Voorkomen doe je samen

Gezond en veilig werken. Dat is heel kort samengevat waar Kelly Post zich mee bezighoudt. Kelly is preventiemedewerker bij AB Texel Group. “Sommige collega’s reageren weleens sceptisch. Maar de meesten zijn positief. Ze zien dat ik echt iets doe aan hun veiligheid.”

 

Naam: Kelly Post

Leeftijd: 29 jaar

Woonplaats: Emmeloord

Functie: preventiemedewerker

Bedrijf: AB Texel Group

 

Drie jaar is Kelly nu preventiemedewerker bij AB Texel Group. “Ik werkte op de HR-afdeling hier in Lelystad. Een collega van mij hield zich al bezig met de Arbowet en met preventie. Omdat het belang van het werk van preventiemedewerker toeneemt en ons bedrijf steeds groter wordt, hielp ik haar mee. Toen die collega ergens anders ging werken, heb ik al haar taken overgenomen. Omdat het inmiddels zoveel werk geworden was, is dat nu mijn fulltimebaan. En het bevalt me uitstekend.”

 

Gedegen training

Preventiemedewerker word je niet zomaar. De ondernemingsraad moet akkoord gaan en je hebt een gedegen training nodig. Kelly heeft een cursus gevolgd bij Sectorinstituut Transport en Logistiek. Ook nu nog heeft ze regelmatig contact met arbodeskundigen van het sectorinstituut om lastige vraagstukken te bespreken. “De cursus is een heel goede basis. De rest leer je al doende en door heel veel te lezen. Maar de praktijk is toch het belangrijkste. Ik heb de mensen van de werkvloer ook nodig om met passende oplossingen gezondheidsrisico’s te voorkomen of beperken.”

 

Risico’s in beeld

Belangrijk onderdeel van Kelly’s werk is de zogenoemde Risico-inventarisatie en evaluatie (RI & E). Dit document is wettelijk verplicht voor alle werkgevers. Het brengt alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen een bedrijf in kaart. Aan de hand van deze inventarisatie adviseert Kelly per risico wat er gedaan moet worden om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Gehoorbescherming verplicht

Kelly geeft een voorbeeld uit de praktijk “Stel: in een loods staan machines die lawaai maken. Ik moet dan via een geluidsmeting bepalen om hoeveel decibel het gaat. Als het geluid meer dan 80 decibel is, ben je als werkgever verplicht gehoorbescherming aan te bieden. En als werknemer krijg je dan het advies die gehoorbescherming ook te gebruiken. Bij 85 decibel of meer ben je verplicht de gehoorbescherming te dragen. Want de zorg voor een gezonde en veilige werkplek is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer. Een werknemer moet adviezen opvolgen en heeft ook de verantwoordelijkheid om risicovolle situaties te melden. Met zo’n melding kan ik weer aan de slag.”

 

Actief meedenken

Bij het creëren van een veilige werkplek komt heel wat kijken. Zo heeft Kelly onlangs het chauffeurshandboek geactualiseerd. Ze doet de ongevallenregistratie. En ze zorgt ervoor dat de bedrijfshulpverlening (bhv) op alle locaties van AB Texel Group in Nederland goed geregeld is. Maar medewerkers kunnen zelf ook veel doen aan het creëren van een veilige werkplek. Een voorbeeld is de LMRA, de Laatste Minuut Risico Analyse. Kelly: “Voordat een chauffeur ‘s morgens met zijn werk begint, kan hij in zijn hoofd al een soort afvink-lijstje langslopen. Heb ik alles wat ik nodig heb om mijn werk veilig te kunnen uitvoeren? Is mijn vrachtwagen technisch in orde? Heb ik mijn persoonlijke beschermingsmiddelen bij me, bijvoorbeeld helm, veiligheidsvest, veiligheidsschoenen? Heb ik alle vereiste documenten? Ben ik fit en uitgerust? Dat zijn kleine dingen die je als medewerker kunt doen om jezelf bewust te maken van eventuele risico’s.”

 

Automatische piloot

Het is belangrijk om goed met elkaar in gesprek te blijven, stelt Kelly. Zo kun je ook tips uitwisselen. Tips die soms heel erg voor de hand liggen. Een voorbeeld: “Ik zie wel eens een chauffeur in de cabine stappen en in de snelheid slaat hij een trede over. Wat hij zich misschien niet realiseert, is dat zo de kans op een misstap, en daardoor verzwikking van de enkel, heel groot is. Als ik chauffeurs daarop aanspreek, zeggen ze dat ze het niet bewust doen. Het is een automatisme. En dat is begrijpelijk, want ongeveer 95 procent van de dingen die we dagelijks doen, gaat min of meer op de automatische piloot. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en met een verzwikte enkel kun je je werk niet uitvoeren.”

Geen politieagent

Toch haast Kelly zicht te zeggen dat ze beslist geen politieagent is die met het vingertje wijst. “Het gaat er mij om dat mensen bewust met veilig werken bezig zijn. Als iemand bijvoorbeeld geen veiligheidsschoenen draagt terwijl dat wel is voorgeschreven, vraag ik waarom. Vaak weet zo iemand dan helemaal niet dat die schoenen verplicht zijn. Of misschien staat het niet duidelijk aangegeven en dan moet ik daar iets aan doen.”

 

Je doet het samen

Zitten medewerkers wel te wachten op haar bemoeienis met hun werkzaamheden? “Ik merk dat sommige mensen wat sceptisch zijn. Maar de meesten zien dat ik werk aan een veilige en gezonde werkplek voor hen. En dat wordt erg gewaardeerd. Dat is belangrijk, want zoals ik al zei: ik heb de mensen uit de praktijk nodig om praktische oplossingen te vinden op eventuele risico’s. Veilig en gezond werken doe je namelijk samen.”

 


AB Texel Group

AB Texel Group is gespecialiseerd in het vervoer van aardappelen en andere losgestorte agrarische producten: meel, veevoer, (vloeibare) zuivel en gekoelde foodproducten. Bij AB Texel Group werken 1.950 medewerkers. Het wagenpark omvat ruim 1.250 trucks en 2.000 trailers. AB Texel Group rijdt in grote delen van Europa en heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

 


Ondersteuning preventiemedewerker

De Arbowet schrijft voor dat er bij elk bedrijf een preventiemedewerker moet zijn. Voor kleinere ondernemingen (tot maximaal 25 personeelsleden) mag dat de werkgever zijn; bij grotere bedrijven moet er iemand voor een aantal uren per maand worden aangesteld. Sectorinstituut Transport en Logistiek ondersteunt preventiemedewerkers. Remco Keus, adviseur preventie van het sectorinstituut, zegt het zo: “We verzorgen de opleiding van preventiemedewerkers en staan klaar met – kosteloos – advies. Je kunt met gerichte vragen over preventie bij ons terecht. Of je vraagt ons mee te kijken bij het maken van beleidsplannen voor veilig en gezond werken.”

Meer weten? stlwerkt.nl/waaromeenpreventiemedewerker

 


Toolboxen

Speciaal voor de bedrijfstak heeft Sectorinstituut Transport en Logistiek toolboxen ontwikkeld over veilig en gezond werken. Het zijn er 39, toegespitst op praktijksituaties. De onderwerpen gaan van spiegelafstelling tot beeldschermwerk en van lading zekeren tot veilig gedrag in het magazijn.

De toolboxen kunnen zowel individueel als in groepsverband gebruikt worden. Ze duren maximaal 15 minuten en je kunt ze overal en altijd bekijken via telefoon, laptop of tablet.

Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/toolboxen

De toolboxen zijn ontwikkeld in samenwerking met werknemers en werkgevers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *