In de prijzen! Beste leerbedrijf 2022
.
Prijsuitreiking beste leerbedrijf transport en logistiek
John, Frank, Arjanne en Donovan waren stuk voor stuk blij verrast. Ze zijn de winnaars van de verkiezingen beste praktijkopleider, beste leerbedrijf Transport en Logistiek 2022 en STL-talenten. TON was erbij toen deze kanjers in het zonnetje werden gezet.
Beste praktijkopleider 2022
Beste leerbedrijf Transport en Logistiek 2022
STL-talenten 2022
Beste leerbedrijf 2022
- Grando Logistics uit Oisterwijk
- Combex Bouwlogistiek uit Eastermar
- Duijghuijzen Internationale Expediteurs B.V. uit Beuningen
Frank van Griendt ziet een aantal onbekende mensen op het terrein van Grando Logistics in Oisterwijk. Meteen bekruipt hem het gevoel dat hij misschien wel de winnaar is van de verkiezing beste leerbedrijf 2022. Even later staat hij tussen zijn personeel in het warehouse te luisteren naar de speech van juryvoorzitter Gabby Delhaas. Als zij de titel beste leerbedrijf uitspreekt, dringt het echt tot hem door: Grando Logistics heeft gewonnen.
SUPERTROTS
Drieëndertig jaar geleden was Frank van Griendt zelf een BBL-leerling. Nu is zijn bedrijf Grando Logistics winnaar van de verkiezing beste leerbedrijf 2022. “Dat had ik niet verwacht, want er zijn heel veel goede leerbedrijven. Het is daarom ook een eer en een erkenning dat wij iets goeds doen voor de toekomst van de logistiek.” Zijn twee zoons, vrouw en medewerkers zijn supertrots op Frank. Bij het aansnijden van de taart schiet met een luide knal de confetti het warehouse in en klinkt luid gejuich.
DIVERS PERSONEELSBESTAND
Het personeel van Grando Logistics is divers. Juryvoorzitter Gabby Delhaas meldt in haar speech: “Ik heb vernomen dat zelfs iemand met een enkelband welkom is bij jullie.” Frank knikt bevestigend: “Na een goede en zorgvuldige screening zou iemand met een strafblad bij ons kunnen komen werken. Wij kijken niet naar uiterlijk of afkomst, maar naar wat iemand kan en wil.” Als voorbeeld geeft Frank de bedrijfsfilm die deze ochtend is gemaakt. Daarvoor had de regisseur vijf verschillende types nodig. “Die hebben wij gewoon in huis.
Bij ons werkt jong, oud, man, vrouw, adhd’er, statushouder, noem maar op. Een heel divers personeelsbestand. We hebben hier drie dingen die belangrijk zijn bij ons personeel: eerlijkheid, respect voor elkaar en je voor de volle honderd procent inzetten voor het bedrijf. Als ik dat zie bij iemand, dan is hij of zij welkom.”
137 LEERLINGEN
Frank nam 21 jaar geleden de logistieke tak van Grando over. Zijn eerste personeelslid was een BBL’er die nog steeds bij hem werkt. In de afgelopen 21 jaar heeft Grando Logistics zo’n 137 leerlingen begeleid. Van de 40 personeelsleden zijn er twaalf
bij Grando Logistics als BBL’er begonnen. “Elke leerling heeft zijn eigen droom. Als een goede leerling na zijn leertijd bij ons weggaat om zijn droom te volgen, dan vind ik dat jammer – ik had hem graag gehouden.”
ENERGIE
Toen Frank zelf als leerling kraanmachinist bij een leerbedrijf werkte, was er nog niet veel aandacht voor begeleiding. Dat is nu anders. “Een BBL’er is er niet om te vegen en andere rotklussen te doen, maar om het vak te leren. We hebben hier vier praktijkopleiders en zo’n tien leerlingen.” De praktijkopleiders volgen één keer in de drie jaar een training of cursus, zodat ze leerlingen goed kunnen begeleiden.
De tip van Frank voor andere leerbedrijven is simpel: “In het begin moet je veel energie en tijd steken in het begeleiden van jongeren. Zo leren ze het vak het beste. Zo’n intensieve begeleiding betaalt zich uit. Want daarna zijn onze BBL’ers gewaardeerde collega’s. Als ze er niet zijn omdat ze naar school moeten of vakantie hebben, dan worden ze gemist.”
DYNAMISCH VAK
Volgens Frank weten veel jongeren niet wat logistiek inhoudt. “Maar als ze ermee in aanraking komen, merken ze dat het een heel dynamisch vak is.” Jongeren zijn het liefst praktisch bezig. School en theorie vinden ze maar lastig, is de ervaring van Frank. “Theorie is belangrijk. Ik probeer ze te motiveren door ze voor te rekenen dat ze slechts 39 dagen naar school moeten.” Frank steekt zelf ook veel energie in zijn leerlingen. Drie keer per jaar gaat hij met ze mee naar school voor overleg met hun leraren. “Dat hun docent erbij is, vind ik belangrijk. En natuurlijk ben ik erbij als onze BBL’ers hun diploma krijgen.”
GROOT HART
En wat vinden de BBL’ers zelf van hun leerbedrijf? Voor Jimi Willebrands (21) is het duidelijk. Hij wil er na het behalen van zijn diploma chauffeur wegvervoer graag blijven werken. “Door corona en online lessen heb ik het helaas niet in twee jaar gehaald. Thuis waren er ook problemen. Maar Frank helpt je ook buiten het werk om. Hij heeft een luisterend oor en een heel groot hart.”
Ook Nathan van Grinsven (19) heeft Frank hoog zitten. “Zo’n drie maanden geleden wilde ik stoppen met de opleiding voor logistiek teamleider. Ik was klaar met school. Frank heeft mij gemotiveerd om door te zetten. In december heb ik mijn diploma.” Sjors Stalpeters (18) begrijpt Nathan goed en vult aan: “Ik spijbelde veel en was maar 60 procent aanwezig op school. Werken vind ik veel leuker. Met Frank heb ik toen de afspraak gemaakt dat ik geen schooldag meer zou missen. Daar heb ik mij aan gehouden.” Als het aan Sjors ligt, blijft hij bij Grando Logistics. “Het is hier leuk werken. Er heerst een goede sfeer. Ik heb fijne collega’s en er is genoeg te doen.”
De nominatiefilm van Grando Logistics:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!