vrachtwagenchauffeur, planner of logistiek medewerker heb je werkzaamheden die je op tijd moet afronden. Dat werk belast je, zowel fysiek als mentaal. Als de werkdruk te groot wordt, kun je daar veel last van krijgen.  STL kan je helpen om werkstress te voorkomen. Check voor handige tips en meer info: stl.nl/wegmetstress

Hoe zorg jij ervoor dat je niet overbelast raakt?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *