In de prijzen! Beste praktijkopleider 2022

Prijsuitreiking beste praktijkopleider

 

John, Frank, Arjanne en Donovan waren stuk voor stuk blij verrast. Ze zijn de winnaars van de verkiezingen beste praktijkopleider, beste leerbedrijf Transport en Logistiek 2022 en STL-talenten. TON was erbij toen deze kanjers in het zonnetje werden gezet.

Beste praktijkopleider 2022
Beste leerbedrijf Transport en Logistiek 2022
STL-talenten 2022


Beste praktijkopleider Transport en Logistiek 2022:

  1. John van Akkeren – Mepavex uit Bergen op Zoom
  2. Anita de Groot – Driessen Speciaal Transport uit Horst
  3. Patrick Redmeijer – Bidfood uit Groningen

 

In de vergaderzaal van Mepavex Logistics hebben een aantal collega’s en leerlingen zich verzameld om bij de prijsuitreiking te zijn. Zodra juryvoorzitter Gabby Delhaas het verlossende woord heeft gesproken, klinkt er applaus.

Meer dan alleen omdat het moet

John van Akkeren – 45 jaar – woont in Wouw – werkt sinds 24 jaar bij
Mepavex Logistics
in Bergen op Zoom, onderdeel van de Belgische
logistieke dienstverlener H. Essers – heeft ook een eigen
transportbedrijf – is opleidingscoördinator en praktijkopleider –
heeft in totaal zo’n 200 leerlingen begeleid

Normaal gesproken is John van Akkeren niet op zijn mondje gevallen, maar nu weet hij toch even niet wat hij moet zeggen. Dat hij de winnaar is van de verkiezing beste praktijkopleider had hij niet verwacht. Voor zijn collega’s en leerlingen is het geen verrassing. “John is gewoon de beste! Deze prijs heeft hij hartstikke verdiend”, zegt BBL-leerling Anne van Tillo.

 

Kers op de taart

John straalt. Dat zijn 15 BBL-leerlingen hem hebben opgegeven voor de verkiezing, is voor hem de kers op de taart. “Ik ben helemaal overdonderd. Ik vond de nominatie voor beste praktijkopleider al zo’n eer!” In 2010 was Mepavex Logistics al gekozen tot het beste leerbedrijf. Ook toen was John praktijkopleider van BBL-leerlingen. “Deze prijs is veel persoonlijker. Dat mijn leerlingen zo lovend zijn over mij, doet mij heel veel.” John heeft in zijn lange carrière bij Mepavex Logistics meer dan 200 leerlingen opgeleid. ”Ik heb nu leerlingen in het bedrijf waarvan ik de vader nog heb opgeleid. Dat is toch mooi!”

 

30 seconden

Als kleine jongen ging John als het even kon met zijn vader mee. Die werkte als chauffeur bij Bartels Grondwerken. “Meewerken deed ik van jongs af aan. Zo heb ik het vak geleerd.” In Rotterdam volgde hij een hbo-studie logistiek en economie. ”Bartels heeft alle grondwerk voor dit bedrijventerrein gedaan. We hebben dertien loodsen en die beslaan een groot gebied. Toen ik stage moest lopen, zei Janus Bartels tegen mij dat ik bij Mepavex moest aankloppen, want dat was een goed bedrijf. Na een gesprek van 30 seconden met de toenmalige directeur kon ik beginnen. Ik ben nooit meer weggegaan.”

 

Passie

John geniet van het begeleiden van leerlingen en van het werken in de logistiek- en transportsector. Dat zoekt hij ook bij zijn leerlingen. “In het eerste gesprek vraag ik de leerlingen altijd waarom ze hier willen werken. Als ze zeggen ‘omdat het moet’, vallen ze af.” Vaak weten jongeren niet wat het werk inhoudt. Om erachter te komen wat een leerling wil, laat John ze een dag meelopen. “Ik laat ze dan alles zien, ook de dingen die minder leuk zijn. Als ze daar niet op afknappen, zijn ze welkom.”

 

NieuwsgierigIedereen die wil werken in de logistiek- of transportsector mag zich melden bij John. “Een tijdje geleden kwam een jongen bij mij langs die nieuwsgierig was naar de blauwe warehouses waar hij altijd langs fietste. Hij wilde weleens weten wat we daar deden. Ik heb hem een dag mee laten lopen. Nu heeft hij zijn diploma. Hetzelfde geldt voor een meisje dat op de afdeling verkoop werkte. Ze wist niets van logistiek. Binnen drie maanden slaagde ze met drie tienen voor Logistiek Medewerker (BBL niveau 2). “Daar doe ik het voor!”

 

“Ik ben helemaal overdonderd door de prijs”

 

Inleven

Het belangrijkste van begeleiden is volgens John het kijken naar de persoonlijke situatie van de leerling. “Je moet ze niet zien als een groep. Ik leef mij in in elke leerling. Iedereen is anders en heeft ook andere begeleiding nodig.” Van John mogen zijn leerlingen fouten maken. Hij gooit ze soms ook in het diepe als hij denkt dat dat goed is voor de leerling. “De jeugd moet je niet aan het handje nemen. Ze kunnen veel meer dan we denken. En fouten maken, daar leren ze van.”

 

Geheim

Zijn leerlingen weten wel waarom John de prijs voor beste praktijkbegeleider heeft gewonnen. Anne van Tillo (20), die de BBL-opleiding volgt tot logistiek supervisor, zegt: “John staat altijd voor je klaar. Ik leer veel van hem. Hij is mijn inspirator.” Rick de Rooij (17) doet de BBL-opleiding tot chauffeur wegvervoer en heeft van John vooral geleerd door te zetten. En voegt daaraan toe: “John kan een goede grap waarderen.” Issa Mohamed (19) vertelt dat John in goede en slechte tijden naast je staat. “Hij helpt je altijd. En hij doet niets zonder je toestemming. John kun je vertrouwen en dat vind ik heel belangrijk.”

 

Academie

De droom van John is om een H. Essers-academie te starten op het terrein van Mepavex. Genoemd naar de Belgische stamvader. “Samen met andere transportbedrijven en het onderwijs in de regio lijkt mij dat de toekomst voor het BBL-onderwijs. Geen schoolbanken meer maar alles, dus ook theorie, leren in de praktijk. Ik maak mij daar hard voor!” Voor John is het klip en klaar dat het tijd is voor hybride onderwijs. Volgens hem is het huidige onderwijs te traditioneel en sluit het niet meer aan op de jeugd. “Jongeren willen niet meer in de schoolbanken zitten, maar leren op de werkvloer.”

 


De nominatiefilm van John:

 


Over de verkiezingen

Leren in de praktijk is een onmisbaar onderdeel van de opleiding voor de 500.000 mbo-studenten in ons land. Om het belang daarvan te onderstrepen heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de verkiezingen ‘beste leerbedrijf’ en ‘beste praktijkopleider’ ingesteld. Voor de sector transport en logistiek worden deze verkiezingen georganiseerd door Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). De uitvoering van de organisatie van de verkiezingen komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen en is mogelijk gemaakt dankzij SOOB.

Het beste leerbedrijf wordt bepaald door een vakjury die op bezoek gaat bij de bedrijven. De beste praktijkopleider wordt via een stemwebsite bepaald door een publieksjury.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *