Lezersvraag: porties bij wegrestaurants

Theo van de Loo (48) uit Oirschot belt TON met een kwestie. Geen groot probleem, maar toch een zaak waaraan hij zich ergert. Namelijk: de porties bij wegrestaurants. Die zijn vaak aan de maat, dus zal er nogal eens wat weggegooid worden. Zeker als Theo aanschuift. Want de chauffeur van Van Kemenade in Best heeft een ‘gastric bypass’. Dat is een soort maagverkleining, waardoor hij maar heel weinig kan eten. Op de foto’s zie je links wat hij op zijn bordje krijgt en rechts wat hij moet laten staan.
Die ‘gastric bypass’ heeft Theo omdat hij aan suikerziekte leed, van het type B. Met daarbij ook nog eens zwaar overgewicht. “Ik heb van alles gedaan om gewicht kwijt te raken”, zegt Theo, “maar dat lukte gewoon niet. Op een gegeven moment was de medicatie zo drastisch hoog, dat ik er last van kreeg.” Dus koos hij voor opereren. “Een dikke week na de operatie hoefde ik al geen medicijnen meer te slikken. En in tien weken tijd was ik tweeëntwintig kilo kwijt. Het is alsof ik twintig jaar jonger ben.”
Maar nu de kwestie van de porties. In de meeste wegrestaurants houden ze geen rekening met mensen zoals Theo. “Ik kan maar een heel klein beetje eten, dat zeg ik ook altijd. Maar meestal krijg ik toch een overvol bord.” Het gaat Theo er niet om dat hij minder wil betalen. Hij vindt het gewoon jammer dat er goed eten wordt weggegooid. En hij weet dat er veel meer chauffeurs zijn die een maagverkleining hebben.

(De foto is gemaakt bij restaurant Frederikshaven in Uffelte, waar Theo wél een kleine portie kan bestellen.)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *