Grote plannen

Hoe het verder ging met… Peter van Caulil

“Met zen de weg op” luidt de kop boven een opvallend verhaal in TON 76. Peter van Caulil vertelt hoe zen hem rust in zijn hoofd en werk brengt. Als zenleraar wil hij die ervaring delen, bijvoorbeeld met collega-chauffeurs. Het loopt niet helemaal zoals gehoopt.   

Om bij het huisje van Peter van Caulil te komen, moet je over een onverhard weggetje. Sinds vorig jaar woont hij aan de rand van een bos. “Dit kleine huisje is precies wat ik zocht. Van een kennis hoorde ik dat het te huur stond. Ik heb na mijn scheiding een tijd bij mijn stiefmoeder gewoond. Dit houten huisje in het bos is mijn paradijsje. Ik heb er grote plannen mee.” 

Veel gebeurd

Sinds Peter vier jaar geleden over zen in TON vertelde, is er veel gebeurd. Hij lijkt rust gevonden te hebben, als hij zen ontdekt. Hij start met een opleiding voor zenleraar, terwijl hij nog steeds internationaal rijdt. “Onderweg ventileerden collega’s al hun problemen. Ik kan goed luisteren. Maar als we elkaar later op een feestje tegenkwamen, maakten ze grapjes over mij met mijn zen.” Bij zijn werkgever JLN Transport zou hij mentorchauffeur worden. Het loopt anders. “Elke ochtend om half vier begon mijn werkdag. Voor mijn collega’s was ik een soort van klaagmuur.” Een cursus mentorchauffeur zit er op dat moment niet in. En dan wordt het Peter allemaal te veel. 

Niet zen

Als hij zijn diploma voor zenleraar heeft behaald, voelt hij zich helemaal niet meer zen. “55 uur jachten en jagen op de wagen, dat wilde ik niet meer. Ik kreeg een burn-out en raakte in een depressie.” Ondertussen is het voor Peter duidelijk dat zijn huwelijk na dertig jaar niet meer werkt. De scheiding gaat in goed overleg; ze verkopen het huis met overwaarde. Dat geeft Peter de financiële ruimte om uit te zoeken wat hij echt wil. 

Pelgrimstocht

Zijn burn-out blijkt hardnekkig. “Twee weken werken en dan zat ik er weer doorheen. Toen zag ik een film, ‘The way’, over een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Dat raakte een snaar. Ik ga die tocht lopen, dacht ik, want anders zit ik maar voor de televisie bier te drinken.” In september 2020 trekt Peter zijn wandelschoenen aan en begint hij in Breda zijn pelgrimstocht. Als in november Frankrijk een strenge lockdown gaat, strandt zijn reis bij Mont-de-Marsan, zo’n 150 kilometer voor de Spaanse grens. 

 

 

Niet fulltime

Terug in Nederland trekt hij in bij zijn stiefmoeder. Het is voor Peter duidelijk dat hij niet meer fulltime aan de bak wil. “Voor JLN Transport werk ik nu alleen in de weekenden. Dan heb je toeslag. Meer werken wil ik niet. Bij JLN Transport proberen ze dat wel, maar ik stap op als ze moeilijk gaan doen. Er is meer in het leven.” Op aanraden van een loopbaancoach van STL begint hij met subsidie van Pitstop* aan een opleiding tot coach.

“Mijn droom is om transportcoach te worden. Ik wil mensen zelf hun antwoorden helpen vinden, zodat de kwartjes kunnen vallen. Ik zoek nu nog mensen die ik kan coachen, zodat ik de opleiding kan afronden. Ik heb een trailer gekocht, waarmee ik het land in wil als Transportcoach.”

Mannencirkels

Met het boshuisje heeft Peter ook grote plannen. Daar wil hij mannencirkels gaan organiseren. “Afgelopen jaar ben ik naar de European Gathering of the Brotherhood geweest. Dat was geweldig, met alleen maar broeders. Samen helemaal man zijn. Er waren daar zweethutceremonies, een vuurloop en drumcirkels. Zo kwam ik op het idee om hier in het bos mannencirkels te gaan organiseren. Het voelt als mijn missie om mannen weer in hun kracht zetten.” En zijn pelgrimstocht naar Santiago? Die maakt Peter af zodra het klaar is met alle coronamaatregelen. 

 


Wie: Peter van Caulil
Leeftijd: 54 jaar
Woonplaats: Galder
Beroep: 31 jaar chauffeur; zenleraar’ coach in opleiding
Bedrijf: JLN Transport in Etten-Leur

zenchauffeur.com & transportcoach.online

* Ook een opleiding volgen met subsidie? Kijk je op stl.nl/opleiding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *