Zorgvuldig manoeuvreren – Veiligste Chauffeur van Nederland

Jelger Miedema is Veiligste Chauffeur van Nederland

Heeft hij het goed gedaan? Tijdens de competitie Veiligste Chauffeur van Nederland heeft Jelger Miedema (21) geen idee. “Ik weet alleen dat ik geen pionnen heb geraakt.” Hij is dan ook blij verrast als hij de winnaar blijkt te zijn. De jury oordeelt dat Jelger een uitstekende voertuigbeheersing heeft. “Met pure controle maakte hij constant de goede keuzes.”

Zestien beroepschauffeurs zitten aan het ontbijt op het TT Circuit Assen. Straks vindt de finale plaats. De spanning is voelbaar: sommige chauffeurs krijgen geen hap door hun keel. Toch is de sfeer gemoedelijk en geven de collega’s elkaar nog wat tips. 

Ongeval met gevaarlijke stoffen

Het is een intensieve ochtend. De deelnemers krijgen vier rij-opdrachten: achterwaarts een rotonde nemen met een kastentrailer over de blinde kant. De combinatie moet zonder afzetpionnen te raken terug in het parkeervak. Dan volgt het rijden over een bochtig en krap parcours met een gestuurde dieplader. Ook hier is het zaak geen afzetpion te raken. Tot slot is er een ongeval in scène gezet door de brandweer uit Assen. Tijdens het lossen is iemand bekneld geraakt tussen gevallen lading met gevaarlijke stoffen. De chauffeur moet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen, eerste hulp verlenen en de hulpdiensten goed informeren. 

Strijd om de titel

Rob van der Hoek, Jelger Miedema en Richard Pieters blijven als besten over. Na de lunch strijden zij met een losse trekker om de titel. De finale is een combinatie van de rij-elementen uit de ochtendproeven. De drie chauffeurs leggen het parcours gelijktijdig af. De jury beslist: Jelger is de beste. Hij ontvangt de loodzware TVM Award en mag zich de Veiligste Chauffeur van Nederland noemen. 

Scheef achter de trekker

Jelger kan het nog bijna niet geloven: “In de cabine ben je helemaal op jezelf gefocust tijdens de competitie. Hoe anderen het doen weet je op dat moment niet. Ik wist alleen dat ik geen pionnen heb geraakt.” Wat vond Jelger het lastigste onderdeel? “Het rijden met de dieplader. De stuurassen van de trailer waren op een vervelende manier afgesteld, waardoor de trailer scheef achter de trekker liep.” 

Vakbeheersing

De prijs is voor Jelger een bewijs dat hij zijn vak goed beheerst. “Een deel van het jaar rijd ik pioenrozen en tulpen van kwekers naar veilingen in Nederland. Dan moet ik regelmatig in het donker op een krap laadadres achteruit. Hierdoor ben ik gewend om zorgvuldig te manoeuvreren.” Veilig rijden betekent voor Jelger: goed opletten en rustig blijven. “Als je druk bent in je hoofd, is de kans op fouten groter.” 


Dit zijn alle winnaars

1 Jelger Miedema (21) uit Kreileroord, J. Miedema Transport
2 Richard Pieters (37) uit Hoogeveen, tankdivisie Schenk
3 Rob van der Hoek (28) uit Oostvoorne, Van der Hoek transport

de drie finalisten v.l.n.r. Richard Pieters, Jelger Miedema en Rob van der Hoek.


Het NK Veiligste Chauffeur is het hoogtepunt van de TVM Awards, de naam van het veiligheids­programma van TVM verzekeringen. Belangrijkste doel van deze competitie is veiligheidsbewustzijn creëren. De competitie wordt sinds 2018 georganiseerd. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *