STL-talenten Enthousiasme voor het vak

verkiezingen STL

Ze zijn gemotiveerd, leergierig en weten wat ze willen: een baan in het transport en de logistiek. Ook dit jaar waren er weer verkiezingen voor STL Talent Logistiek en Talent Transport.

De categorieën STL Talent Transport en STL Talent Logistiek zijn er voor veelbelovende BBL’ers. Uit de aanmeldingen worden per categorie twee of drie jonge BBL’ers genomineerd. De winnaars worden bepaald aan de hand van checklists die zijn ingevuld door de praktijkbegeleider, de mentor en de adviseur BBL.

Prijswinnaars Transport

‘Betrokken en gemotiveerd’

Kas Wagemakers 🛞 is 18 jaar 🛞 woont in Sprang Capelle 🛞 werkt bij Van der Linden Transport uit Waalwijk
🛞 tweedejaars BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer bij Yonder in Tilburg

Kas Wagemakers is supertrots: vorige week heeft hij zijn CE-rijbewijs gehaald. Deze week rijdt hij voor het eerst met een combinatie. “Nu ga ik nog een paar keer mee als bijrijder. Zo leer ik ons werkgebied en de klanten nog beter kennen. Af en toe rij ik zelf.”

Na de basisschool weet Kas niet wat hij wil worden. “Mijn vader was vroeger chauffeur. Ik ging af en toe met hem mee. Toch twijfelde ik eraan of ik wel chauffeur wilde worden.” Kas kan goed leren en gaat naar de havo. Maar studeren, daar heeft hij niets mee. Pas als Kas met de hakken over de sloot overgaat naar havo 4, weet hij het zeker: hij wil chauffeur worden. Met zijn overgangsbewijs van havo 3 naar 4 kan hij een BBL- of BOL-opleiding Chauffeur Wegvervoer volgen. “Ik heb nog even getwijfeld of ik BOL zou kiezen. Maar dan moet je vier dagen naar school en ik wilde liever vier dagen werken. Daarom koos ik voor de BBL-opleiding.”

Op de terminaltruck
Bij Van der Linden Transport begint Kas in het magazijn. Eén tot twee keer per week gaat hij met een chauffeur mee als bijrijder. “Elke keer ging ik met een andere chauffeur mee. Zo leerde ik mijn collega’s en onze klanten kennen.” Na het halen van zijn B-rijbewijs, krijgt Kas af en toe een spoedklus met een busje. Ook rijdt hij zo nu en dan op de terminaltruck op het terrein. Bij Van der Linden hebben ze drie bakwagens. Als Kas zijn C-rijbewijs haalt, mag hij soms alleen een rit maken. Voor een BBL’er zijn dat de mooie klussen.

Goed te doen
De BBL-opleiding vindt Kas goed te doen. “Alleen met Engels had ik wat moeite. Voor code 95 en de theorie kreeg ik dagcursussen. Omdat ik echt geïnteresseerd ben in het vak, ging het leren makkelijk. Ik heb bijna alles in één keer gehaald. Dat was wel anders op de havo. Voor mijn CE-rijbewijs ben ik helaas één keer gezakt.”

Droombaan
Kas rondt binnenkort zijn tweejarige BBL-opleiding af. Na de diploma-uitreiking blijft hij bij Van der Linden werken. Hij heeft al een contract. “Ik werk bij het meubeltransport. We leveren aan bedrijven en winkels, dus we lossen op veel verschillende adressen. Zo krijg ik elke dag genoeg beweging. Binnenkort mag ik alleen op pad. Dan begint het echte werk pas.” De komende tijd wil Kas rijervaring opdoen. Zijn droombaan is internationaal chauffeur. “Ik wil door heel Europa rijden. Dat lijkt me mooi werk. Ik ben niet bang dat het eenzaam is. Veel vrienden zijn chauffeur. Onderweg bellen we elkaar.”
Dat hij genomineerd is voor Talent Transport, komt voor Kas als een verrassing. Hij kan zich niet herinneren of hij zichzelf heeft opgegeven of dat iemand van Van der Linden hem heeft aangemeld. “Ik weet wel wat mijn sterke punten zijn,” zei hij. “Ik ben rustig en raak niet snel in paniek. Het zou leuk zijn als ik nummer 1 word.”

Uit het juryrapport: Kas is een zeer betrokken, rustige jongeman die overal voor open staat. Zijn doel weet hij met twee vingers in de neus te halen, omdat hij zo gemotiveerd is. Hij is een zeer fijne leerling en collega om mee te werken.

 

‘Een modelstudent’

Rick Vaandering 🛞 is 17 jaar 🛞 woont in Linden 🛞 werkt bij Bos Dynamics in Ede 🛞 tweedejaars BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer bij ROC Rivor in Tiel

In de loods van Bos Dynamics in Ede klinkt harde housemuziek. Dit is het werkterrein van BBL-leerling Rick Vaandering. Zes dagen in de week werkt hij bij Bos Dynamics. Zaterdag is de zesde dag: “Dat is alleen maar een ochtendje laden. Ik hou van lekker bezig zijn. Een hele dag stilzitten en luisteren op school is niets voor mij. Laat mij maar werken.”

Rick weet van jongs af aan dat hij chauffeur wil worden. “Die grote combinaties op de weg, dat vond ik zo gaaf.” Na de basisschool gaat hij naar de havo. “Mijn ouders hadden liever gezien dat ik mijn diploma had gehaald. Maar na de derde klas was ik er klaar mee. Ik kon naar havo 4, maar ik wilde naar de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer.” Met zijn overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 kan Rick de mbo-opleiding volgen. Zijn ouders gaan akkoord. “Ze willen dat ik gelukkig ben en plezier in mijn werk heb.”

Jacuzzi’s

Voor het werk in de loods heeft Rick zijn heftruckcertificaat gehaald. “We hebben hier vooral veel lengtegoederen, zoals roldeuren, schuttingen, tuinhuisjes, grote horeca-­koelkasten en jacuzzi’s. Dat is wat anders dan pallets verplaatsen met een heftruck.” Het werk in de loods vindt Rick een goede voorbereiding op zijn werk als chauffeur. “Ik weet nu hoe het er in een warehouse aan toe gaat. Zo heb ik geleerd hoe ik het best kan laden en lossen. Dat is handig als ik straks chauffeur ben.”

Goede basis

De tweejarige BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer is Rick op het lijf geschreven. De leerstof is voor hem goed te doen. “Ik had natuurlijk al een goede basis. Engels, Nederlands en rekenen waren makkelijk. Maar bij de lessen die met de vrachtwagen te maken hebben, zoals code 95, techniek en theorie, moest ik goed opletten.” Inmiddels heeft Rick alle theorievakken gehaald, maar hij kan pas afstuderen als hij zijn vrachtwagenrijbewijzen heeft.

Zo lang mogelijk weg

“Ik heb mijn B-rijbewijs al binnen, maar voor mijn C mag ik pas lessen als ik zeventien jaar en tien maanden ben. Dat is half december. Daar kijk ik erg naar uit!” Tot die tijd werkt hij met veel plezier in de loods. “Als ik over een paar maanden mijn rijbewijzen heb, wil ik hier blijven werken. Mijn droom is om internationaal chauffeur te worden. Bij Bos Dynamics kan dat. Ik wil zo lang en zo ver mogelijk weg. Voor mij geen baan van negen tot vijf.”
Rick kijkt ervan op dat hij een van de drie genomineerden is voor Talent Transport. “Ik wist niet eens dat deze verkiezing bestond. Onze HR-manager en mijn begeleider van STL hebben mij hiervoor aangemeld. Het zou geweldig zijn als ik win. Wat valt er eigenlijk te winnen?”

Uit het juryrapport: Rick is een modelstudent en -medewerker voor de sector. Hij zet zich volledig in, communiceert makkelijk, is prettig in de omgang, opgewekt en een voorbeeld voor andere studenten. Leergierig en enthousiast. We kijken ernaar uit om met hem verder samen te werken.

 

‘Vrolijk en leergierig’


Kiki van der Made 🛞 is 17 jaar 🛞 woont in Boxtel 🛞 werkt bij Milieu Service Brabant
🛞 eerstejaars BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer bij Koning Willem I College in Den Bosch

Achter het kantoor van Milieu Service Brabant is een metershoge berg met afval van particulieren en bedrijven zichtbaar. Het is meteen duidelijk in welke branche het transportbedrijf actief is. BBL’er Kiki van der Made kijkt er niet meer van op. Als bijrijder haalt ze samen met een collega volle afvalcontainers op. “Het is zwaar werk, veel sjouwen en heel vaak in- en uitstappen. Ik word er sterk van!”

Van jongs af aan weet Kiki dat ze een ‘mannenberoep’ wil. Eerst wil ze de bouw in, net als haar vader. Hij is timmerman. “Af en toe ging ik met hem mee naar de bouw. Op een keer zag ik daar een vrouw die met een betonmortelwagen reed. We raakten in gesprek. Ze zei dat de vrachtwagen misschien meer iets voor mij was dan werken in de bouw.” Die opmerking zet Kiki aan het denken. Nadat ze een dag meerijdt met een kennis die vrachtwagenchauffeur is, is ze verkocht. “Ik had de smaak te pakken, maar ik dacht dat ik pas met de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer kon beginnen als ik achttien was.”

Bijrijder

Op een open dag van het Koning Willem I College in Den Bosch komt ze erachter dat ze al voor haar achttiende met de opleiding kan starten. “Ik ben vorig jaar begonnen. Ik zit in een klas met vier meiden en tien jongens. De lesstof vind ik meevallen; alles wordt goed uitgelegd.” Via haar opleiding komt ze terecht bij Milieu Service Brabant (MSB) om stage te lopen. “Het was het tweede bedrijf waar ik ging kijken. Als stagiair ga je hier aan de slag als bijrijder. Daarom heb ik voor MSB gekozen.”

Haakarm

Haar werkgebied is Brabant. Vaak gaat Kiki met een vaste collega op pad. “Ik heb wel een paar keer een dag achter op een gemeentelijke vuilniswagen gestaan. Dan ben je echt een vuilnisman. Maar dat werk beviel me niet. Ik haal liever samen met mijn collega afvalcontainers op.” Over een maand begint Kiki met haar rijlessen voor het B-rijbewijs. Voor haar C-rijbewijs heeft ze module 1 (RVM1-C) al gehaald. “Als ik mijn B heb, kan ik direct doorgaan met lessen voor mijn C. Ik kan haast niet wachten.” Bij MSB denkt Kiki nog veel te kunnen leren, vooral als ze straks haar C-rijbewijs heeft. “Ik heb leuke collega’s en ze leggen alles goed uit. Ze rijden hier ook containers. Dat wil ik ook gaan doen. En ik wil leren rijden met een wagen met een haakarm.”

Zand rijden

Kiki houdt van stoer werk, is niet bang om vies te worden en steekt graag de handen uit de mouwen. Haar droom is om zand te rijden in een grote kiepwagen. “Daar had ik het als kind al over. Die grote (wegen)bouwprojecten vind ik interessant. Vroeger ging ik met ons pap mee naar de bouw. Zo is die liefde ontstaan. Mijn vader is supertrots op mij, zeker nu ik genomineerd ben voor Talent Transport.”

Uit het juryrapport: Kiki doet goed haar best en is een voorbeeldfiguur in de klas en op haar werk. Vrolijk, leergierig, behulpzaam en een fijn persoon. Kiki is een hartelijke meid die zelfstandig werkt en zich als volwassen persoon ontwikkelt. Gewoon een voorbeeld voor de sector!


Prijswinnaars Logistiek

‘Talentvolle allrounder’

Bart van de Valk 🛞 is 21 jaar 🛞 woont in Zeeland (NB) 🛞 werkt bij Sanders|Fritom in Uden
🛞 derdejaars BBL-opleiding Specialist Transport & Logistiek bij ROC Nijmegen

BBL’er Bart van de Valk zit in de kantoorruimte van Sanders|Fritom in Uden achter vier computerschermen. Samen met zijn vijf collega-planners en een ritbegeleider stuurt hij zo’n tachtig chauffeurs aan. “Ik heb hier geleerd om de rust te bewaren en oplossingsgericht te denken. Als planner heb je dat nodig. Ik kan nog veel leren van mijn collega’s.”

Bart komt uit een chauffeursfamilie. Zijn vader en opa zijn chauffeur. “Ik heb lang gedacht dat ik ook op de vrachtwagen zou gaan, maar die ambitie verdween langzaamaan. Ik ben blij dat ik voor de opleiding Specialist Transport en Logistiek heb gekozen. Wat een chauffeur allemaal moet doen op een dag, en die lange werkdagen: dat is niets voor mij.” Ook zijn vader is blij dat Bart geen chauffeur wordt. “Hij vroeg zich af of ik er wel geschikt voor was. Planner vindt hij beter bij mij passen.”

Ritlijsten maken

Bart is vijftien jaar als hij zijn mavo-diploma haalt. Hij kiest voor een driejarige mbo-opleiding Facilitair Leidinggevende. Tijdens die opleiding ontdekt hij dat zijn interesse bij transport en logistiek ligt. “Bij Sanders Fritom had ik een bijbaantje als avondhulp op de planning. Ik moest ritlijsten maken, transportdocumenten toevoegen en de chauffeurs bellen of mailen om hun ritten voor de volgende dag door te geven.” Het werk bevalt Bart zo goed dat hij zijn leidinggevende vraagt of hij bij Sanders|Fritom zijn driejarige BBL-opleiding Specialist Transport en Logistiek mag volgen.

De taal van chauffeurs

Bart begint zijn stage bij de planning voor de Benelux. Zijn collega’s kent hij al vanuit zijn bijbaantje. Hij start als ritbegeleider. “Ik ben samen met een collega het aanspreekpunt voor chauffeurs. Heeft een chauffeur onderweg problemen, bijvoorbeeld omdat hij niet kan lossen bij een bedrijf, dan ga ik op zoek naar een oplossing.” Bart heeft het naar zijn zin. Elke dag is een uitdaging. “Ik ben een rustig persoon en raak niet snel in de stress. En ik spreek de taal van chauffeurs. Dat heb ik van mijn opa en vader. Ik heb via STL wel mijn vrachtwagenrijbewijzen gehaald, maar ik mis de ervaring. Ik ben één keer met een chauffeur van Sanders Fritom mee geweest.”

Puzzelen

Anderhalf jaar is Bart het aanspreekpunt voor chauffeurs. Omdat een aantal planners vertrekt, komt er eerder dan verwacht plek vrij voor hem op de afdeling planning. Het werk past goed bij hem. “Ik mag nu zelf ritten plannen. Als planner moet je stress­­­bestendig zijn, met mensen kunnen omgaan en van puzzelen houden. Een beetje wegenkennis is ook handig. Je moet met veel zaken rekening houden: de wensen van de klant en die van de chauffeurs. En natuurlijk moet je de wet- en regelgeving kennen.”

Logistiek supervisor

Bart is bezig met het afronden van zijn opleiding. Alleen nog een stageverslag schrijven en dan heeft hij zijn diploma. “Je kunt met deze opleiding logistiek supervisor of specialist transport en logistiek worden. De eerste twee jaar vond ik de lesstof saai. Het ging vooral over warehousing. Daar heb ik helemaal niets mee. Ik heb meer interesse in chauffeurs en vrachtwagens dan in de spullen die ze vervoeren.” Bij Sanders|Fritom zijn ze blij met Bart. Na zijn opleiding blijft Bart dan ook bij dit bedrijf werken.

Dat Bart genomineerd is voor Talent Logistiek had hij niet verwacht. “Ik weet dat mijn stagebegeleider Ruud Kleine Punte mij heeft opgegeven. Het zou leuk zijn als ik win.”

Uit het juryrapport: Bart is een leergierige talentvolle allround ‘logistiekeling’. Hij overziet logistieke processen, is bereid om in oplossingen te denken en handelt als een volwaardige professional. Ook is hij bereid om mee te werken op de werkvloer. En hij heeft zijn C- en CE-rijbewijs behaald. Kortom, een grote aanwinst voor onze sector!


‘Blijft rustig in lastige situaties’

Jayden van Hees 🛞 is 16 jaar 🛞 woont in Tilburg 🛞 werkt bij Versteijnen Logistics in Tilburg 🛞 doet de eenjarige BBL-opleiding Logistiek Medewerker bij Yonder in Tilburg

Jayden van Hees weet precies wat hij wil: chauffeur worden. Maar met de opleiding beginnen kan nog niet, omdat hij te jong is. Daarom kiest hij voor de eenjarige BBL-opleiding Logistiek Medewerker. Toch moet hij nog een maand wachten voor hij bij zijn stagebedrijf Versteijnen Logistics kan beginnen. “Ik moest eerst zestien jaar worden.”

In het warehouse van Versteijnen Logistics voelt Jayden zich helemaal thuis. In korte tijd heeft hij zijn certificaten heftruck en reachtruck gehaald. Af en toe rijdt hij met zijn heftruck over het grote terrein om iets op te halen of weg te brengen. In het warehouse staan laptops, tv’s, monitors en ook ramen van Tesla’s opgeslagen. “Het is allemaal kwetsbaar materiaal waar ik voorzichtig mee om moet gaan. Ik heb wel eens een Tesla-raam laten vallen. Gelukkig was het niet kapot. Het is goed werk in het warehouse, maar elke werkdag trailers laden en lossen,
dat zie ik niet zitten. Ik wil op de wagen!”

Transportbedrijf van opa

Jayden is opgegroeid met chauffeurs om zich heen. Zijn opa en vader zijn chauffeur. “Mijn opa heeft een klein transportbedrijf waar mijn vader werkt. Vroeger ging ik vaak met mijn vader mee als ik vakantie had. Als ik nu een korte schooldag heb of vrij ben, dan ga ik naar mijn opa. Het bedrijf heet HPM Kolen en heeft vijf wagens.”

Compensatie

De BBL-opleiding Logistiek Medewerker gaat Jayden goed af. Hij moet nog een paar examens halen en dan heeft hij zijn diploma. “Met mijn vmbo TL had ik een goede basiskennis. Daarom had ik geen probleem met de vakken Nederlands, rekenen en digitale vaardigheid.” Zijn keuze voor deze opleiding vindt Jayden een slimme zet. Zo krijgt hij compensatie voor een aantal onderdelen van de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer en doet hij ervaring op in het warehouse. Ook voor de stage van zijn vervolgopleiding blijft hij bij Versteijnen Logistics.

Dubbel leuk

Jayden is trots op het bedrijf van zijn opa en wil daar ooit als chauffeur aan het werk gaan. Liefst als chauffeur binnenland. “Ik wil lekker elke avond thuis zijn, maar een overnachting af en toe is geen enkel probleem.” Dat hij genomineerd is voor Talent Logistiek, vindt Jayden dubbel zo leuk, omdat zijn praktijkbegeleider René Vermeer ook genomineerd is voor Beste Praktijkopleider. “Wie weet zijn wij de winnaars”.

Uit het juryrapport: Jayden is een uitermate prettige student. Hij scoort hoge ogen bij zijn bedrijf, maar ook in de klas. Jayden is serieus en blijft rustig in lastige situaties. Heeft gezien zijn jonge leeftijd in zeer korte tijd alles meer dan prima opgepakt en draait nu al als een volwaardig logistiek medewerker mee.


Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider

Leerbedrijven en praktijkopleiders zijn belangrijk voor transport en logistiek. Zij zorgen dat jonge mensen het vak in de praktijk kunnen leren. Elk jaar worden de beste praktijkopleider en het beste leerbedrijf gekozen uit drie genomineerden.

Beste Leerbedrijf 2025
Nummer 1 Houweling Group, Bleiswijk
Nummer 2 Mondial Kattenberg Verhuizingen, Nunspeet
Nummer 3 Thijs Logistiek, Weert

Beste Praktijkopleider 2025
Nummer 1 Peter de Voigt, Geodis, Venlo
Nummer 2 Robin Harlaar, Compass Transport, Hardenberg
Nummer 3 René Vermeer, Versteijnen Logistics, Tilburg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *