Chauffeursambassadeur op TikTok

Op de cover

Badraaf2020. Zo heet Jorn van Hooft op TikTok. 50.000 volgers heeft hij inmiddels. Dat is veel, heel veel voor een vrachtwagenchauffeur. Jorn post filmpjes over zijn werk. En daar heeft hij een bedoeling mee. Hij is een soort ambassadeur van het chauffeursvak.

Hoe komt een 44-jarige vrachtwagenchauffeur op TikTok terecht?

“Sinds anderhalf jaar rijd ik op een LZV. Daarmee is ook mijn TikTok-verhaal begonnen. Want ik wilde voor mijn zoontje Quinn een filmpje opnemen, bij Jumbo in Beilen, tijdens het achteruitrijden. Maar ik was nog echt old-school, belde nog met een ouwe Nokia. Toen zag ik een uitnodiging die mijn vriendin voor de verjaardag van Quinn had gemaakt. Dat was een prachtig filmpje, met allerlei toeters en bellen. Hoe heb je dat gedaan, wilde ik weten. ‘Nou, gewoon, op TikTok.’ Ik zei: Als je me nou je oude smartphone geeft, kan ik in Beilen een filmpje voor Quinn maken. Zo gezegd, zo gedaan. Maar ik was me niet bewust dat het dan ook meteen online zou staan. Het werd meer dan 10.000 keer bekeken.”

Maar TikTok is toch alleen voor kinderen?

“Nee hoor, TikTok is niet meer alleen iets voor kinderen. Er zitten nu ook veel ouderen op. TikTok is eigenlijk op een creatieve manier in zeven seconden iets vertellen. Je moet proberen de aandacht van kijkers vast te houden. Naast filmpjes over mijn werk doe ik ook typetjes, bijvoorbeeld de stageloper. Dan zie je iets wat in het echt ook kan gebeuren, alleen dik ik het wat aan. Er zullen best wel mensen zijn die het kinderachtig vinden. Maar ik krijg eigenlijk alleen gemoedelijke reacties, terwijl er op TikTok toch ook veel haat is.”

Waarom post je die filmpjes over je werk?

“Ik wil laten zien dat het chauffeursvak de moeite waard is. Er is een enorm tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Veel te weinig jongeren kiezen nog voor het transport. Ze krijgen denk ik geen goed beeld van het werk en van wat er allemaal mogelijk is. Ik vind dat de oudere generatie nogal eens de jeugd ontmoedigt. Ze zeggen dat het vroeger allemaal beter was. Zal best, maar de wereld is veranderd. Als je nu een manneke van vijftien een tachograafschijf in handen geeft, zal hij denken dat het een parkeerkaart is. Geen probleem, toch? We hebben nu een andere manier van werken. Ik wil de realiteit laten zien, hoe het in het echt is. En dus ook dat je niet meteen op een mooie, dikke auto zult rijden.”

Wat maakt het vak voor jou de moeite waard?

“Vooral de vrijheid. Dat je in je auto stapt en als je dan na vijf minuten al honger hebt, je gewoon bij een pomp stopt om een broodje te halen. Of dat je als je moe bent een half uurtje op je bed gaat liggen. En je kunt urenlang bellen met wie je maar wilt, als je het maar handsfree doet. Iemand die in een loods werkt of op kantoor, kan dat allemaal niet. Nee, ik houd gewoon van mijn vak en ben er nog steeds enthousiast over.”

Wilde je zelf als kind ook al op de vrachtwagen?

“Ik was wel gek op vrachtwagens en auto’s, maar wilde eigenlijk voetballer worden. Daar was ik ook best goed in, maar van mijn ouders moest ik studeren. Ik ben de IVA gaan doen, de opleiding tot autoverkoper. Maar ik haatte school vanaf de eerste dag dat ik erop zat. Ik heb het een jaar volgehouden en toen moest ik eraf. Op dat moment heb ik mijn eigen weg gekozen en ben ik de chauffeursopleiding gaan volgen. Vanaf het begin had ik het helemaal naar mijn zin. Ik heb bij een aantal verschillende transportbedrijven gewerkt. Veel op het buitenland gereden. Dat was toch wel het allermooiste. Totdat mijn kinderen kwamen. Aan Quinn en Jayda ben ik helemaal verknocht en ik wil er voor ze zijn.”

Wat vindt je werkgever van zijn TikTokkende chauffeur?

“In het begin heb ik een paar keer een filmpje van TikTok moeten halen, omdat er klanten in te zien waren. Maar intussen zien ze dat het effect heeft en dat ik heel veel volgers heb. Nu staat mijn werkgever er helemaal achter. Ze ondersteunen mij in mijn streven om het chauffeursvak te promoten.”

@badraaf2020 Vrachtwagen is echt hoog🤔🥳 #tiktokchauffeur #trending #hubo #volgers #xzbca #voorjou #fy #4u #humor #grapje #hoog #klein ♬ original sound – alicyn 😉


Jorn van Hooft – 44 jaar – woont in Rijen – is 25 jaar vrachtwagenchauffeur – werkt sinds 2014 bij Zandbergen Transport in Tilburg – rijdt sinds anderhalf jaar LZV – heeft 22 jaar een relatie met Eefje – ze hebben twee kinderen: Quinn van 6 jaar en Jayda van 8 maanden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *